Prin lucarnele gotice ale palatului străbătea, răzleţ, lumina câte unui fulger îndepărtat. În spatele a douăzeci de uşi ferecate cu douăzeci de lacăte, domniţa Gaga scotocea, tremurând, printr-un şifonier care era numa’ el cât o garsonieră. Era evident că nu mai dormise de zile bune. Ceva o frământa groaznic.
Îşi trase pe după gât un şirag de covrigi de Buzău. Pe post de botine încălţă două căpăţâni de mumie egipteană iar umerii şi-i înveli cu o şubă din scroturi de antilopă gnu, cusute între ele cu fir de aur de însuşi pălărierul reginei Angliei. Le coup de grâce: în loc de căciulă, strivi în creştetul capului o savarină proaspătă. Porunci să i se aducă doi tabureţi şi execută, cu ultimele ei puteri, un şpagat perfect.
“Oglindă, oglinjoară, acum cine-i cel mai excentric din ţară?” răsună de-a lungul coridoarelor reci glasul ei – şuierător, disperat, dând să se stingă.
“Îmi pare rău, domniţă Gaga.”
Nu se mai auziră decât cioburi şi un plâns isteric.
Azis was born Vasil Troyanov Boyanov (Bulgarian: Васил Троянов Боянов) on 7 March 1978.
Po diavolite ! Grozena mecita ! o_O
[…] Utopia Balcanica […]
un soi de naomi din vecini:))
bai Vasil!… :) ce ai cu blondinu?? di ce tzipi la el(ea)??.. inchide ochii, sa ignori limba nu e foarte dificilni, si asculta!!! prefer oricand sa-l ascult pe ASTA decat manele..
Ori asta ori manele cam acelasi lucru e. Ma intreb daca dau asa ceva la televizor vecinii astia ai nostri. :))
Nu vreau să se înţeleagă altceva, mie Azis îmi place teribil.
What in the name of porn is this!?
Nouă ne-a foost prezentat de către o bulgăroaică drept “Bulgarian manele music”.
@Luke, păi ăstea ÎS manele bulgărești. Sau dacă-s în altă limbă îs mai ascultabile? Dacă iereau în maghiară, iară ar fi fost bormașină-n creieri? :D *troll Roxa*
O fi Roxa, insa te-as invita sa asculti putina muzica populara bulgareasca, o sa observi ca de fapt aceste “manele” bulgaresti sunt practic remake-uri ale unor asemenea melodii, sau cel putin extrem de puternic influentate de ele. Adica bulgarii “rescriu” muzica populara a lor, ajusteaza acea muzica la un sound de muzica usoara. Si le iese chiar bine, sa stii! Ca sa ma intelegi mai bine, ti-as da un exemplu de ceva similar la noi: RoMania. Astia faceau cam acelasi lucru, dar cred ca nu le-a iesit chiar asa bine, desi ideea de a exploata potentialul muzicii populare romanesti autentice, mi se pare o iedee foarte tare!
Buuun, acu manelele noastre, care incearca si ele sa “transcrie” ceva din muzica lautareasca, insa dupa umila mea parere, influentata insa si de alte discutii avute, o fac (de regula) extrem de prost. Un priceput intr-ale muzicii lautaresti autentice (de zeci de ani asculta si canta asa ceva) mi-a spus ca-l inerveaza la culme manelele ca fac praf acest stil muzical popular pe la noi. Nu numai ca-l “transcriu”, dar il si “mixeaza” cu multe alte influente balcanice (tiganesti, grecesti, bulgaresti, turcesti..), iar rezultatul arata de cele mai multe ori jalnic, exceptiile nu sunt inca suficiente incat sa poti pretinde calificative de genul “diamante”, nici macar neslefuite.
Deci Roxa, NU textele fac muzica! E ceva neclar aici? Textele pot aduce melodiei un plus, insa melodia tre sa aiba ceva acolo, al ei si numai al ei… iar maneaua nu are decat imitatii de proasta calitate.
Azis si altii canta etno!… nu manele! ieste alta Marie cu alta palarie
Hop, mă bag şi io. Nu cred că poţi separa în vreun fel ‘muzica lăutărească’ (şi folclorul nostru în general, mai puţin ceea ce înţelegem azi prin ‘muzică populară’, care-i o invenţie de sorginte comunistă) de ‘influenţele balcanice’. Să nu uităm că renumita doină vine de la turci, hora-şi trage numele din greceşte şi se întîlneşte în toată peninsula balcanică ş.a.m.d.
Şi în nici un caz nu poţi să separi muzica (de orice fel) din Valahia şi Moldova de muzica ‘ţigănească’ pentru că pînă-n secolul 20, muzicieni ne-ţigani?, mai rar.
Azis şi alţii cîntă cealga. Cealga este ceea ce noi numim manele. Cu rădăcini greco-turco-ţigăneşti, criticate pentru conţinutul versurilor, dezavuate de o mare parte a publicului. Acelaşi gen muzical care se cheamă turbofolk la sîrbi.
Şi da, ale lor (ale bulgarilor şi ale sîrbilor) sunt mai bune, dar să nu uităm că acolo au o tradiţie mai veche şi că acolo sunt ‘mainstream’, în timp ce la noi sunt sub embargou şi nici un muzician ‘român verde’ n-ar putea să le abordeze că şi-ar pierde tot publicul. Ăia care mai cîntau manele la TV prin ’99-2000 – Sing sing BB, L.A., Elegance, Kosovo (chiar şi Valahia!) ar fi evoluat în ce auzim acum pe la bulgari dacă nu s-ar fi tăiat firul.
Deci, melodiile nu mă mişcă până în străfunduri, dar tipul dă lecţii de mişcare muuuultor cântăcioase. Iar pe madame Gaga o trimite direct la cratiţă
Pai poti separa Vasile chiar si muzica populara din Muntenia de aia din Ardeal, precum si de folclorul tiganesc, bulgar sau de care o fi.. E adevarat ca nu in totalitate, influentele uneori fac sa fie dificila separarea, insa diferente exista. De asta zic, muzica lautareasca este altceva decat muzica tiganeasca, asa cum lautarii desi sunt in majoritate tigani sau imbarligati cu tigani, sunt si de alte natii, mai rar, vorba ta. Exista multe subgenuri in cadrul unui folclor, muzica lautareasca fiind un exemplu in folclorul nostru.
La albanezi ii zice tallava, la greci laika, la turci arabesk, insa si daca zici ca Azis canta cealga, e foarte departe de manelele astea ale noastre… Nu le tai macaroana, MIE nu-mi plac deloc si culmea, imi plac muult mai mult turbo-urile altora! Sigur is si subiectiv, dar nu am ce face, tre’ sa tin cont de ce aud si vad in primul rand io!..:). Si io aud manelele ca fiind jalnice in proportie prea mare
În momente ca astea aproape că-mi pare rău că nu prea ții trolli la casa dumitale.
Mie imi placea Emanuela din Bulgaria….