Utopia Balcanica

Societatea neeuclidiană

Te duci la protestul contra exploatării cu cianuri. Ai impresia că alături de tine sunt toţi oamenii cu mintea întreagă rămaşi în ţara asta, că se poate, că iată, ne-am trezit, mai sunt şi alţii, nu eşti singur, pe ei pe mama lor. Nu suntem toţi corupţi, nu suntem toţi proşti, haideţi alături de noi în stradă.

Defilezi, redactezi sloganuri, strigi la unison cu ei, jos aia, trăiască libertatea, fără cianuri, te aperi de jandarmi sau mai ştiu eu ce. Solidaritate, tăticule.

Şi dintr-o dată realizezi că lângă tine e un puţoi precum Ariel Constantinof, care declară senin că el ca biciclist nu are de gând să stea vreodată la un semafor roşu, dacă nu incomodează pietonii. Şi ţi se face ruşine că ai scandat ceva, orice, împreună cu un astfel de nătărău. Şi ca el sunt mulţi. Ai fost la un moment dat în aceeaşi tabără cu diverşi căcănari şi crăpi de ruşine.

Nu vrei să te dai un mare intelectual, dar adevărul e că ai citit una-alta. Jane Austen, sau Frater. Ştii ce e un ou Fabergé. Înţelegi baletul. Recunoşti că în ţara asta mai sunt şi artişti, sau actori buni.

Spre exemplu, ţi-e simpatic Beligan, e un titan, ce mai. Măcar pentru că a supravieţuit 140 de ani în România. Nu, chiar ţi-e simpatic, şi articolele pe care le scrii despre el nu conţin tradiţionalul şut în cur, ci sunt complice. Şi dintr-o dată te trezeşti că el se împotriveşte eutanasierii câinilor. Sigur, dumnealui, având o vârstă venerabilă, nu iese din casă, că dacă ar ieşi probabil l-ar mânca de viu veveriţele din Cişmigiu, nu mai vorbesc de dulăii de prin Văcăreşti sau de lângă Maternitatea Bucur.

Nici ei nu sunt singuri, şi lor li se pare că ei sunt normalii, că tu eşti căpcăunul, barbarul. Dar obiectiv, doar unii sunt normali. Tu crezi că n-ar trebui să fie câini şi te duci la marş.

În stânga ta, la marşul pentru normalitate, al oamenilor care nu mai vor maidanezi pe stradă, e vecina ta, care îşi scoate zilnic câinele “la plimbare”, adică să se cace în faţa intrării în curtea blocului. Ea vrea ca maidanezii să dispară pentru că îi agasează uneori câinele, când îl duce să se cace în parc.

Ştiu, sunt lipsit de delicateţe, dar vă garantez că asta face câinele în parc. Se cacă. Şi se cacă şi în faţa blocului.

dog-pooping

Ei bine, alături de stăpâna acestui câine militezi tu pentru normalitate. Uită-te în jur, primul om pe care îl vezi are probabil o hibă, o bubă în cap care îi taie orice legitimitate. În mod obiectiv, îţi pierzi orice fărâmă de credibilitate dacă te asociezi cu el.

Pentru a sublinia, e foarte probabil ca bagabontul care a intrat recent cu BMW-ul în plutonul de biciclişti să susţină din răsputeri salvarea Roşiei Montane, dar să iubească maidanezii, simultan încercând să ucidă hipsterii biciclişti care militau pentru piste sau pentru o clasă politică mai onestă. România e complexă.

Sigur, cel mai spectaculos salt evolutiv pe care îl poţi face e să te întrebi: Dar eu oare ce bube am în cap? Eu oare ce mizerii fac în societatea asta? Pe moment, acest salt e realizat de prea puţini români.

Statistic, în timpul citirii acestui text aţi auzit 3 bormaşini, 80 de claxoane şi un picamăr.

Ionuţ

Singurul intelectual român.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

22 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Alin
Alin
10 years ago

Nu prea înțeleg care-i buba vecinei cu câinele căcăcios. Câinele, ca toate mamiferele, se cacă. Dacă vecina lasă căcatul câinelui în fața blocului incomodând estetic, olfactiv și sanitar locatarii, asta-i altă problemă, dar nu-i cea subliniată.

Buciuman
Buciuman
10 years ago

Nu inteleg care e relevanta articolului tau.

Te asociezi cu oricine e de parere cu tine pe un proiect/idee. Poate pe alt proiect/idee are alta parere. Este absolut firesc.

Setul convingerilor fiearui om difera. De aia partidele cu doctrine uniforme sunt bullshit total.

Nu vad unde vrei sa ajungi cu asta.

Buciuman
Buciuman
10 years ago

Sau hai sa intorc comentariul de mai sus in ceva pozitiv:

Ai demonstrat ca democratia directa e corecta fiindca te asociezi pe fiecare problema cu oameni care gandesc ca tine, indiferent de ce alte convingeri au pe alte teme. Fiindca pe moment, va intereseaza doar problema aia.

Pe de alta parte, democratia reprezentativa cu partide cu doctrine uniforme e un bullshit total.

F.B.
F.B.
10 years ago

Eu as fi de acord cu Vasile daca n-ar avea barba..

Buciuman
Buciuman
10 years ago

In fine ca sa pun si ce am scris pe facebook aici:

Nu inteleg ce vrea sa zica Ionut (care m-a sters din lista de prieteni) prin articolul asta.

Mie mi se pare absolut normal sa te asociezi cu oameni pe o tema pe care ganditi la fel, chiar daca pe alte teme ganditi altfel. Ce te opreste sa faci asta, nu inteleg?

Daca 50.000 de oameni vrem mai multe gogoserii, putem sa ne manifestam solidaritatea, indiferent ca o parte din ei sunt sau nu pro interzicerea vanatorii de mistreti. Ce m-ar opri sa fac asta? E chiar cel mai firesc mod de a aborda diverse probleme. Te izolezi de interferentele din afara si te concentrezi pe cea mai buna solutie pe acea problema.

herodot
herodot
10 years ago

buna ziua. as dori sa dau un like la parerea lui buciuman. multumesc.

Marius
Marius
10 years ago

Ne dam după cireș. Ce vrea sa zică Ionuț e ca multi dintre oamenii aia care ies in strada si care sunt fata protestelor, ba pro, ba contra, sunt niște oameni cu păreri fixe si in general care nu au argumente raționale. Ei vor sa fie așa aspectul X, pentru ca așa e civilizat, dar aspectul complementar Y nu, pentru ca nu intra in orizontul lor. Si mulți urla pentru ca așa e cool, sa facem Revoluție contra sistemului. Si ca ți-e rusine sa susții o idee când vezi cât de mulți o susțin din motive gresite.

Ariel Constantinof
Ariel Constantinof
10 years ago

Vasile, nu mai lăsa blogul pe mâna antisemiților.

În rest, noi să fim sănătoși. Că legali oricum nu sunt(em).

Ionuţ
Ionuţ
10 years ago

Lui Ariel trebuie să-i răspund, că mă acuză de ceva penal.

Puşlama impertinentă,
Nu sunt antisemit, doar taxez un imbecil şi un figurant, care întâmplător e evreu.

Urletele tale stridente de “Sunt evreu” sunt dezgustătoare. De ce nu-ţi tatuezi steaua lui David în frunte, dacă tot vrei să afle lumea că eşti evreu? Dacă eşti atât de disperat să se afle, fă un spot la TV. Contribui şi eu cu bani, poate la un moment dat te saturi să te tot autoproclami evreu.

Poate facem o campanie de tip door-to-door, prin toată ţara. “Vi-l prezentăm pe Ariel Constantinof, care insistă să aflaţi că el e evreu”.

Nu faptul că eşti evreu mă deranjează, ci prostia ta supărătoare.

Ţi-ai instalat pe bicicletă claxon cu “Sunt evreu, daţi-vă la o parte”? Că n-ar fi o idee rea, după mintea ta puţină.

Cred că mulţi evrei din Bucureşti se jenează cu tine: “De ce ni l-ai dat, doamne, pe acest pămpălău, să ne strici palmaresul?”
Nătărăule!

Vasile
Vasile
10 years ago

Nţ nţ nţ ce-ai stîrnit Ionuţ!

Am senzaţia că eu nu mă bag în discuţia asta.

eftimie
eftimie
10 years ago

Ca evreu, ma simt jignit de atitudinea lui Ariel.

garcea
garcea
10 years ago

!!comentariu´asta e un pamflet in pula mea!!!!

deci sa inteleg ca culoarea rosie la semafor, (care´i acorda temporar prioritate unui concetatean si´ti confirma tie ca in citeva minute vei primi si tu prioritate si´ti asigura astfel dreptul la libera circulatie in conditii decente) nu se compara cu dreptul fiecarui om de a´si exercita religia si mai ales de a nu fi prejudecat in functie de ea?! Mnoah urmindu´i lojika, daca´i zic ca e fff prost fie el si jidan, nu cred ca va avea vreun efect negativ asupra contului bancar iar pe simtamintele lui nu dau o salba de shekeli. Io de fapt pindeam momentu´cind va luati mortii´n pula da´vad ca o tineti in pretiozisme si n´am mai rabdat!!

m
m
10 years ago

offtopic: nu pot sa iau in serios o fiinta umana cu numele ariel. sunt antisemit? sau misogin?
ontopic: eu n-am rezistat si m-am dus pentru prima oara sa protestez impotriva a ceva. impotriva maidanezilor mai exact. am ales o tabara, adica am ales oamenii in detrimentul maidanezilor. dar nu pentru ca e si ei suflete sau pentru ca sunt prea destepti, ci pentru ca sunt si eu tot un om, nu maidanez.

m
m
10 years ago

cred ca am uitat sa specific o buba de-a mea: mai trec pe rosu cu masina cand nu incurc pe nimeni, sper ca nu circula biciclisti prin drumul taberei la ora aia.

ggl
ggl
10 years ago

Nu mă interesează cine iese la protest sau cu cine se însoţeşte atâta timp cât iese.

Referitor la individul care trece cu bicicleta pe roşu, o face pe propriul risc. Probabil nu poartă nici cască, deci nu e exclus să ajungă material didactic pentru studenţii la chirughie maxilo-facială.

Cât despre vecina care-şi cacă câinele unde apucă, poţi să iei căcatul să-l pui într-un ziar, să aşezi toată această construcţie postmodernă pe pragul vecinei, să-i dai foc, să suni la uşă şi s-o ştergi de acolo.

Ionuţ
Ionuţ
10 years ago

Dragă ggl,
Radicalismul tău e înduioşător.
Ai avut insectar când erai mic?
Vreau să îneci o pisică şi să-mi trimiţi poze. Aş fi fericit dacă ai face asta.
Nu mă dezamăgi.

Vlad
Vlad
10 years ago

Stai asa ca eu am vazut o eroare in articol. Zice pe acolo ceva de “normal din punct de vedere obiectiv”. Nu exista asa ceva, ceva ce e normal se supune unei norme impuse de o societate de care tu si eu apartinem sau de un grup sau asa ceva. Nu exista forme de bine si rau bine definite, doar oameni care isi urmeaza intersul stabilind ce e bine si ce e rau.

ggl
ggl
10 years ago

Am avut trei sau patru mâţe până acuma, deci nu înec pisici. Eventual le adopt. Şi nu-ţi trimit poze pentru că:

1. Nu te cunosc şi nici nu intenţionez.
2. Eşti ipocrit. Adică tot eu îs radical înduioşător, după ce tu, singurul intelectual român, te-ai luat de ariel-care-trece-cu-bicicleta-pe-roşu şi am aflat nu de la el ci tot de la tine că, printre altele, îi evreu.

Ionuţ
Ionuţ
10 years ago

Hai, îneacă o pisică.
Sunt surprins că nu ştiai deja de la Ariel că e evreu. Ca să vezi, mai sunt unii care nu ştiau.

m
m
10 years ago

http://www.trafictube.ro/calea-emil-cristescu/ ceva haios cu dedicatie, sper ca se poate linkui.

Blegoo
Blegoo
10 years ago

Buciuman ar trebui sfătuit să lase jos filozofia, că măcăne.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net