Utopia Balcanica

Dozatorul de joi: cântece rudăreşti de peste Tisa

Rudarii (băieşi, zlătari, lingurari, Boyash) sunt un neam de ţigani care se ocupau cândva cu extragerea aurului în Apuseni şi, mai târziu, cu cioplirea lemnului, ca bietul Codin, pe care-a căzut pluta în balada cu pricina.

S-au pripăşit – după o binevenită eliberare din robie – prin Ungaria, ţările balcanice şi restul lumii. Ce-i interesant: au luat cu ei limba română din acea perioadă, fiindcă majoritatea vorbeau doar româneşte. Kashtale, adică lemnari, li se mai spune în limba romă tuturor acelor romi care n-o vorbesc. Unii etnografi, ca Nicolăescu-Plopşor (părintele lui Tivisoc şi Tivismoc), susţineau chiar că nu-s ţigani, ci cu totul altă naţie.

Să-i lăsăm pe specialişti să se certe; nouă ne convine oricum că putem să le ascultăm muzica şi să înţelegem despre ce e vorba acolo, lângă foc, fără să fi luat lecţii în mahala când eram copii.

Kanizsa Csillagai sunt o formaţie de rudari din Nagykanizsa care a scos albumele Plînzsjé puju (1997) şi Foku drákuluj (2000) şi un soi de best of, Boyash Gypsies of Hungary (2007).

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

camaramotului.ro

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net