Utopia Balcanica

Dozatorul de joi: cântece rudăreşti de peste Tisa

Rudarii (băieşi, zlătari, lingurari, Boyash) sunt un neam de ţigani care se ocupau cândva cu extragerea aurului în Apuseni şi, mai târziu, cu cioplirea lemnului, ca bietul Codin, pe care-a căzut pluta în balada cu pricina.

S-au pripăşit – după o binevenită eliberare din robie – prin Ungaria, ţările balcanice şi restul lumii. Şi au luat cu ei limba română, fiindcă majoritatea doar pe aia o cunoşteau. Kashtale, adică lemnari, li se mai spune şi azi în limba romă acelor romi a căror limba maternă nu e limba romă. Unii etnografi, ca Nicolăescu-Plopşor (părintele lui Tivisoc şi Tivismoc), susţineau chiar că băieşii nu-s romi, ci cu totul altă naţie, dar până la urmă ce înseamnă o naţie?

Să-i lăsăm pe specialişti să se certe; nouă ne convine oricum că putem să le ascultăm muzica şi să înţelegem despre ce e vorba acolo, lângă foc, fără să fi luat lecţii în mahala când eram copii.

Kanizsa Csillagai sunt o formaţie de rudari din Nagykanizsa care a scos albumele Plînzsjé puju (1997) şi Foku drákuluj (2000) şi un soi de best of, Boyash Gypsies of Hungary (2007).

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!
6 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
kongo
kongo
7 years ago

pe astia ii stiu tare demult, am si un album de-al lor. fain.
o limba banateana arhaica cu accent unguresc, un deliciu chiar si lingvistic.
nici nu sint doua sapatamini de cind am fost invitat la un miniparty intr-o gradina, unde un prieten al gazdei, fost chitarist la o formatie rock se executa la o ministatie. la un moment dat incepe cu folclor tiganesc balcanic pe romana. dupa cintec ma duc la el sa-i zic ce misto o zis-o, pe romaneste fireste. era ca picat din stele, nu stia nici o boaba romaneste. a invatat pe de rost in romana vreo cinci cintece tiganesti pentru ca ii placeau asa de tare.
daca nici asta nu-i o chestie…?

kongo
kongo
7 years ago
Reply to  kongo

sau ii confund cu ternipe?

batman
batman
7 years ago

mie-mi suna a ternipe 100%. adicatelea melodiile astea is din internationala romilor, sau ternipe le-a compus si astia le canta drept coveruri? sau invers?

Vasile
Vasile
7 years ago
Reply to  batman

Din cîte ştiu, mai toate cîntecele astea sunt din folclor. Bineînţeles, fiecare-şi lasă amprenta pe folclor, că de-aia-i folclor

trackback
Utopia Balcanica » Misterul de pe faianţă şi muzicile din spatele lui
1 year ago

[…] am făcut toată această plimbare doar ca să vă amintesc că acum câţiva ani i-am ascultat împreună pe Kanizsa Csillagai, iar discuţia cu rugăciunea de pe faianţă mi-a făcut poftă să le mai dau nişte […]

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net