Sincer, nu ştiu când o să termin seria, pentru că meleagul ăsta naşte noi şi noi imnuri, mult mai repede decât le pot eu asculta în condiţiile în care nu-mi permit încă să devin ascultător de imnuri full-time. Dar e o aventură plăcută.
Vezi şi partea I a enciclopediei imnurilor locale distopice.
Imnul municipiului Roman
Sigur, există şi o înregistrare mai bună, cu bişniţarii din consiliul local aşteptând cu răbdare să se termine lungul şi adormitorul tic-tac al marşului triumfal. Nu că ar fi ceva în neregulă cu fotografiile din Roman. Magnus Stephanus Sanctus Defensor Europae într-un giratoriu pestriţ lângă o minge uriaşă de fotbal, iată o carte poştală reuşită.
De la confluienţa Moldovei cu Siretul până la romaşcani de viţă muşatină, avem o comicărie glorioasă de orăşel de provincie, pompos-caragialiană, frizând parodia. Practic, nişte amatori emulând Imnul Planetei Moldova pe coloana sonoră de la Battlefield 1942. Dar fără rachete.
Versuri: 3/5
Melodie: 2/5
Interpretare: 2/5
Fior patriotic: 4/5
Verdict: Nota 6. Gonflat şi degrabă sforăitoriu, se asortează cu stema localităţii, mistreţul morocănos.
Imnul municipiului Târgu-Mureş
Animal X, baby! Dance nouăzecist care foloseşte cuvântul iureş. Bătaia din palme între “împreună” şi “suntem Târgu Mureş” face TOŢI banii.
Partea a doua nu-mi dau seama dacă e în maghiară sau cineva se scălâmbăie după ce a mâncat o ciupercă neidentificată de pe colinele din jurul oraşului. Iar mie de obicei îmi place foarte mult maghiara.
Versuri: 2/5
Melodie: 4/5
Interpretare: 3/5
Fior patriotic: disco la ştrand, disco pe patinoar – duş scoţian, fiorul e inevitabil
Verdict: Nota 6. Dar era de 9 dacă ambele părţi erau cântate de Bëlga.
Imnul oraşului Comarnic
Ei, da, aşa da! Şcoala sovietică de imnuri distopice s-a autodepăşit cu această capodoperă, arătând că muntenii pot fi mai moldoveni chiar decât moldovenii. Ascultarea e un montagne-russe. Crezi că începe o imprecaţie din străfunduri şi brusc se transformă într-un Yo, Cousin Vinny totalitar cântat de corul clonelor lui Ion Suruceanu. La fel de din străfunduri. Ceva ce poţi asculta la băut şi nu-ţi dai niciodată seama dacă te distrezi sau rezişti eroic.
Şi un videoclip cu munţi şi copii blonzi care i-ar inspira pe Laibach. Şi la sfârşit, toaca. Viaţa în sine, într-o capsulă pe youtube.
Versuri: 4/5
Melodie: 5/5
Interpretare: 5/5
Fior patriotic: 4/5
Verdict: Strong shit, exact cum îmi place mie. Aparent jucăuş, de fapt abisal şi care te face să-ţi pui întrebări despre existenţă. Nota 9.
Imnul comunei Odoreu
Savantul nebun Bodea a învăţat toate lecţiile de dance-pop nostalgic din imnul oraşului Târgu Mureş, p-ormă a încărcat refrenul la el în căruţă, l-a dus în şura lui umbroasă şi l-a scăldat într-un cazan plin ochi cu megalomanie catchy. Puţin timp mai târziu, tot pământul a răsunat pentru locul cel mai bun din lume, a treia Romă, ne-dezrădăcinabilul pilon al omenirii pe care a trebuit să-l caut pe wiki ca să pot să strig şi eu: e în judeţul Sa-tu-Ma-re!
Versuri: 2/5
Melodie: 4/5
Interpretare: 5/5
Fior patriotic: 3/5
Verdict: Yeah, straight from the top of my barn, waka-waka, rock the Odoreu. Nota 7-ish.
Imnul Paşcaniului
Instrumentalul ăla, de cutie muzicală posedată sau carusel al groazei, încadrează de minune acest imn care-i doar aparent imnul unui oraş real. Aţi ghicit, “Sadoveanu ca un zeu” e nimeni altul decât Marele Jucător de Rollercoaster Tycoon care a proiectat “vestitul centru feroviar” (în acelaşi timp tânăr şi vechi de 500 de ani, deci undeva în afara timpului) şi se uită mulţumit cum mini-păşcănenii îşi petrec mini-vieţile dându-se în tiribombe la infinit, neavând de unde să ştie că sunt simulaţi pe un Pentium 2.
Nimic despre fabrica de perdele, ale cărei ruine ar fi putut dovedi că un oraş “Paşcani” a existat în acelaşi plan cu noi, implicit că şi noi putem fi oricând absorbiţi în simularea aia infernală.
Versuri: 2/5
Melodie: 5/5
Interpretare: 3/5
Fior patriotic: 2/5
Verdict: Pentru confortul nostru psihic, să nu alegem pastila roşie. Să zicem că-i un imn moldovenesc ca oricare altul, lejer, de vară, nota 6.
Imnul oraşului Ardud
Nu e teleshopping, nu e film porno nemţesc din anii optzeci, nu e începutul de la The Bad Touch, e imnul oraşului Ardud, care 100% există şi nu a fost inventat de cineva care nu mai avea decât literele ăstea la scrabble.
Lăsând la o parte că e karaoke după Cocomo la o petrecere de pocăiţi unde cineva a strecurat vodcă în Fanta, imnul ăsta are o duioşie incontestabilă. Poate nu cât să-ţi câştige inima, dar e şi ea pe acolo.
Versuri: 1/5
Melodie: 3/5
Interpretare: 2/5
Fior patriotic: 2/5
Verdict: Acesta ar fi unul dintre imnuri, cum şi Ardudul e unul dintre oraşe. Nota 4.
Imnul municipiului Bârlad
Te-ai aştepta la un imn neinteresant din partea unui finister bătut de crivăţ ca Bârladul, dar oau, ce surpriză. Cacofonia asta pestriţă e dintr-un palpitant SF post-apocaliptic.
Se face că, mulţumită observatorului astronomic din oraş, o parte din bârlădeni au supravieţuit Marii Catastrofe. Ceva timp mai târziu, iscoadele din New Bârlad au descoperit într-o catacombă nişte instrumente de secol 21, pe care, descifrând o partitură din străvechiul Codex Maria Cernovodeanu, au re-învăţat să le mânuiască.
Acum, mulţumită şubredei, dar bine intenţionatei Filarmonici din New Bârlad, pe scena căreia evoluează mutanţi şi criogenaţi deopotrivă, întreaga Pustietate Estică ştie că New Bârlad e un loc sigur, curat şi civilizat. Adio, canibalism pe meleag noubârlădean.
Cândva medieval (în 2149) şi de la an la an tot mai contemporan? Un foc bengal se-nalţă către cer? Un suflu unic zboară în eter?
Fallout: Bârlad fucking confirmed.
Versuri: 2/5
Melodie: 4/5
Interpretare: 2/5
Fior patriotic: 3/5
Verdict: Bun pentru prevenit atacurile iradiaţilor sălbăticiţi din New Huşi. Nota 6.
Imnul municipiului Satu Mare
Stigma, adică formaţia Stigma? Au, mamă, ăştia făceau cântece drăguţe în ’00 şi ceva.
Probabil n-au putut refuza caşcavalul şi i-au livrat lui mecena un imn la pleaznă, lăsându-ne să ne întrebăm dacă refrenul inspirat din viralul cu Pula, pula, pula e o coincidenţă sau o şopârlă şmecherească.
Versuri: 1/5
Melodie: 2/5
Interpretare: 2/5
Fior patriotic: 1/5
Verdict: De-ar curge vodcă de la sânul tău, iubito, acestui imn leneş tot nota doi i-aş da.
Imnul Olteniţei cu Alin Oprea 2006
Atât trupa Talisman, cât şi oraşul Olteniţa au făcut senzaţie în perioada civilizaţiei Gumelniţa, după care timpul le-a îngropat pe toate în sedimente aduse de Dunăre. A rămas imnul ăsta, ca o piatră de mormânt a însăşi ideii de muzică.
Partea bună e că imnul oraşului Satu Mare, despre care insinuam acum un minut că e inept şi nefredonabil, pare acum Deine Lakaien simfonic lângă mehlemul ăsta amorf.
Versuri: 1/5
Melodie: 0/5
Interpretare: 1/5
Fior patriotic: 0/5
Verdict: Acu-s convins că Tutrakanul e depopulat pentru că, din când în când, de peste apă se aude imnul ăsta. Nota 1.
Imnul municipiului Câmpina
Dacă primele secunde mi-au sugerat că avem de-a face tot cu o zeamă lungă de pop-rock generic, o ascultare mai temeinică mi-a confirmat că Valea Prahovei are ceva chemare către muzicile mai înalte.
În timp ce imnul Comarnicului de mai la deal e borderline naţional-comunist, al Câmpinei e profund liberal: e un stângaci, dar înălţător prog rock oniric. Art rock cu halucinaţii născut dintr-un suflet dezrădăcinat care, poate, nici nu ştie dacă Câmpina mai există. Sau dacă a existat vreodată. Poate oraşul-lumină Câmpina, populat de fantomele marilor artişti şi cărturari din vechime, e el însuşi o metaforă.
E “cum anii trec, trecem şi noi” sau “cumanii trec, trecem şi noi”? Sau ambele? Fiecare e liber să creadă ce-i şopteşte Câmpina lui interioară.
Versuri: 4/5
Melodie: 3/5
Interpretare: 3/5
Fior patriotic: 5/5
Verdict: Nota 8. Dar dacă ţi s-a înclinat capul de la salvia divinorum, 8 e simbolul infinitului. Primea chiar 9 dacă notele alea n-aveau ceva din 20 de ani de la Voltaj.
[…] Vezi şi partea a II-a a enciclopediei imnurilor locale distopice. […]