Utopia Balcanica

Uite băi, scrie şi Vasile chestii personale

Ştiu că nu obişnuiesc să aştern pi blog cîcaturi despre mine. Da’ tot aşa ştiu că doi, trei, patru dintre voi s-au preocupat în ultimul timp de situaţia mea, că de ce nu scriu, de ce nu-s amuzant şî a mî dî.

Unii mi-aţi scris şi mailuri. Unii mi-aţi scris şi mailuri în ungureşte, pe care nu le-am înţeles. Unii mi-aţi scris chiar că sunteţi moştenitorii unui prinţ nigerian şi am doar de câştigat dacă vă împărtăşesc datele contului meu. De-aia fac acum o mică explicaţie, după care ne vedem de treburile utopiei balcanice ca şi cum ultima lună şi jumătate nu s-ar fi întâmplat deloc.

Pe scurt, am avut o problemă de natură psihică, adică când obişnuita mea astenie de iarnă s-a suprapus cu un sindrom anxios mai mare decât ăla obişnuit, de iarnă. Presărat cu toate simptomele închipuite din lume da’ care par atât de reale, ştiţi voi, tocmai bune pentru un ipohondru care-i şi vechi consumator de uischi şi ţigări. O lună jumate am fost pe butuci.

Odată căţărat înapoi de pe panta alunecoasă a acestei defecţiuni, şi ca să fac oleacă de catharsis, am să împart cu voi cele mai bune şapte soluţii pentru anxietate, tulburări de panică, depresie şi alte îmbolnăviri la cap din familia nevrozei!

Pastile. După ce te-ai lămurit că n-ai nimic nici la inimă, nici la plămâni, nici la ce alte organe îţi mai cacă mintea (hepatită, boala Hashimoto, angină Prinzmetal, ciumă), trebe’ să continui te duci la cât mai mulţi medici. Toţi au să-ţi prescrie Sedatif PC da’ până la urmă ai să dai de unu’ bun, care o să zâmbească şmechereşte şi o să recunoască că ah, păi homeopatele n-au nici un efect în momentul în care ştii ce-s alea. Ăla are să-ţi prescrie vreo trei buline cu -zepam în coadă şi una mai dubioasă, pe care n-ai s-o iei de frică fiindcă are “comportament inadecvat” şi “delir oniric” la efecte secundare. A doua zi, deja eşti alt om. Mai e şi aspectu’ cool al acestei abordări: numai vedetele de talie mondială şi doctor House înghit pastile ca să funcţioneze în societate. Felicitări, eşti doctor vedetă House de talie mondială.

Psihoterapie cognitiv-comportamentală. Când te foloseşti de cogniţie ca să faci socoteala cât costă să vezi un psihoterapeut o dată pe săptămână, timp de vreo şase luni, îţi vei zice “pula mea, doar nu-s nebun” şi te vei comporta ca atare. Vindecare instant! Pentru cine n-a avut niciodată nevoie de un psiholog, e cam ca şi cum ai avea un abonament în plus la gaze şi lumină, şi interneţ, că ăia buni sunt mai scumpi.

Să te duci la munte din când în când, ca să miroşi aerul curat pe geam în timp ce te uiţi la patinaj artistic în timp ce o aplicaţie de Android te învaţă să faci yoga şi meditaţie, dar o închizi pentru că tipul are un accent australian care îţi strică toată tantra sau ce dracu e aia.

Să te duci la muncă zilnic, chiar dacă nu eşti capabil să produci muncă. Nimic nu e mai reconfortant decât să ajungi târziu, să faci fix pula şi să pleci devreme, totul într-un colectiv care te înţelege şi te susţine.

Când nu eşti la muncă, să sihăstreşti; “nu pot băi, mă dor toate alea, nu mai am voie alcool, îs agorafob […]”; până când încep să îţi propună să facă ei cinste, numai să te vadă, să ştie că eşti ochei. Bere gratis ieei!

Şi când ajungi iar acasă, să te joci orice joc din seria Europa Universalis. Ce poate să-ţi distragă atenţia mai bine de la orice decât să aştepţi ca boul să-ţi accepte Savoia un Royal Marriage ca să nu rămâi cu provinciile descoperite cât încerci să vasalizezi Mecklenburgu’, care are +1 pe an la prestigiu fiindcă are mai mulţi cardinali la Vatican, da’ asupra căruia ai un casus belli pentru că negustorii lui i-au falimentat pe ai tăi în Andaluzia. După care îţi moare monarhu’, moştenitorul e încă minor şi îţi scade stabilitatea cu un punct fiindcă ţăranii au văzut o cometă. Muie cometa.

Ah, şi să-l asculţi pe Al Stewart, probabil singurul cantautor din lume care poate să fie Ray Davies fără să fie Ray Davies.

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net