Utopia Balcanica

Burghez, de aproape o zi locuiesc într-un bloc comunist. Trei învăţături

Voiam să scriu despre şcoală, despre ce-a fost la Bac, despre cine-i de vină că-s copiii naşpa şi alte astfel de chestii da’ zău dacă nu le puteţi citi pe astea şi în alte părţi. În schimb, experienţele unui burghezo-moşier proaspăt proletarizat…

Locuiesc de aproape o zi întreagă într-un apartament dintr-un bloc comunist (ceva ultra-nou pentru mine, repet), într-un cartier eminamente muncitoresc, şi vreau să vă împărtăşesc câteva dintre învăţăturile preţioase pe care le-am învăţat.

Pfoai di capul meu, cât de înţelept am devenit într-o noapte, nici nu vă puteţi imagina.

Unu. Există un loc numit “ghenă”.

De-a lungul vieţii mele, am fost pus de obicei în situaţia de a coborî unul, două etaje în şlapi şi budigăi de casă şi de a ieşi – oricât de codgalben s-ar stârni musonu’ afară – să duc gunoiul într-un tomberon în jurul căruia noaptea am văzut şobolani fioroşi de la care cineva ar putea lua rabie. Într-un bloc comunist, la orice etaj ai sta, există un loc numit ghenă: un fel de jgheab foarte convenabil plasat, care îţi înghite gunoiul şi te absolvă de orice altă îndatorire faţă de acel gunoi.

Cam ca poşta pneumatică da’ pentru gunoi. Probabil trimite scârnăviile la fabrică la Ikea, să facă noptiere din chiştoacele mele.

Până nu de mult, habar nu aveam că există un asemenea jgheab, tobogan sau tulumbă. Credeam, fără mişto, că toţi locuitorii la bloc coboară cu gunoiul până undeva. Astăzi mi-a fost dat nu doar să văd, ci şi să folosesc o ghenă. Încă câteva ciocniri cu realitatea orăşenească şi aş putea deveni un champagne socialist.

În mod hazliu, cuvântul ghenă nu există în nici un dicţionar (puteţi să-l căutaţi, nu-i o poantă din aia gen “ştiai că cuvântul credul nu există în dicţionar?”). Madam Zafiu ne explică că vine din franţuzeşte, unde înseamnă tub sau teacă.

Deşi falsă, etimologia falsă a ghenei e infinit mai romantică: Gheenă, f., pl. e (ngr. și vgr. geéna, ebr. ghêhinnon, care însemna o vale [ghê] lîngă Ĭerusalim unde Jidaniĭ idolatri treceaŭ copiiĭ pin foc în onoarea zeuluĭ Moloh). Partea cea maĭ ferbinte și maĭ grozavă a ĭaduluĭ (August Scriban, Dicţionaru limbii româneşti, 1939). Un dicţionar bisericesc tipărit în anii 90 bate chiar monedă pe legătura ghenă-gheenă, explicând că valea cu pricina era unde se aruncau gunoaiele din Ierusalim, care ardeau continuu, răspândind un miros urât, fiind considerată ca un adevărat iad.

Mai vechea mea pasiune pentru crocodilul Ghena o cunoaşteţi deja.

Doi. Absolut tot ce se spune despre vecini e adevărat.

Când am făcut un ceas deşteptător onlain cu zgomote de vecini, credeam că pur şi simplu îmi aduc contribuţia la un banc foarte răspândit, o memă cu “vecinul zgomotos” la care toţi se hăhăie ştiind că-i o legendă.

De fapt totu-i crâncen de adevărat. Aici e un cartier paşnic de moşi, sau cel puţin aşa zice reclama, dar în trei pereţi aud trei genuri muzicale distincte. Fiind un băiat cu multe valenţe culturale, mai polivalent ca însăşi sala cu acelaşi nume, nici unul dintre cele trei genuri muzicale nu-mi displace, dar nu pot decât să-i compătimesc pe locatarii mai mofturoşi.

În peretele dinspre unde dorm se aude blues, sau poate-i country din ăla de sudişti care stau cu puşca în balansoarul de pe prispă să păzească plantaţia. Oi avea vecini sudişti? Cred că tocmai se aude I wish I was in Dixie prin zidu’ lângă care o să întind capu’ la noapte. Dacă mâine vin la birou şi-mi vine să mă segreg rasial de Eftimie sau de Ionuţ, nu e vina mea.

Apropo de sudişti: vecini nudişti oi avea?

Trecând peste faza de mai devreme (aia mai puţin supărătoare, cu melomania epatantă), ce pana mea fac pensionarii liniştiţi din bloc cu găuritorul la 10 seara? (Trebuia să-i înregistrez, ca să nu ziceţi că mănânc căcat şi fac pe victima preluând un clişeu din folclor.)

A fost prima mea noapte într-un bloc comunist şi temuţii vecini din mitologia urbană mi-au făcut deja botezul bormaşinii. E ceva normal sau sunt eu reîncarnarea cuiva de mi se întâmplă toate aşa repede?

Trei. E mai mult internet în aer decât aer

Ştiut fiind că RDŞ-ul (singurul internet din România) vine să se instaleze marţi, după crăciun, şi asta numai dacă faci cerere când e lună nouă şi îi jertfeşti o găină neagră, evident că îmi făceam griji în ceea ce priveşte legătura mea cu viaţa de pe online, unde totul e amuzant, colorat şi se mişcă.

Băiete, nu mă lăsa la nevoie, îi zic îmbujoratului de şapte centimetri, morfolindu-l energic în palma dreaptă înainte să-l decalotez şi să-l bag în gaură să-şi facă treaba. Ştuţul de internet de la vodafone, adică.

Când să-l bag pe ştuţ, flup! face căsuţa din dreapta jos, fiindcă a găsit reţele în aer. Puzderie de reţele. Cre’ că au apărut acolo şaptezeci de wireleşi, mulţi dintre ei fără nici o parolă. Dacă pun un ou pe birou, se fierbe singur de la wireleşii din aer. Un cocean de porumb devine un cocean de floricele de la cât pornache trafichează pe aici sub formă de unde.

Serios? Aşa-i la bloc? Am ratat belşugul ăsta de interneţ gratis atâţia ani de zile?

RDŞ, din partea mea poţi să întârzii cât doreşti. Pot să-ţi trimit azi plângeri de pe miţi’s network, mâine de pe DLink(4), poimâine de pe INTERNETU LU MIELU ŞI FAMILIA LUI.

Mi-ar plăcea să cred că localnicii ştiau că vin şi mi-au lăsat cu timiditate internetul lor pe pervaz, în speranţa că eu, la rândul meu, am să-i învăţ carte sau să le dau mărgele de sticlă şi taina focului.

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

17 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Isaac
Isaac
10 years ago

Stai să vezi când se înfundă ghena şi plâng copiii prin pereţi.

boemul
boemul
10 years ago

click pe numele meu şi vezi cât costă întreţinerea într-un bloc de 4 etaje (deci fără ghenă şi lift) de pensionari :))

Vasile
Vasile
10 years ago

@Isaac sper că pensionarii nu fac copii!
@boemul da, dar io am ghenă! *şi am de plătit aproape dublu

Vlad
Vlad
10 years ago

Mi-e dor de viata de la bloc :(. Am stat si eu la turn acum muuuulti ani, cand manelele erau acceptate social, iar ascultatul manelelor nu era un gest punk. Deci cam toti vecinii mei, de la baba din dreapta pana la fotbalistu’ din divizia Ș care locuia in capul culoarului sau hipiotu’ motociclist de deasupra, ascultau manele oldschool (LA, Adrian Copilu’ Minune etc.). Acum stau intr-o cladire dubioasa dintr-o zona de case. Viata e plictisitoare aici, da’ macar sunt aproape de centru.

morfozel
morfozel
10 years ago

Vasile, nu-mi vine sa cred ca tu abia acum descoperi ce stiam eu din frageda pruncie. Unde ai locuit pana acum?

Claudia
Claudia
10 years ago

Of of, te cred şi te-nţeleg la faza cu bormaşina. Şi mie mi se face Sfântul Botez al Bormaşinii (cu toate că la cât de des mi se întâmplă tind să cred că-i mai degrabă o Vecernie ţinută în fiecare vineri seară). Cine zicea că “cine n-are bătrâni să-şi cumpere”, să-mi cumpere mie toţi vecinii neliniştiţi, îi dau la juma’ de preţ.

Vasile
Vasile
10 years ago

@morfozel în centru, probabil pe unde locuieşte @Vlad acum.

Vasile
Vasile
10 years ago

@Clau oare pereţii lor arată ca şvaiţerul?

Claudia
Claudia
10 years ago

Cu siguranţă nu ai tuturor. Doar ai şobolanilor… Încearcă şi ei să-şi recreeze habitatul natural. Da’ mie cine-mi recreează neuronii pierduţi în bătălie la 2 noaptea când trebuie să le ascult sculele vibrând în găuri? Mă refer la bormaşini desigur.

Vasile
Vasile
10 years ago

Încearcă şi tu să-ţi bagi ceva în găuri. Găurile urechilor, bineînţeles (link).

Pînă acum n-am simţit nevoia, dar am prieteni care apelează cu succes la soluţia asta de ani de zile.

morfozel
morfozel
10 years ago

Eu dezvoltasem o nesimtire la sunet, daca o pot numi asa. Ziua trebuia sa invat, noaptea sa dorm, in timp ce aia demolau ceva cred.

Nu mă cheamă Vasile!
Nu mă cheamă Vasile!
10 years ago

Am avut și eu ghenă d-aia, dar au desfințat-o că vara era OdorFest pentru cei pe partea cu dânsa (inclusiv eu). Plus că se dezvoltase o specie mutant de șobolan care mânca pisici. Și nici nu era ieșit din comun să te trezești cu un șolobaur d-ăsta urcat pe țevăraie până în baie. Te simțeai ca în toaleta unui restaurant de 5 stele, numai că ăsta nu te servea cu o bomboană.

La partea cu bormașina/pickamer/ciocan/baros – e vară, lumea sparge pereții, îi pune la loc și îi sparge iar; aparent e un sport național mai vechi decât oina, păstrat cu sfințenie mai ales de cei bătrâni. Să vezi distracție când vecinul de deasupra și cel de sub se potrivesc să spargă în același timp. Fun times! Îți poți testa rezistența la tendințele criminale născute subit în tine, om pacifist mai până ieri.

Ce să zic. Multe succesuri. Sper să nu începi să te dopezi. Dacă totuși se întâmplă, silicon e calea corectă.

herodot
herodot
10 years ago

si totusi punctul trei face ca blocul sa fie mai comunist decat s-a vrut a fi sau a fost vreodata

oraseanu
oraseanu
10 years ago

Asta este problema celor care traiesc de o viata (pentru ca asa le-a fost soarta) la bloc: persoanele ca dumneavoastra. Dupa limbaj nu sunteti din Bucuresti si dupa consternarea din mesaj nu ati mai locuit la bloc. In primul rand gresiti in exprimari: “bloc vechi” nu este un bloc comunistoid, este un bloc gen…cele din centrul istoric, oricum cele cu bulina dinaintea perioadei comuniste care au mai ramas totusi in picioare dupa cateva cutremure.
NU este ceva nemaipomenit:
-sa iesi din apartament si sa arunci punga cu gunoi menajer pe … “jgheab” fara sa infunzi “jgheabul”; daca ai ceva mai voluminos de aruncat civilizatia si bunul simt spun ca trebuie sa le duci la tomberonul de la ghena(cel de afara din bloc).
-sa intri/iesi din lift, scara blocului sau propriul apartament si sa tii usa sa se inchida nu sa o lasi vraiste in urma ta sa se tranteasca (poate trezii copiii mici si de sperietura sa planga);
Tine de fiecare locatar sa NU spurce locul in care traieste si sa-l tranforme intr-o cocina doar pe motiv ca nu a vazut pana atunci o usa, un lift, o ghena de gunoi, etc. care chiar daca i se spune ghena de gunoi nu inseamna ca trebuie sa fie plina de gunoi. Parintii mei de 30 de ani locuiesc in bloc cu “jgheab” si toti vecinii respecta cateva reguli de bun simt si locul este imaculat si fara miros. Probleme au mai recent de la tinerii care stau cu chirie din pacate. Mare pacat! Trebuie sa ne adaptam locului in care traim daca este de bine si sa invatam sa nu ii deranjam pe cei din jur.
De asemenea exprimarea dumneavoastra “cartier pasnic de mosi” este jignitoare; denota aerele si fanteziile unui adolescent pentru care “vesnic tanar” nu este un paradox. Memo: timpul nu iarta pe nimeni. Toti vom fi si batrani. Nu aveti parinti, nu aveti bunici? Si sa zicem ca nu: asa de mult ii desconsiderati pe cei mai in varsta? Este un lucru urat si nepoliticos. Ar trebui poate sa va cautati un alt loc care sa fie pe masura pretentiilor dumneavoastra nu sa imbatraniti asteptand sa moara “mosii” din cartier sa va simtiti dumneavoastra satisfacut(a).
(PS: sunt un mos de 65 de ani, fost profesor si dupa cum vedeti le am cu netu’).
Multa bafta pustiu’!

Vasile
Vasile
10 years ago

Salut orăşeanu’. Din păcate, absolut toate concluziile pe care le-ai tras sunt greşite. Mai bagă o fisă.

Vasile
Vasile
10 years ago

(Punctual:
– Cuvîntul ‘vechi’ nu apare în textul de mai sus.
– Nici cuvîntul moş nu-i jignitor. A inventa pricini e, în schimb, ruşinos.
– Insinuezi că-s un venetic? Ei bine, nu; m-am născut şi am crescut în Bucureştiul “vechi”. Şi n-am locuit niciodată nicăieri cu chirie, cum fac tinerii ăia sălbatici care vin să le perturbe pensionarilor tabieturile.
– Restul comentariilor dumitale sunt bombăneli pe care dacă vreau să le aud mă duc în Cişmigiu. Şi nu văd cum ar putea avea o legătură oricît de vagă cu ce-am scris eu mai sus. “Să le ai cu netul” nu-i totuna cu a fi capabil să înţelegi un text, domn’ profesor.)

Iordache Guevarra
Iordache Guevarra
10 years ago

LOL, da! stii cum se zice: “Gabor omnia vincit improbus” :))))

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net