Utopia Balcanica

Exercițiu de imaginație: dacă fratele preşedintelui e, de fapt, un erou?

Tocmai am fost la Timișoara, unde-a fost o chermeză cu scriitori sârbi și Grbave Tange. N-am mai fost treaz de vineri. Probabil că voi fi din nou treaz la un moment dat, dar abia mâine (sau azi; e deja azi?). Până atunci pot să bat câmpii. O să-mi ia 4 ore să bat câmpii fiindcă sunt în tren şi am un minilaptop de căcat.

Habar n-am ce s-a mai întâmplat în lumea celor treji, dar știu că când am plecat era scandal. Și m-a frământat o chestie pe care am să încerc s-o expun aici, profitând de faptul că prin internet oamenii nu put a ţuică. (Noi, avocaţii diavolului, puţim de obicei a ţuică.)

Să zicem că sunt fratele unui președinte important. Să-mi spunem, de pildă, Vasile F. Kennedy. La mine vine un gangster mexican, să-i spunem Gomez Mundial.

gomez mundialNo hay photoshope en el ferrocarril.

Care îmi propune un gentleman’s agreement:

Jefe, io-ți dau banii ăștia și tu faci pentru mine ceva ilegal. Îi dai cuiva în cap. Lui Mutu, de exemplu. Îți dau 7 milioane de pesos ca să-i dai în cap lui Mutu, că mă enervează cu fițele lui, şi a-i da în cap lui Mutu e o expresie hazlie.

Gomez Mundial îmi întinde teancul de bani. Eu îi spun:

– OK hermano, dă-mi banii și vedem ce pot face cu Mutu.

Observați cum am schimbat termenii contractului verbal. Nu mai e “Dă-mi bani și voi comite o infracțiune”. E “Fă-mi cadou acești pesoși iar eu te voi ajuta în conflictul tău cu Mutu, dar numai dacă descopăr vreo metodă legală.”

Gomez Mundial poate să zică nununu, vreau să te aud promițându-mi că-i dai în cap lui Mutu, sau poate să accepte contractul meu, care-i formulat de mine în așa fel încât nu mă obligă să-i dau în cap lui Mutu, că am zis numa’ “vedem ce pot face”. Gomez Mundial e prost, îmi pune banii în sacoșă și batem palma.

Evident, eu n-am să-i dau în cap lui Mutu, că e ilegal.

Moralmente, Vasile F. Kennedy, adică eu, n-a făcut nimic rău. Am respectat întocmai un contract verbal, ba chiar m-am ales cu 7 milioane de pesos. Gomez Mundial e nefericit, dar asta-i fiindcă nu a fost vigilent când s-au fixat termenii înţelegerii. (Să zicem că ăia erau termenii, și că un contract verbal e ceea ce ar trebui să fie: un contract.)

Sigur, e de căcat că am pătat numele lui frate-miu încuscrindu-mă cu temutul interlop din Tijuana, dar nu am făcut eu, Vasile F. Kennedy care i-am dat o ţeapă de 7 milioane de pesos lui Gomez Mundial, exact ce trebuia să fac?

Adică gândiţi-vă aşa: Gomez Mundial avea 7 milioane de pesoşi pe care voia să-i investească într-un demers ilegal. Că-i datul în cap sau scăpatul rudei din pârnaie, tot demers e, şi tot în afara legii.

Iar eu i-am luat pesoşii. Dacă nu i-i luam eu, se ducea cu ei la cineva care chiar mergea la Mutu acasă şi-i dădea în cap. Poate vărul primului ministru, poate cumătrul avocatului poporului sau vreun şogor al unui funcţionar de la comisia pentru văruirea trunchiurilor de pom împotriva omizilor.

Am prevenit o infracţiune. Ar trebui să primesc o medalie.

medalieFirst and foremost I would like to thank God.

Unii ar spune că m-am substituit justiţiei făcând chestia asta, dar nu-i datoria mea de cetăţean să-i iau omului cei 7 milioane de pesoşi dacă văd că urmează să-i folosească pentru chestii ilegale? Mi i-a mai şi oferit de bunăvoie.

E ca şi cum aş vedea un împuşcător vrând să împuşte pe cineva care-i după un gard, da’ fiindcă el e mic de înălţime, îmi oferă mie puşca să-l împuşc, iar eu nu împuşc pe nimeni şi refuz să i-o dau înapoi. Cred că chiar asta scrie în manualul de educaţie civică că trebuie să faci dacă cineva îţi oferă o puşcă să împuşti pe altcineva.

Sunt un erou.

Să-mi faceţi o statuie.

gomez mundialMi-e lene să fac o poză cu o statuie. O mai pun o dată pe aia cu gangsterul mexican.

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net