Utopia Balcanica

Nicuşor Dan, sub asediul hoardelor de etnie atent precizată

Bucureştenii progresişti de pe facebook s-au supărat nevoie mare când Nicuşor Dan, cândva cavalerul pe cal alb (no pun intended) al tinerimii urbane, le-a scris că taraba lui din Obor a fost atacată de câţiva cetăţeni de etnie romă la comanda tov. g-ral dr. Onţanu.

De ce ai simţit nevoia să specifici că acei cetăţeni erau de etnie romă? Eşti un rasist şi mi-ai pierdut votul!, au murmurat câţiva. În fond, având în vedere că ei l-au lansat mai demult pe Nicuşor în politică, Nicuşor ar trebui să fie un băiat simţit şi să ţină cont de sensibilităţile lor perfect rezonabile, nu?

Chiar e de cîcat ce-a făcut Nicuşor acolo fiindcă-i complet irelevant ce naţie au cetăţenii care-ţi zguduie cortul instalat legal (presupun) pe trotuar.

Dar mi-e destul de limpede că pe Nicuşor Dan îl interesează mai mult să ajungă primar decât cum să ajungă primar. Se pupă cu declaraţii mai vechi, în linia “dacă mă susţine PSD-ul, bogdaproste“.

Pot înţelege şi chestia asta. Ca să nu rămâi un personaj fringe ca Remus Cernea, ca să ai cea mai mică şansă la tronul de fier pe care a stat un animal politic ca Băsescu, tre’ să te murdăreşti pe mâini de emoţiile primitive ale omului simplu.

Pe omul simplu încă îl doare în cur de tezele ONG-iştilor de pe facebook, el nu vrea ţigani, musulmani, lesbiene, punkişti la el pe stradă, şi dacă se poate un festival al berii cu nişte mici, merci boss.

Omul ăsta plătitor de oareşce impozit, dar care nu citeşte Salon şi căruia îi pasă mai mult de asfaltul de pe Sălăjan decât de Roşia Montană, e o forţă considerabilă şi pe facebook, şi la urne, că e mai mulţi.

Şi el e anti-sistem, că “toţi primarii au furat ca-n codru”, dar pe el îl impresionează mai mult să audă că “Onţanu a pus ţiganii pe Nicuşor” decât că “Onţanu a pus nişte cetăţeni pe Nicuşor”.

Poţi să-l condamni, având în vedere că n-a avut parte în viaţa lui de singurul leac pentru xenofobie, belşugul în portofel? Şi că şi-a primit educaţia de la părinţi, bunici şi străbunici şi ăia îi spuneau toţi că “dacă nu eşti cuminte vine ţiganul cu sacul şi te ia”? Zău că nu poţi să-l condamni, e un retrograd, dumnezeu să-l ierte!, dar poţi să-i iei votul.

(foto: Călin Hera)
(foto: Călin Hera)

Nu l-am urmărit cu prea mare interes pe salvatorul Bucureştilor până acum, dar ştiu că-i matematician şi am mai văzut matematicieni în sălbăticie.

Fără să vreau să alunec în teorii conspiraţioniste, îmi permit să cred că nu-i doar un flăcău ingenuu cu un vis măreţ, ci un gagiu meticulos care calculează până la a treia zecimală într-un caiet cu pătrăţele:

Se ia mulţimea fanilor mei de alaltăieri, se scad câţiva băieţi supăraţi că nu-s un luptător al dreptăţii sociale, se adaugă băieţii cu mai puţină şcoală pe care-i mobilizează dispreţul faţă de ţigani când le scriu că Onţanu a pus garoii pă mine să mă taie cu sabia…

(Eu nu-s nici matematician, nici măcar un scriitor foarte înzestrat şi tot fac socoteli similare când îmi aleg cuvintele.)

Ah, şi pe urmă îmi cer scuze şi-i aduc înapoi pe o parte din băieţii necăjiţi că am fost rasist. La sfârşitul zilei, am câştigat nişte fani pe facebook, poate chiar gospodine din alea care dau 30 de share-uri pe zi!

Ieei, un pas înainte spre reconstruirea Halei Matache şi alte chestii esenţiale fără care traficul din Pipera ar fi în continuare iad.

Acum, să dezgropăm ce scria Nicuşor la Dilemă în 2000 despre cât de naşpa sunt homosexualii e un pic excesiv – de atunci au trecut şaişpe ani, iar în şaişpe ani părerile unui om pot migra foarte departe.

Până la urmă, poate am nimerit eu complet pe alături cu presupunerile şi chiar n-a fost o declaraţie politică atent calculată. Sau un act ratat freudian al unui rasist reprimat. Poate că Nicuşor nu doarme bine de 2 nopţi fiindcă şi-a dat seama că a scris pe facebook ceva urât.

Dar asta nu înseamnă că nu putem să învăţăm democraţie de la Cluj. Adică serios, mo, în oraşul cel mai îndrăgit de tinerii hip, singurul care l-a bătut pe Funar a fost un domn care tocmai a terminat de spus că Levente M. e clujean de-al nostru, chiar dacă e ungur.

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net