Utopia Balcanica

De avut în vedere când căutăm vaccinul pentru jihad

Să ne amintim că şi islamul nostru local, ortodoxia, a născut la un moment dat nişte salafişti jihadişti care au comis acte teroriste, au împuşcat oameni în plină stradă, ba chiar şi-au făcut, o vreme, statul lor islamic înainte să fie îndesaţi înapoi în găurile tenebroase ale istoriei.

Moartea, numai moartea legionară / ne este cea mai scumpă nuntă dintre nunţi / pentru sfânta cruce, pentru ţară […] şi-avem doar gloanţe pentru trădători.

Să spui că “toţi musulmanii sunniţi sunt salafişti jihadişti” e ca şi cum ai spune că “toţi creştinii ortodocşi sunt legionari” – o tâmpenie, fiindcă mulţi dintre creştinii ortodocşi ai anilor ‘30 erau oameni rezonabili şi tot atâţia musulmani sunniţi ai zilelor noastre îşi văd de treaba lor cinstită.

Dar toţi salafiştii jihadişti sunt musulmani sunniţi, toţi legionarii erau creştini ortodocşi, şi atunci?

Până la urmă şi teroristul cu Kalaşnikov, şi poliţistul algerian care încearcă să-l oprească reprezintă islamul, aşa cum şi Cezar Ouatu şi Voltaj au reprezentat România la Eurovision.

Religiile lumii spun că-i rău să faci moarte de om, mai ales dacă-i de-al tău. Cu toate astea, nici legionarii nu se sfiau cândva să-l mătrăşească pe Iorga, deşi şi ăla era creştin ortodox, nici Daeshul nu-i cruţă, pe acolo prin Siria, pe fraţii musulmani sunniţi care nu le împărtăşesc în totalitate demenţa. Oricare ar fi dogma, e mai important cine o interpretează şi pe înţelesul cui.

Chiar şi printre salafişti – aripa puritană a islamului sunnit – părerile sunt împărţite. Unii îi văd pe jihadişti ca pe o sectă periculoasă. Dar când n-au fost sectele periculoase atrăgătoare pentru tinerii delicvenţi – găinari, bătăuşi, traficanţi sau adolescenţi de condiţie bună care n-au un hobby?

Putem spune: băi, Vasile, dar şi la noi sunt borfaşi şi nu-i radicalizează nimeni.

Poate fiindcă, atunci când se uită peste gard, găinarul din Pantelimon vede nişte oameni care vorbesc la fel, se îmbracă la fel, beau aceeaşi bere la PET şi nu sunt semnificativ mai bogaţi. Ăia care au reuşit în viaţă, uite-i acolo în vilele lor de marmură, sunt pur şi simplu nişte găinari ca el care au avut norocul să nu intre la pârnaie.

Micul infractor marocan sau algerian din Belgia, nici totalmente arab, nici francez şi în nici un caz flamand, crescut într-un Dudeşti al Bruxellului, vede peste gard o lume complet diferită de a lui: căsuţele impecabile ale belgienilor din suburbii. Ăia au tot timpul în frigider orice le-ar putea pofti sufletul de la Cora. Au 3000 de euro în mână, maşini frumoase şi grădini pline de flori în care zboară papagali. Cum să nu fii furios?

Cam cum putem bănui că şi tânărul arab palestinian vede peste gard zgârie-norii din Tel Aviv şi îi urăşte. Şi-ar putea pune problema să înveţe felul ăla de a fi, să-l imite cu încrâncenare şi peste câteva zeci de ani poate că ar avea găleţi de humus în burtă şi turnuri de sticlă deasupra capului. Dar ar fi un proces anevoios şi, de obicei, prima idee care-ţi vine e să urăşti.

Să revenim la tânărul marocan din Belgia. Băiat sărman şi fără perspective, e arestat pentru un furtişag. Îl ia în primire un profet al puşcăriei care, în loc de ambiţia de a îmbrăţişa cultura occidentală şi valorile democraţiei liberale pentru a ajunge ca belgienii, îi propune o cale mai palpitantă spre self-fulfillment. Vino să fii erou în filmul nostru de acţiune, să le zguduim un pic căsuţele alea perfect aliniate, te aşteaptă 72 de fecioare în rai şi munţi de pilaf etc. etc.

Tânărul marocan e impresionat. Normal, e uşor să impresionezi pe cineva când cartea primită cadou de la tine e singura pe care a citit-o vreodată. Viaţa lui are, în sfârşit, un sens. Allahu akbar!

116manneken

economist_terrorism

Şi ce e de făcut?

Cu siguranţă n-o să rezolvăm nimic ţinându-ne de mâini în jurul focului şi cântând kumbaya, milord, kumbaya. E frumos, dar sunt probleme vechi şi serioase în sânul Europei.

Pentru probleme serioase există poliţie, servicii de informaţii, armată şi tot felul de alte organe sugătoare de banii cetăţenilor.

Pune în mişcare maşinăriile de propagandă, aruncă şi tu în luptă nişte profeţi zgomotoşi care să-i explice tânărului marocan că munţii de pilaf din rai sunt un basm şi că adoptând nişte valori mult mai puţin sângeroase poate să ajungă şi el să aibă o viluţă în Woluwe şi munţi de pilaf adevărat. Abundenţa de pilaf şi viluţele sunt produsul capitalismului şi al democraţiei liberale – o combinaţie care a adus omenirii bunăstare fără precedent şi care nu se negociază cu teroriştii. În numele acestora, Vestul ar trebui să-şi redescopere vocaţia colonială şi să-şi re-colonizeze propriile oraşe.

Oh, nu, am rostit temutul cuvânt “colonial” care lezează sensibilităţile colecţionarilor de fluturi. Bineînţeles că există culturi bune şi culturi păguboase. Du-te în Mauritania şi respectă-le obiceiul de a le îndopa pe fete ca pe gâşte, strângându-le picioarele între două lemne dacă refuză să înghită 20 de kile de lapte de cămilă pe zi.

Comunităţile astea în criză de identitate sunt totuşi unele patriarhale, pe stil vechi: îşi respectă foarte mult bătrânii şi figurile religioase, au lideri de opinie.

Din Molenbeek – şi din întreaga lume – lipsesc, după cum spuneam, prorocii unui Allah reformat, care-ţi dă voie să mănânci şi să bei ce vrei, să te îmbraci cum vrei, să trăieşti în pace cu toată lumea şi să-ţi torni la poliţie verişorii jihadişti pentru un viitor mai bun. În loc să scotocească după mailuri pe care nici un terorist nu le-a trimis niciodată, “serviciile” ar trebui să se ocupe să-i sponsorizeze sau să-i producă pe aceşti proroci.

În loc să asculte telefoane scobindu-se în nas la 200 de metri de ascunzişul lui Abdesalam, “serviciile” ar trebui să se infiltreze printre căpeteniile acestuia, din Bruxelles până în Siria, ca un forceps care extirpă jihadul şi pune în locul lui o meşă inofensivă de tifon. Mă interesează mai puţin cum fac asta. Să ia lecţii de la Mossad. De-aia-s servicii secrete, ca să aflu peste 50 de ani şi să mă revolt atunci, la căldură şi în siguranţă.

La naiba, suntem (din câte ştim) cea mai înaltă civilizaţie din Univers. Şi nu mai trăim în secolele alea când, dacă voiai să stârpeşti un parazit de genul ăsta, te apucai să desfaci carcasa însângerată a Siriei cu tancurile sau, la fel de groaznic, să faci pogrom la Molenbeek. Suntem în epoca laparoscopiei şi a chirurgiei robotice: dacă se ajunge acolo, putem răspunde terorii oarbe cu o teroare perfect ţintită.

Aceleaşi structuri leneşe ale statului ar putea să se ridice de pe cur şi să-i înroleze pe tinerii debusolaţi din Molenbeek în Frontul Luptătorilor Musulmani Pentru Siguranţă Publică şi Civilizaţie Occidentală™ by Guvernul Belgian, ca să le dea un sens ne-jihadist în viaţă şi ca să folosească toată energia lor de băieţi tineri în scopuri mai productive.

În ultimă instanţă, dacă n-au francezii şi belgienii destui securişti pentru toate aceste sarcini monumentale, le mai trimitem noi, că suntem grânarul de securişti al Europei.

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

17 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
kongo
kongo
8 years ago

articolul asta nici macar la suprafata nu zgirie. in goana lor dupa resurse fosile imperiul american si aliatii lor (volens-nolens) au folosit evenimetul din 11 septembrie 2001 pentru a invada irakul (stat laic) pe care n-au reusit ulterior sa-l stabilizeze. tot in goana lor dupa resurse fosile imperiul american si aliatii lor (volens-nolens) au organizat primaveri revolutionare in state (multe dintre ele laice) care le-au scapat ulterior de sub control si au instaurat un teren propice pentru fanaticii religiosi.
totul e provocat de marele imperiu si aliatii lor cu dorinta de a jefui cu forta armata resursele unor tari inainte laice si desi dictatoriale totusi stabile. practic ne-am creat singuri haosul de cretini si nehaliti ce sintem. in afara de asta i-am discriminat si-i discriminam (si cu rasism si xenofobie) pe musulmanii ce se gasesc demult la noi si-i tratam ca pe persoane de mina a doua. pina cind ei nu mai vad nici o perspectiva reala de viata la noi.
solutia nu cred ca e servicii secrete mai puternice. nici intr-un caz.
ne-am tras-o singuri pentru ca sintem rai, prosti si rapace.

kongo
kongo
8 years ago
Reply to  kongo

expresia magica e “trebuie sa ne tratam cumva”. noi pe noi, nu noi pe ei.
un posibil tratament ar fi de exemplu rezistenta la timpeniile imperiului.
propaganda sau antipropaganda nu cred ca e o solutie, la fel nici manipularea musulmanilor in sensul dorit de noi iarasi nu e solutie cit timp ambele vor veni in contradictie cu ce traiesc ei la ei sau la noi. spre difenta de indoctrinarea si manipularea religioasa care vinde un basm cu iluzii neverificabile, manipularea si indoctrinarea noastra e direct si imediat verificabila in realitatea lor imediata, deci n-o sa functioneze.
nimeni nu poate trage serviciile secrete de urechi pentru ca ele practic sint necontrolabile, practic detin singure monopolul informatiilor si sint infiltrate in toate structurile statului, ba mai mult, in mare parte chiar ele creaza structurile statului in multe tari. serviciile secrete – o alta mare pacoste pe care am creat-o sub forma sub care sint iarasi tot din prostia noastra.
solutia e o schimbare la noi, terorismul in europa e un rezultat, cauza sintem noi.

donjoe
donjoe
8 years ago
Reply to  kongo

“totul e provocat de marele imperiu si aliatii lor cu dorinta de a jefui cu forta armata resursele unor tari inainte laice si desi dictatoriale totusi stabile.”

Uiţi un mic element: ţări înainte socialiste sau comuniste. Imperiul de care vorbeşti a luptat şi luptă asiduu împotriva socialismului oriunde i-ar simţi câtuşi de puţin mirosul; nu contează dacă e socialism ales democratic, nu contează dacă e mult mai puţin opresiv decât teocraţiile fascistoide care s-ar instala (şi s-au instalat!) în locu-i, socialismul trebuie stârpit cu orice preţ. Asta e de fapt ideologia patriarhilor capitalismului şi ai aşa-zisei “democraţii” liberale pe care o ridica în slăvi mai sus politic-naivul nostru autor de chestii de obicei amuzante.

Eu încă aştept un Institut pentru Investigarea Crimelor Capitalismului, că documentaţie pentru el s-ar găsi, doar că nu îndrăzneşte nimeni să-l înfiinţeze şi/sau numească aşa câtă vreme capitalismul rămâne ideologia dominantă.

Pastila de cultură politică pe azi despre marii iubitori de democraţie capitalişti: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_authoritarian_regimes_supported_by_the_United_States

donjoe
donjoe
8 years ago
Reply to  kongo

N-ar fi mare problemă să faci şi politică, doar s-o deghizezi foarte-foarte bine în sociologie sau ceva aşa mai neutru, cel puţin dacă vrei să eviţi anumite tipuri de comentarii. :P

Încolo, asta că strategia anti-islamistă trebuie să includă şi o mare contraofensivă culturală e cât se poate de bine punctată – au zis-o şi alţii mult mai musulmani decât noi: https://www.youtube.com/watch?v=XGeNjtoVnVU

Florin Salam
Florin Salam
8 years ago

De ce crezi ca sunt asa putine atacuri in Germania? Nemtii asculta tot si platesc burse de merit tuturor celor care ar putea fi o amenintare. Chiar si italienii ung la greu.
Cat despre strategia cu propaganda, aia va merge cand Dalai Lama isi va vinde ceasurile, cand “sfintii” de la Athos se vor barbieri, si cand “sfintii” de la Tel Aviv vor inceta sa isi mutileze copii, in numele prevenirii SIDA. Poate ai a auzit si de unul Donald Trump, pentru care au votat deja zeci de milioane. Esti naiv sa crezi ca “societatile in deriva” asculta de batrani nebuni.
Da, printre romani exista gena asta latina de a da atentie strainilor, gen Darren White, paznicul de noapte de la ambasada SUA, si curva lui, Carmen Hara. La romani merge orice propaganda. In februarie 1945, convinsi de propaganda sovietica, zeci de bucuresteni si-au dat viata pentru a inlocui guvernul Radescu cu guvernul Petru Groza. Dar nu multi sunt asa usor de convins ca romanii.

kongo
kongo
8 years ago
Reply to  Florin Salam

“De ce crezi ca sunt asa putine atacuri in Germania? Nemtii asculta tot si platesc burse de merit tuturor celor care ar putea fi o amenintare.”

rar mi-a fost dat sa citesc asa o timpenie

trackback
Învățăm ceva din atacurile de la Bruxelles? | dorinlazăr.ro
8 years ago

[…] UPDATE: Vasile (Utopia Balcanică) a scris un text mult mai inteligent și mai coerent pe tema asta. […]

trackback
Extremiștii sunt toți la fel – Idaho scris de Corina Georgescu
8 years ago

[…] bine în creier și nu ai cum să le schimbi setul, că nu prea ai ce le pune în loc. Poate doar cum zice Vasile, prin microchirurgia […]

eva
eva
8 years ago

Eu nu vreau decât să las asta aici:

Im Dezember stellte sich heraus, dass Abdelslam der belgischen Polizei zwei Tage nach den Anschlägen direkt in Brüssel entwischen konnte, obwohl er sich direkt vor ihrer Nase in einem Haus aufhielt: Ein altes Gesetz von 1969 verbietet den Ermittlern nämlich Hausdurchsuchungen zwischen 9 Uhr abends und 5 Uhr morgens, solange die dort lebende Person die Beamten nicht persönlich einlädt oder direkt bei der Begehung eines Verbrechens beobachtet wird.
Es gibt keine Ausnahmen für dieses Gesetz, selbst, wenn die Behörden die Sicherheitsstufe der Stadt auf das höchste Level angehoben haben.

Nu vă faceți griji, Europa e pe mâini bune!

Vasile
Vasile
8 years ago
Reply to  eva

Ein altes Gesetz von 1969 verbietet den Ermittlern nämlich Hausdurchsuchungen zwischen 9 Uhr abends und 5 Uhr morgens

Serios?

Şi presupun că n-au voie să se uite în baie în caz că sunt, doamne fereşte, chiloţi aruncaţi pe lîngă coşul de rufe! Să nu leşine vreo domniţă

eva
eva
8 years ago
Reply to  eva

Când am citit știrea asta am crezut că e o glumă. Pe urmă am auzit vorbindu-se la un talk-show pe ARD despre asta. Deci anchetatorii îl urmăriseră pe Abdeslam, erau aproape siguri că se află într-un anumit apartament, dar nu au putut intra după el pentru că era trecut de ora 21.00. Pentru că așa zice o lege de la 1900 toamna. Și teroriștii au dreptul la ore de liniște!
Și tot ce aud în ultima vreme e să nu lăsăm teroriștii să ne schimbe Europa. Ba poate că e fix momentul să mai facem niște ajustări pe ici, pe colo…

eo
eo
8 years ago

te-as crede pe cuvant vasile dac-as vedea macar vreun protest public al maimutzelor musulmane impotriva maimutzelor jihadiste. nu exista asa ceva, totzi is cam la fel de fututzi in creer, nu ai ce alege de ei. mai sint popoare sarace si futute in soarta da nime nu se manifesta in halu asta. religiile in ansamblu lor is un mare cicat dar islamismu e ca si canceru pe creer, nu ai cum sa mai iesi teafar la mansarda odat ce te-o prins flama. la gunoi cu ei pana ne mai sta in putinta.

haivas
haivas
8 years ago

Chiar să nu aibă americanii vreun “profet” de-al lor în lumea musulmană? N-aș prea crede…

garcea
garcea
8 years ago

poi daca tot compari asa mere cu pere…ma intreb si io de ce in atitia ani de stat in germanika numa musulturcii si derivatii lor ajung sa traiasca in ghettouri sa nu vorbeasca limba nici dupa 20 de ani+odraslele lor care vb un fel de sub slang si viseaza sa ajunga gangstarapper sau dealer. Ca s tot cam p acolo ca numar si d astia din tari ortodoxe si mai toti reusesc sa si depaseasca conditia, de copiii lor nici nu mai vorbesc. cica hai sa nu generalizam, luam 3-4 musulmani care s´au realizat si i prezentam ca reprezentativi pt 3-4 milioane care s´au autoghettoizat. pai cine generalizeaza aicea ma?

Bula N Escu
Bula N Escu
8 years ago

M.ai pierdut cam de pe cand ai uitat analogia Ferentariului si a sarit in Pantelimon. Pai Ferentari vs orice alt cartier al Bucurestiului este exact Moleenbeck vs orice alt cartier din Bruxelles. Si poate naste exact aceleasi frustrari.
Din fericire la noi “intervine lipsa” unei miscari de recrutare spre fanatism a tinerilor tigani debusolati (si asta pt ca exista puternicul mecanism de recrutare spre gainarii si cersetorie), si mai ales, lipsa unei culturi a violentei extreme in toata societatea. Mai adica, suntem aprigi la manie, dar asa, mai molcomi.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net