Utopia Balcanica

7 picturi celebre în care artistul l-a ascuns pe Serghei Mizil

Într-o zi am stat la doi metri de Serghei Mizil, îndrăgitul nostru socialite post-comunist, poate singurul Paris Hilton veritabil de România. Eram la Thalia, pe Sevastopol. El era într-o geacă de piele alături de alţi doi domni în geci de piele. Eu mâncam ciorbă iar ei trei negociau o haină de blană şi mâncau ciorbă. Scenă de noul film românesc.

Atunci mi-am adus aminte ce mi-a spus, cândva, un om înţelept: că, exact ca falnicul Gigi Gheorghiu, trolul subpământean Serghei Mizil i-a inspirat, de-a lungul timpului, pe toţi artiştii de geniu.

Am deschis un album de pictură şi ce să vezi!, chiar aşa era.

1. “Edecarii de pe Volga” – Ilia Repin.

Dacă te uiţi dintr-un anumit unghi, poţi să-l distingi într-un colţ pe Serghei Mizil, invitându-i pe trăgătorii epuizaţi să lase dracului remorcatul de barje pe Volga şi să i se alăture într-un jacuzzi super relaxant cu ulei de patchouli.

mizil_repin

2. “Fiul Omului” – René Magritte.

“Omul” e Paul Niculescu-Mizil, înalt demnitar comunist, ministrul învăţământului între 1972-1976, ministru de finanţe între 1978-1981 ş.a.m.d.

mizil_magritte

3. “Lecţia de anatomie a doctorului Tulp” – Rembrandt.

Puţini ştiu, dar Rembrandt a pictat celebra Lecţie chiar la faţa locului, în cel mai vechi salon de tatuaje de pe Nieuwe Dolenstraat, unde excentricul Serghei tocmai venise să-şi facă nişte flori mişto şi tribale PĂ DINĂUNTRU.

mizil_rembrandt

4. “Cap de copil” – Nicolae Tonitza.

Titlul original al lucrării este “Cap de prieten din copilărie al lui Nicu Ceauşescu”, caz clasic de vizionarism din partea unui pictor care n-a apucat comunismul. Teoreticienii din şcoala lui Paul Klee au sugerat că seamănă şi cu Gigel Frone.

mizil_tonitza

5. “Fata cu cercel de perlă” – Jan Vermeer.

Cel mai misterios portret de femeie de la Gioconda încoace, spun marii critici de artă. În ciuda trăsăturilor ei puternic feminine, poeţii şi visătorii au spus mereu despre ea că are “un aer” de Serghei Mizil.

mizil_vermeer

6. “Napoleon traversând Alpii” – Jacques-Louis David.

Ce e foarte interesant în legătură cu această pictură e că a fost comandată de însuşi Serghei Mizil, ca un drag suvenir al zilei când a adus un cal frumos în studio la Capatos. Daniela Crudu sau altă paraşută i-a dat atunci porecla Napoleon.

mizil_napoleon

7. “Persistenţa memoriei” – Salvador Dali.

I se spune aşa pentru că, oricât de repede ai trece pe lângă ea, n-o uiţi prea curând.

mizil_dali

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net