Utopia Balcanica

Cum care Gina Ana?

– Nicu Şulea? Aaah, nu ştii de Nicu Şulea. Nicu Şulea, director la uzina de pufuleţi Pufulaxa din Paşcani. În 1947 e dat afară de noul CEO al Pufuleţicorp. şi se mută la Bucureşti unde, cu cele 12 salarii compensatorii de la pufuleţi, îşi deschide un aprozar.

Întors în Paşcani după 6-7 decenii, Nicu Şulea e recunoscut pe stradă de 3 bătrâni care l-au prins şef la uzina de pufuleţi. Începe să circule şi o legendă conform căreia, în perioada dintre războaie, pufuleţii erau un aliment scump şi hrănitor şi oamenii o duceau bine.

În total, 30 de păşcăneni sunt de părere că Nicu Şulea e un personaj important şi îl strigă “tovarăşul director”. Chiar şi vreo doi dintre angajaţii uzinei. (Uzina nu mai produce de multă vreme pufuleţi, ci membrane bituminoase aditivate cu polimeri din porumb.) Hotărât să obţină voturi de la toţi aceşti oameni, primarul din Paşcani îi repartizează o garsonieră de protocol.

Uimit şi el de această glorie târzie, Nicu Şulea îşi schimbă numele în Nicu Pufuleţ-Păşcăneanu ca să nu aibă pretenţii asupra garsonierei vreun alt membru al familiei Şulea care n-a fost şef la pufuleţi în Paşcani acum 60-70 de ani.

Într-o zi călduroasă de august moare Gina Ana. Avea peste 90 de ani. Cum care Gina Ana? Gina Ana, tovarăşa director, o doamnă de familie bună cu care fostul director de la pufuleţi s-a căsătorit la Bucureşti, la un an după ce nu mai era director.

– Dar eu mi-am făcut un garaj şi vreau să-i pun o membrană bituminoasă aditivată cu polimeri din porumb.

– Vino mâine. Azi nu lucrează uzina fiindcă a murit tovarăşa director.

– Mhm, deci de-aia era circulaţia oprită pe strada Tovarăşa Director Gina Ana Pufuleţ-Păşcăneanu.

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

camaramotului.ro

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net