Utopia Balcanica

Acvaristică: sfaturi pentru îngrijirea crabilor adoptaţi din supermarket

Te afli în situaţia asta sau una foarte similară?

Ca multe alte artropode, crabul îşi exprimă sentimentele schimbându-şi coloritul. Crabii tăi sunt VIZIBIL nefericiţi (au crusta verzui-cenuşie, oare şi aura?). Sunt convins că asta e fiindcă au stat atâta vreme pe gheaţa din pescărie, unde au suferit mult din pricina frigului. Probabil abia mai mişcă. Trebuie să-i încălzeşti URGENT.

Spală-i bine (nu ştii ce carnivor a pus mâna pe ei), pregăteşte o oală cu apă uşor sărată şi dă drumul la foc. Când vezi că apa începe să facă bule, e tocmai bună. Dă-le drumul în ea şi pune capacul, ca să-i linişteşti. În ţara lor de baştină, crabii locuiesc în apă sălcie, clocotită şi întunecoasă. Ai remarcat bine, acolo “bolborosesc fericiţi”.

Dacă vrei să fie foarte bucuroşi, poţi să încerci să le reproduci în oală habitatul natural, folosind plante pe care le găseşti în bucătărie: usturoi, mărar, cimbru, poate un pic de oţet pentru reglarea pH-ului.

Deşi crabii nu vorbesc, ei au să-ţi transmită când au atins temperatura optimă: culoarea li se va schimba într-un portocaliu strălucitor. Ţine-i acolo până îşi recapătă vlaga şi carnea lor devine din nou fermă, dar nu gumoasă.

Aşa arată nişte crabi fericiţi (foto: Wikihow, Cum să ajuţi un crab).

Când şi-au revenit în sfârşit din cruntul supliciu, probabil vor fi foarte adormiţi, aşa că îi poţi aşterne pe o farfurie. Înainte să se răcească la loc, îi poţi livra unui specialist care o să se ocupe de ei mai departe. Poţi să-mi acorzi chiar mie onoarea, nu am expertiză în materie de crabi, dar am mai salvat raci de râu, creveţi, sepii, caracatiţe şi chiar şi un homar congelat de la Lidl.

Dacă vrei să-i îngrijeşti singură, uite încă un link util.

Din păcate, 4 crabi nu ajung nici pe o măsea dacă vrei să convingi compania Mega Image să-şi revizuiască sortimentul de crustacee în TOT oraşul. Salvează mai mulţi. Vei şti că ai reuşit când vor băga crabi şi la Mega Image-ul meu. Abia aştept să redau şi eu naturii vreo 2 kilograme.

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, mecenatul cre' că se poate chiar şi deduce din impozitul pe profit. Ar fi un gest care te-ar umple de karmă sau bulan la păcănele. Scrie-mi!

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net