Utopia Balcanica

10 obiceiuri româneşti şi originile lor neînvăţate la şcoală

Sorcova

O invenţie recentă (sec. XIX) a unor tâlhari ingenioşi din bălţile Brăilei. Aceştia îşi camuflau cu flori şi beteală cuţitele lungi de jefuit, în caz că se întâlneau noaptea cu potera.

Aruncatul crucii de Bobotează

De câte ori avea loc o recesiune în sat, popa arunca în gârlă o cruce perfect funcţională, convins că dându-i de lucru cioplitorului de cruci va stimula economia.

În ultima clipă apărea economistul satului, care îi explica popii că ăsta e un caz clasic de “broken window fallacy” şi se arunca în apa îngheţată să salveze crucea, dându-i de lucru farmacistului şi stimulând economia.

Mărţişorul

Tinerii agăţau şnururi în copaci. Potrivit legendei, spiriduşi, zâne şi alte fiinţe minuscule ale pădurii veneau noaptea să se spânzure în ele.

Dispărută în restul Europei, străvechea datină s-a păstrat doar în România şi Bulgaria, unde viaţa de spiriduş e încă nasoală.

Lăsatul secului de carne/brânză

Încă din anii ’70, această zi marchează momentul când ţăranii lăsau carnea şi brânza, ca să nu întrebe ăia de la Secu de unde le au.

Ouăle roşii

În vechime, ouăle erau pictate în culori vii când expirau, ca să ştie copiii să nu le mănânce. Pe atunci nu existau antibiotice împotriva salmonelei.

Cele mai toxice ouă, cele roşii, erau servite de obicei musafirilor, în speranţa că vor înţelege aluzia şi vor pleca acasă.

Căluşarii

Un fel de aerobic sau body pump autohton. După Sărbători, flăcăii îşi propuneau să devină căluşari ca să încapă în iţarii de anul trecut, dar renunţau după două şedinţe.

Târgul de fete de pe muntele Găina

Cunoscut ca un târg discret, era frecventat mai ales de gospodari înstăriţi. Dacă întrebau soţiile, erau vizavi, la târgul de găini de pe muntele Fata.

Busuiocul sub pernă

În perioada dintre introducerea pernei în ţările române (~1442) şi adoptarea pe scară largă a maşinii de spălat (1930), ierburile uscate ascundeau cu succes mirosul de transpiraţie din aşternuturi.

Era o coincidenţă că fetele tinere îşi visau ursitul, asta fac fetele tinere 93% din timp.

Ghetele în pragul uşii

Înainte de sosirea creştinismului şi a lui Sf. Nicolae, erau menite să alunge duhurile rele atunci când usturoiul se dovedea ineficient.

Tăierea moţului

Părul copiilor era pus deoparte pentru 20 de ani mai târziu, când aceştia începeau să chelească din pricina malnutriţiei şi, mai târziu, a stresului.

Fun fact: celebra şuviţă a lui Băsescu era, de fapt, o meşă confecţionată din moţ. (Vezi şi păstrarea celulelor stem din cordonul ombilical, practicată în Occident.)

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

1 Comment
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Gogu Demagogu
Gogu Demagogu
6 years ago

Am pus botu’.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net