Utopia Balcanica

Mu*e la săraci!

Bănuiesc că aţi văzut şi voi până acum ştirea aia care s-a viralizat ieri, cu medicii rezidenţi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova care vor fi nevoiţi să îşi plătească masa.

Tot acolo a fost şi povestea cu liftiera care pretindea cadouri de la oamenii care au venit să le facă o bucurie copiiilor de la secţia de oncologie. De la aia a trecut doar vreo lună şi uite că spitalul e din nou în atenţia publică. Conducerea trebuie să fie deosebit de mândră.

Ca fapt divers, până în ziua de azi nu a reuşit să mă lămurească nimeni de ce e nevoie să existe jobul ăsta la stat. Dacă îţi trece prin gând că ar fi un loc de muncă mişto, în care să nu faci nimic, ar fi bine să ştii că nu chiar oricine poate ajunge liftier.

Ai nevoie de atestare profesională.)

Dar să revenim la povestea cu rezidenţii şi masa. Principial vorbind, mi se pare o aberaţie ca statul să îţi plătească masa lunară, că în fond de aia primeşti salariu. Însă trăim în România iar locurile de muncă de la stat funcţionează după o altă logică, aşa că din decembrie anul trecut, toţi angajaţii statului ar trebui să primească aşa-zisa „normă de hrană”. Mă rog, asta teoretic, practic nu sunt bani, că bugetul e praf şi se lucrează în regim de criză.

Iar fiindcă misterioase sunt căile legii salarizării bugetarilor, aparent medicii rezidenţi n-ar beneficia de respectivul spor, probabil ei nu sunt consideraţi angajaţi la stat, cine ştie. Cel puţin asta reiese din explicaţiile ministrului. „Medicii rezidenţi nu beneficiază de norma de hrană, de acea mâncare în gardă. Firma de catering – care asigura gratuit pentru că aşa dorea – la un moment dat a spus: sunt mai mulţi medici rezidenţi, nu mai dorim să le asigurăm norma.

Deci firma de catering e de vină, mama lor de capitalişti hrăpăreţi! Însă anunţul ăla postat în spital zicea că mâncare moca vor primi în continuare medicii specialişti şi primari. Curios lucru: indivizii respectivi vor primi şi normă de hrană din partea statului, şi masă gratis din partea spitalului? Poate sunt eu mai ciudat, dar dacă tot dă spitalul un potol angajaţilor, eu cred că mai degrabă ar trebui să îl primească rezidenţii, că au salarii mai mici. Ceilalţi nu se lăudau la un moment dat cu cât le-a crescut PSD salariul? Oricum, situaţia creată nu e vina lor şi unii s-au solidarizat deja cu rezidenţii.

Să nu judecăm însă prea aspru conducerea spitalului, ea doar pune în practică politica nerostită a statului român: mu*e la săraci!

Sigur că nu are nici un politician tupeul să o spună răspicat într-o ţară săracă precum România, cu atât mai puţin unii de la un partid ce se pretinde social-democrat.

Realitatea arată însă că aceasta e politica oficială a statului român, ba chiar e foarte consecvent în a o aplica, indiferent de domeniu:

• că tot vorbirăm de potol, cea mai ieftină masă o poţi lua chiar în Parlament, unde mâncarea e mai ieftină decât în cantinele studenţeşti sau de ajutor social. Mu*e la săraci!

• în timp ce muritorul de rând se poate considera norocos dacă ia în mână puţin peste 1100 de lei, pentru pensiile speciale ale câtorva mii de oameni contribuabilul român a plătit în 2018 1,8 miliarde de euro. Un pensionar de lux poate câştiga şi de 25-30 de ori mai mult decât unul obişnuit iar statul îi dă dreptul să cumuleze pensia astronomică cu un salariu de nabab. Mu*e la săraci!

• deşi a amânat până la 1 septembrie mărirea punctului de pensie, măsură pe care chiar Guvernul şi-a asumat-o cu doar câteva luni în urmă ca fiind programată pentru începutul anului, pentru creşterea pensiilor speciale ale parlamentarilor s-au găsit bani încă de la 1 ianuarie. Şi îţi mai dă şi Iordache cu flit dacă ai tupeul să comentezi vizavi de chestia asta. Mu*e la săraci!

• în timp ce alea 2500 de creşe şi grădiniţe pe care PSD a promis că le va construi au rămas la stadiul de glumă, guvernul vrea să îi dea lui Ion Ţiriac bani să îşi construiască grădiniţe private. Nişte bani moca de la naşu’ Vâlcov pentru cel mai bogat român, măcar a pus condiţia foarte exigentă ca aproape 1 din 10 copii să beneficieze de gratuitate. Mu*e la săraci!

• instituţiile statului îi hăituiesc pe românii plecaţi la muncă în străinătate cu somaţii şi avertismente, ca nu cumva să câştigi un ban pe care să nu ţi-l impoziteze, dar când vine vorba de politicieni care au furat milioane de euro înainte să fugă din ţară, statul nu se prea omoară să obţină extrădarea lor. M**e la săraci!

• ANAF le trimite copiilor somaţii de plată, închide firme pentru diferenţe de câţiva lei în casele de marcat, îţi blochează conturile fără să te anunţe. Ar lua şi pielea de pe contribuabilul mic, că e foame de bani la buget, dar să recupereze prejudiciile de sute de milioane de euro stabilite prin hotărâri judecătoreşti definitive nu e curios. Doar din condamnările obţinute de DNA ar avea 1 miliard de euro, dar doar nu i-or deranja inspectorii pe oamenii cu prieteni sus-puşi. Mai bine mu*e la săraci!

• de ani de zile, executivul tărăgănează restituirea taxei auto (percepută ilegal de la muritorii care n-au avut bani de o maşină nouă) acordându-şi tot felul de derogări şi amânări, ultima oară chiar în decembrie. În schimb, nici nu a apucat să se uşte bine cerneala pe decizia aia ciudată a Curţii Constituţionale vizavi de completurile de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că a ieşit prompt ministrul justiţiei să anunţe măsuri compensatorii pentru corupţii condamnaţi. Mu*e la săraci!

• după ce a intrat în vigoare legea salarizării unitare, care le permite aleşilor locali să îşi stabilească salarii aproape de nivelul unui ministru, unii primari şi consilieri judeţeni şi-au mărit atât de mult lefurile încât au rămas fără bani să plătească benzina autobuzului şcolar sau salariile asistenţilor sociali şi ale celor care au în îngrijire persoane cu dizabilităţi. Mu*e la săraci!

• în timp ce salariile bugetarilor au explodat, în mediul privat peste jumătate din angajaţi au ajuns să câştige salariul minim pe economie, sau mai puţin. Discrepanţa dintre salariile angajaţilor la stat şi cei care le plătesc a ajuns la 60%, în medie, cea mai mare din UE. Mu*e la săraci!

• Guvernul a renunţat la construirea autostrăzii Comarnic-Braşov cu sprijinul Băncii Mondiale, fondurile europene îi put, însă ne promite că o să facă autostrăzi mai scumpe, cu firme turceşti şi chinezeşti, din alea care dau şpagă. Chiar dacă deocamdată proiectele sunt doar pe hârtie, autorităţile ştiu deja cu cât vor să te taxeze pentru privilegiul de a circula pe o autostradă construită din banii tăi, iar tariful pe suta de kilometri ar fi printre cele mai mari din regiune. Mu*e la săraci!

• pentru deplasările în străinătate ale olimpicilor români nu se găsesc întotdeauna bani şi sunt nevoiţi să apeleze la donaţii private, în timp ce statul a cheltuit peste 100.000 de euro în doi ani, doar cu plimbările directorului radioului public. E bătaie de joc, chiar şi după standardele stabilite de parlamentari. În orice caz, mu*e la săraci!

mii de şcoli funcţionează an de an fără autorizaţie sanitară sau de incendiu, o bună parte din acestea ar fi putut renovate doar cu banii daţi de către stat până acum pentru Catedrala Mânuirii Neamului. Dar bani cu nemiluita merg nu doar către CMN ci către culte în general, pentru construcţia de biserici, finanţarea activităţilor şi plata popimii. Doar Patriarhul Daniel încasează lunar aproape 24 000 de lei. Mu*e la săraci!

Probabil aş fi putut continua cu exemplele până mâine, dar mă opresc la astea 12. Cu aşa social-democraţie, cine n-are bani de pâine, să mănânce cozonac. Poftă bună.

Seba

Centrist radical libertarian, fascist în ochii stângiştilor şi progresist pentru dreptaci. Îi plac istoria, desenele animate de la Adult Swim şi berea blondă.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net