Utopia Balcanica

Episod special: Din credinţele lumii


People will then often say, ‘But surely it’s better to remain an Agnostic just in case?’ This, to me, suggests such a level of silliness and muddle that I usually edge out of the conversation rather than get sucked into it. If it turns out that I’ve been wrong all along, and there is in fact a god, and if it further turned out that this kind of legalistic, cross-your-fingers-behind-your-back, Clintonian hair-splitting impressed him, then I would choose not to worship him anyway. (Douglas Adams)

Mai jos, o mică selecţie din vasta lucrare (neterminată şi nepublicată) la care domnii Eliade şi Culianu au meşterit de zor înainte să meargă la locul cu verdeaţă: Istoria felină a credinţelor şi ideilor religioase!


Cât de bogată, o, cât de mult mai bogată ar fi fost înţelepciunea popoarelor dacă această operă epocală ar fi văzut tuşul tiparului!

Adaos ulterior:

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

22 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Condeera
Condeera
14 years ago

Vai, domnule, dar lipsește felintoismul…(http://ro.wikipedia.org/wiki/%C5%9Eintoism) sau se încadrează la secte?

Post Condeitum: ‘n loc de Joan Osborne mergea mai bine un Ozzy Osborne.

Bezbojnicul
Bezbojnicul
14 years ago

“Agnosticism
Nu stiu dacǎ sǎ bag(i) şi aceastǎ rubricǎ”

Condeera
Condeera
14 years ago

Condeera recomandă și What God Wants (Roger Waters, Amused to Death, 1992) ceea ce ascultă chiar acum :)

spyked
spyked
14 years ago

You be damned, Vasile. Am pus pauză la un superb cover după Santana să ascult drăcia aia și rău am făcut. Dar ăl de sus (văd că e indirect menționat aici în repetate rânduri) mi-e martor că nu-i vina mea.

(Se vede clar că satanismul e cel mai trv kvlt dintre toate)

trackback
Din credinţele lumii | IRINA
14 years ago

[…] Utopia Balcanica » Episod special: Din credinţele lumii. Share this […]

sticladementa
sticladementa
14 years ago

adventistii de ziua a 7a unde intra??ca astia profeteau apocalipsa in 1999….si ptr ei saptamana incepe duminica:))..ca sa nu uitam super oferta, daca alegi acesta secta, ai biblia pe telefonul tau mobil.(poate fi lecturata cu usurinta stand pe buda din fundu curtii)

godless1859
godless1859
14 years ago
Cezar
Cezar
14 years ago

Si protestantii/neoprotestantii?

PS: Un “smecher” zicea odata: Mai bine cred in Dumnezeu, iar El sa nu existe si sa ma insel, decat sa nu cred, iar El sa existe.

Condeera
Condeera
14 years ago

Cezar, mai bine te abţineai, nene… :|

Vasile
Vasile
14 years ago

@Cezar “smecherul” ala e Pascal (Blaise, nu… Borland).

Pariul lui Pascal ar fi corect doar in forma urmatoare:

“Mai bine cred in dumnezeul vechiului testament, in dumnezeul noului testament, in tot panteonul grecesc, in quetzalcoatl, in toti zeii Egiptului antic, in spiridusi, in trolli, in toti zeii hindusi [In total, there are 330 million (33 crores) of these supernatural beings in various Hindu traditions], in profetul crestinilor, al musulmanilor, al rastafarienilor, al baha’i’lor, al mormonilor, in Zoroastru, in Ahura Mazda, in zeii nordici (cum puteam sa ii uit), in Zamolxis, in Gebeleizis, in Flying Spaghetti Monster si in marele melc.”

Toate au aceeasi probabilitate de existenta, deci este mult mai putin productiv sa cred in citeva miliarde de zeitati decit sa duc o viata linistita, echilibrata si etica pe principii laice.

Cum fiecare zeitate iti cere ceva, vei constata ca alegind calea cea mai simpla, zeitati zero, iesi in cistig.

“Sigur, sigur, dar atitia oameni sunt crestini, trebuie sa fie ceva…”
=
“Daca 95% din populatia planetei are un IQ mai mic ca al meu inseamna ca trebuie sa fie ceva placut in a fi dobitoc.”

Crestinismul e atit de raspindit fiindca a fost un fel de PD-L al religiilor; la vremea lui era cea mai populista credinta si promitea celor saraci, umili si modesti un fel de Vegas in viata de apoi, or in vremurile romanilor populatia era alcatuita in proportie de 95% din flaminzi si ciumati, respectiv in proportie de 99% analfabeti.

Cind episcopii crestini au pus mina pe puterea de la Roma/Bizant (la vremea aia, sa acaparezi cele 2 imperii = sa obtii toata Europa) si au beneficiat de citeva conjuncturi favorabile (mongolii = calaretii apocalipsei buhuhuuu, vine sfirsitul!!!), zarurile au fost aruncate.

Civilizatia europeana s-a raspindit in cele 4 zari => misionarism la baioneta in Asia si Africa, ras de pe fata pamintului civilizatiile din emisfera de vest => TADAAAAM RELIGIE MONDIALA

Bezbojnicul
Bezbojnicul
14 years ago

“Crestinismul e atit de raspindit fiindca a fost un fel de PD-L al religiilor” – A-hahahahahah :)) genial

Imperatrix
Imperatrix
14 years ago

Chiaaar, ai uitat de mormoni! “Joseph Smith was called a prophet/ Dumb dumb dumb dumb dumb/ He found the stones and golden plates/ Dumb dumb dumb dumb dumb/ Even though nobody else ever saw them/ Dumb dumb dumb dumb dumb” :))

Cezar
Cezar
14 years ago

Nu ma refer la crestinismul asta foarte popular, promovat de-a lungul timpului de tot felul de oameni care n-au inteles nici o clipa esenta lui. De exemplu ei au inteles sa apere crestinismul omorand oameni. Aici s-a terminat, e clar ca n-au inteles nimic.

Iar pe langa toate multe zeitatile alea, gasesc cele mai multe argumente in favoarea lui Dumnezeu. Si cand zic Dumnezeu nu ma refer la lins icoane, sau la facut febra musculara de la executarea crucilor cand trec pe langa o biserica.

Cezar
Cezar
14 years ago

Ma bucur ca m-ai inteles. Am scris pe blog niste chestii referitoare la botanismul oamenilor legat de chestia asta. La eticheta “prostia e la ea acasa”, pe prima pagina de articole, sunt vreo 3 pe tema.

krossfire
krossfire
14 years ago

Gieeee…pentru tine, Doamne ! Altfel, bestial comic :D

voyag3ur
voyag3ur
13 years ago

dar faza cu becul la 12 noapte odata pe an cu un sex show de zile mari,penticostalii…sunt nou…dar am argumente puternice…

eddie
eddie
13 years ago

agnosticismu’ si ateismu’ nu sunt religii. le trebuia o rubrica speciala printre alea de mai sus.

eddie
eddie
13 years ago

era de fapt din credintele lumii… ah, ma scuzi! greseala mea.
apropo, in legatura cu comparatia crestinism-pdl, ai dreptate. si eu m-am gandit la asta, doar ca eu consideram crestinismul o religie comunista (comunismul esential nu cel al lui lenin). cred ca merge si comparatia cu pdl-ul. problema romaniei a fost si este faptul ca e un stat paternalist si face favoruri pulimii.

bogdan
bogdan
13 years ago

ba, bine ca voi ati discutat aici dogme si alte avioane si io stateam cu laptopu intors sa vad daca ai schimbat ceva din catolicism la satanism sau pur si simplu i`ai dat flip si pana la urma m-ai facut, satana ce esti, sa intru in paint si s-o potrivesc cu mana mea.
destept, ce sa zic. ma duc sa-mi faq autocritica si diacritica

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net