Utopia Balcanica

Gustul de cola, acum cu mai puţină responsabilitate

Nu ştiu alţii cum sunt da’ (io fiind seara super epuizat şi susceptibil la a fi spălat pe creier) nu i-a fost greu unui mişel să mă facă să dau clic pe-un linc la un filmuleţ de pe Trilulilu. Şi am urmărit, cum e obiceiul pe acel sait, reclama, crezând că-i filmuleţul, care oricum era mai scurt decât reclama.

Potrivit reclamei, la concertul Red Hot Şuşu Pişu din Bucureşti, un întreg sector de stadion (sau ceva de genul) a primit Coca Cola zero în loc de Coca Cola simplă.

Păcălealăăă ieei!

Acu’ hai să mă explic. Eu nu sunt un duşman al corporaţiilor mâncătoare de oameni, chiar le iubesc pentru contribuţia lor la progresul omenirii şi nu mă înduioşează hipsterii care urlă că hai să dărâmăm corporaţiile. Also, eu nu sunt în nişa oamenilor care ar fi impresionaţi de reclama asta pent’ că oricum sunt incapabil să fac diferenţa între Coca Cola, Pepsi, Cola light, Cola zero, Pepsi zero, American Cola, cred că şi Mirinda poţi să-mi dai şi să-i zici Cola orange şi te cred pe cuvânt.

Dar să dai unor oameni necunoscuţi Cola zero când ei credeau că beau Cola, asta nu-i ochei deloc şi poate să însemne doar două chestii:


Unu. Că reclama nu e pe bune. În general, reclamele nu sunt pe bune. Azi-noapte fiind prima oară când auzeam de chestia asta cu Colele (eram oricum cheaun de somn), nu am apucat să mă documentez dar sper să fie aşa. Pentru că altfel:

Doi. Că Coca Cola sunt nişte iresponsabili şi ar trebui boicotaţi pent’ că şi-au bătut joc de nişte amărâţi, asta dacă nu au comis chiar un gest ilegal, nu sunt expert da’ poate avem un expert pe aici şi ne explică.

Coca Cola zero, ca şi majoritatea băuturilor light, e îndulcită cu aspartam, care se descompune în acid aspartic şi fenilalanină. Există oameni pe lumea asta care au în genele lor o super-putere mai naşpa, adică incapacitatea de a metaboliza fenilalanina. Aceşti oameni au fenilketonurie (PKU) şi nu au voie chestii îndulcite cu aspartam, din câte ştiu eu din câtă cultură generală mi-a rămas. Pentru ei, Cola zero e câh.

Dacă în sectorul ăla de public era o viitoare mamă cu PKU, din cauza paharului de Cola zero, copilul ei se va naşte cu microcefalie, probleme de creştere şi dezvoltare mintală, afecţiuni ale inimii, poate chiar şi tentacule am citit mai bine, tentacule nu.


Mami a avut Zero Bănuieli ®.

Or, dacă erau, nuştu’, două sute de oameni acolo şi incidenţa fenilketonuriei e de 1 la 10.000, socotiţi voi riscul ca un pahar de Cola zero să fi ajuns la un om care nu are voie Cola zero.

De fapt, când vinzi o băutură cu aspartam, e obligatoriu să scrie pe ea Atenţie fraierilor, conţine o sursă de fenilalanină. Nu ştiu de ce, dar am senzaţia că nu eşti degrevat de la regula asta dacă vinzi o băutură cu aspartam în ambalajul uneia fără aspartam.

Sau pot să fac şi eu d-astea?

Surprizăăă, tocmai aţi citit un blog cu cîcat, crezând că citiţi blogul meu fără cîcat!

Mm, dar eu n-aş fi în stare.

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

15 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
animal00
animal00
11 years ago

don’t worry, there’s no sugar

donjoe
donjoe
11 years ago

Problema cu corporatiile nu-i ca sunt niste firme mari care fac productie de masa la preturi mici per bucata, asigurand accesul la anumite produse chiar si pentru paturile mai sarace ale populatiei. Problema cu corporatiile e ca facand asta ele devin automat centre anti-inovative (productia de masa presupune niste investitii majore care trebuie acoperite inainte sa-ti permiti sa schimbi conceptul produsului si deci toate masinariile), i.e. ingroapa o gramada de resurse materiale si de potential uman in procese repetitive si neinventive (majoritatea angajatilor dintr-o corporatie n-au nicio putere sa faca inovatii semnificative). Si inca o problema cu corporatiile e ca in ciuda predicilor fondatorilor lor despre cum piata libera e cea mai misto forma de organizare a unei economii, ele la interior seamana mai degraba cu niste economii autoritariste, planificate central, staliniste (exceptie alde Valve Software).

Si da, reclama mi s-a parut si mie de prost-gust – atat sugestia ca oamenii ar fi fericiti sa primeasca altceva decat ce au cerut intr-o tranzactie comerciala, cat si cea ca C.C.Zero ar avea acelasi gust ca C.C. normala (sau ca C.C.Light, care mie chiar imi placea, spre deosebire de Zero, care mi se pare o porcarie).

And BTW, povestea cu aspartamul, however true, n-ar trebui luata ca un avertisment pentru majoritatea oamenilor – cei fara FKN – asa cum ar vrea s-o luam istericii anti-E-uri si anti-“chimicale”.

Vasile
Vasile
11 years ago

Ah, asta categoric.

Iulian
Iulian
11 years ago

Salut,

Nu ai “the full picture” – cei care au participat la reclama au fost bagati “gratis” la concert, li s-au dat paharele cu cola si li s-a zis sa stea acolo si sa se bucure de concert.
Nu s-a pus problema sa cumpere cola si sa primeasca cola 0.

Stiu chestia asta fiindca unul ditnre colegii mei de munca a fost printre ei. :)

Vasile
Vasile
11 years ago

Deci varianta unu :P. Dar ştiau că-i cola 0, da?

Iulian
Iulian
11 years ago

Nope, nu le-au zis ca e cola 0. Momentul cand au aflat e imortalizat in reclama – asa puteau sa le capteze mirarea. Eu insa am mari dubii ca le-au dat cola 0. Diferenta de gust este imensa – pentru mine.

Iulian
Iulian
11 years ago

Stiau doar ca participa la o reclama la cola dar nu aveau idee despre ce si cum..

Remus
Remus
11 years ago

Ca urmare a probelor video, incepand cu data de 11 octombrie a.c., Coca-Cola, precum si celelalte produse ale The Coca-Cola Company, vor fi strict interzise in Republica Populara Coventriniana.

prow
prow
11 years ago

ma infurie faptul ca ati da vreo prezumtie de neidiotie la Coca Cola. ce dracu, n-avem treburi mai importante decat sa bagam in seama un producator de bautura dulce

Vasile
Vasile
11 years ago

Mmm, băutură dulce.

Ondine
Ondine
11 years ago

Nu degeaba i s-a permis lui Vasile sa scrie pentru jurnale peer-reviewed ca Medicologia… :P

Vaduva Aurelia
Vaduva Aurelia
11 years ago

Mai bine consumam o limonada!

Bluemoon
Bluemoon
11 years ago

Si pana la urma, e doar o chestie gen care-i mai toxica? De ce nu mi-ai dat o juma’ de chil de zahar cum ti-am cerut, da’ bagi in mine nus’ce fenilananine? Care-i diferenta intre un cacat si alt cacat daca-i moca oricum? D’aia nu mai pot io de tentacule, p’alea le am de la parizer…

Maria
Maria
11 years ago

No uite de aia beau Pepsi :) Nu ca ar face mai mult bine dar …macar sunt mai ok ca si marketing ;)

cotos
cotos
11 years ago

Ceea ce au facut e stupid si iresponsabil…

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net