Utopia Balcanica

Împăraţii tind să fie goi. Solidaritate cu pamfletarii!

Scurt rezumat: în rubrica lui în care desfiinţează oameni gratuit, Radu a desfiinţat-o gratuit pe Oana, stârnind furia a miliarde de bruşti admiratori ai divei şi jenante solicitări de cenzură, concediere, daune morale şi tortură fizică adresate săptămânalului Caţavencii de gloata oripilată.

Recunosc că, spre deosebire de colegul meu de breaslă, eu merg mai degrabă la teatru decât la filme. Poate din snobism, poate numa’ fiindcă sunt cinic şi îmi place, dacă tot plătesc un pogon de bani, să văd depunând efort de dragul aplauzelor mele nişte oameni, nu un dvd player niţel mai mare.

Da’ uite că şi ca iubitor de teatru şi admirator al meseriei de actor (o meserie mai grea decât a mea!) nu pot să ţin partea junioarei lui Amza Pellea în scandalul de faţă.

leave_oana_alone
Leave Oana alone.

Nu pentru că n-am fost vreodată încântat de prestaţia ei scenică, deşi într-adevăr n-am. Poate-i o chestie de gust. Nici pentru că debitează inepţii pe feisbuc, deşi asta face, zău. N-am nimic cu aceste preocupări ale Oanei pentru că absolut toată lumea are dreptul să joace teatru, să îşi dea cu părerea pe feisbuc şi să scoată cărţi pişătoare de ochi pentru gospodine.

Dar nimeni nu are dreptul divin de a nu fi demontat, luat peste picior sau măcar pus la îndoială. Nici Oana Pellea, nici sfinţii din calendar, nici familiile regale (nemţeşti sau ţigăneşti), nimeni-nimeni.

Pentru pudibonzi există deja o ţară în lume, iar acea ţară este Arabia Saudită. Fă-te mahomedan şi du-te acolo dacă vrei să vorbească toată lumea numai cum vrei tu, şi să scrie numai ce vrei tu pentru că întâmplător ce vrei tu coincide cu Sharia.

Dacă totuşi ţii să venerezi pe cineva (fie imagini romanţate ale altor oameni, fie personaje din basme, ca băiatul ăsta de mai jos) aici, în Europa, nu te mai ofusca în halul ăsta când cineva refuză să adere la cultul tău. Ce dracu.

mesaj_tnr
Zilnic, la locul de muncă.

Trăgându-te dintr-un popor care n-a apucat să se maturizeze, tu, române, ai încă nevoie de figuri paterne. Fie ele şi materne – adică paterne prin împuternicire, ca marea actriţă de talie intergalactică Oana Pellea, pe care n-ar fi sărit nimeni să o apere în faţa crudului pamfletar Radu dacă n-ar chema-o Pellea, după o figură paternă foarte populară în rândul românilor.

Tot tu, române, ai încă nevoie de protocronism, de idoli, de mituri şi de tabuuri. Faptul că ai ieşit din statu’ totalitar acum 24 de ani şi ai descoperit internetul nu te-a ajutat să înţelegi cum funcţionează societatea democratică, şi cum nimeni nu ar trebui să se ia, sau să ia pe altcineva, aşa în serios.

Şi încă n-ai învăţat să nu-ţi faci împăraţi, pentru că împăraţii sunt de regulă goi sau în chiloţi. Ca noi toţi, de altfel. Poezia universului e de căcat.

Şi zi aşa, române, nu-ţi convine părerea cuiva despre idolul tău?

Ia un -zepam, trage aer în piept, deschide un blog şi scrie acolo părerea ta despre idolul tău. Sau despre derbedeul care ţi-a murdărit idolul. Poate părerea ta o să mă convingă, şi vei fi rezolvat problema fără să dai nimănui în cap ca securiştii.

Fiindcă asta făceau şi securiştii. Apărau, apelând la aceleaşi mijloace pe care le invocă supăraţii de pe internet, o Oana Pellea a vremurilor lor împotriva părerilor necanonice. Sau cumva libertatea de expresie e OK numai când îţi dă ţie apă la moară?

2
Desen desenat pe genunchi şi plasat în grabă pe Vice.

Speşăl pentru asemenea situaţii, internetul anglofon a conceput intraductibila expresie “butthurt”. Adică când un trol te trolează şi tu te oftici. Şi vrei să-l vezi tăcut din gură cu forţa.

Internetul a făcut un cuvânt doar pentru tine deoarece nesiguranţele tale, supăratule de pe internet, sunt atât de vaste încât TREBUIE să rămâi suspendat într-o minunată lume imaginară. O lume pe care nimeni n-are voie s-o zgâlţâie, cu zei intangibili, cu Români Adevăraţi pe care tot restul lumii îi persecută, o lume cu regi şi poze alb-negru din anii 30 şi unde nu-s manele.

Trebuie să nu-ţi clintească nimeni bibelourile ca să nu o iei razna. Ca să nu-ţi închizi contul de feisbuc şi să nu începi să-ţi pui singur întrebări incomode.

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net