Utopia Balcanica

Putin pentru Nobel: o ştire veche de când hău şi, de fapt, nu foarte interesantă

putin2Ştiu, hahaha, hihihi, a fost nominalizat Putin la premiul Nobel pentru pace. Zici că-i scoasă din the Onion. Urmează Kim Jong-un şi Maduro şi preşedintele Banana (ah, stai…).

De dragul conversaţiei, hai să lăsăm la o parte faptul că ştirea a apărut prima oară pe RIA la 1 octombrie 2013 şi, prin urmare, nu-i tocmai călduţă. Ştim cu toţii cum obişnuiesc jurnaliştii profesionişti să reşapeze evergreenuri când le vine vremea.

Hazul inerent ideii că Putin ar putea lua Nobelul pentru pace i-a convins pe ştiriştii noştri (până şi pe Hotnews, care-s oameni serioşi) să uite să mai amintească onor. auditoriu cât e de uşor să nominalizezi pe cineva la prestigioasa distincţie a păşniciei.

Şi au mai uitat să precizeze cine exact l-a nominalizat pe Putin la Nobelul pentru pace. A făcut-o un grup de activişti autointitulat Academia Internaţională pentru Unitate Spirituală şi Cooperare între Popoarele Lumii. Dacă n-aş cunoaşte mai bine grandomania care bântuie prin părţile Siberiei, aş fi sigur că-i o instituţie făcută la mişto de temuţii umorişti ruşi. Ca şi cum aş fi fost eu propus pentru Nobel de Romanian Mint Rubbing Association.

Exact: nominalizatul nu e ceva ce pot face doar membrii comitetului Nobel. O pot face profesorii universitari, membrii tribunalelor internaţionale, încălzitorii de scaune din parlamente şi guverne, laureaţii din anii anteriori şi aşa mai departe.

De-aia, şi fiindcă sute de oameni sunt nominalizaţi la Nobelul pentru pace în fiecare an, mă gândesc că nu-i cazul să ne agităm. Dacă maica Tereza se dilea la bătrâneţe şi voia să-i nominalizeze pe Brejnev, Pinochet şi Mobutu la Nobelul pentru pace, n-avea decât.

Abia pe urmă, dacă Brejnev ajungea – sau dacă Putin ajunge – pe lista scurtă, pe care chiar s-a uitat cineva, ave(a)m pricină să ne hlizim.

Nu că nu m-aş aştepta şi la asta. În fond…

putin

Şi când o să se întâmple, io am replica pregătită: păi dacă avea şi Tolstoi baftă în 1901, ăsta era acum al doilea rus care a luat Nobelul pentru Război şi pace.

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net