Utopia Balcanica

De ce expiră cartelele de metrou? Şi alte consideraţii subterane

N-aş şti unde să încep dacă v-aş povesti despre concediul din care m-am întors, aşa că o să vă povestesc despre relaţia mea cu metroul.

Metroul e probabil singura chestie care împiedică Bucureştiul să facă implozie sub greutatea oamenilor fără speranţă care merg zilnic să-şi muncească în scârbă muncile fastidioase ca să plătească taxe şi impozite ca să poată funcţiona metroul.

Ca un Concorde supersonic cu care nu rişti să te prăbuşeşti decât în sus, metroul e singurul mijloc de transport care poate face legendara cursă Bucureşti-Singapore-Pipera în mai puţin de 48 de ore. Metroul pute discret, doar a igrasie, iar magistrala galbenă merge în cerc. Îhî, într-un faching cerc, frate. Poţi să te urci la Dristor şi să adormi în metrou, precum boschetarzii, şi ajungi înapoi la Dristor.

Poţi să şezi pe scaun de la Dristor la Dristor şi să termini o carte excelentă. Glumesc, nu cred că e cineva care chiar citeşte în metrou, sunt doar gagii care n-au lanţ de Haur cu care să se făloşească, şi atunci flutură cu cărţi ca să atragă atenţia. Şi ajung înapoi la Dristor.

metrouCa pastafarian, asemănarea mă cutremură.

Doar tramvaiul 1 mai merge în cerc în Bucureşti (şi probabil în toată ţara), dar când faci rotocoale cu tramvaiul trebuie să-ţi validezi ţidula după fiecare tură ca să nu te salte naşii. Inevitabil, la un moment dat te va prăji şi soarele prin geam. Te vei bronza urât, iar prietenii tăi vor şopti pe după colţuri: ştiai că Vasile ne minte că merge la birou şi de fapt face agricultură? Dar gata cu divagaţia.

Apreciez mult metroul şi sunt convins că Cuza şi Kogălniceanu au ales să facă capitala la Bucureşti şi nu la Iaşi fiindcă solul se preta mai bine construcţiei unui metrou care umblă în cerc. Dar merg foarte rar cu metroul.

Nu mă întrebaţi de ce. Poate fiindcă destinaţiile mele nu-s niciodată în preajma metroului, sau poate fiindcă doar la suprafaţă te poţi bucura de teoriile conspiraţioniste din taxi. Cel mai ieftin taxi din Europa (sau cel puţin din părţile Europei unde rinichii nu sunt monedă). Şomeur să fii şi tot poţi să-l iei zilnic. Renunţi la o masă în oraş şi mergi până la Ploieşti cu taxiul.

În contextul ăsta, acum câteva luni mi-a expirat o cartelă de metrou pe care mai aveam 6 călătorii.

Mai cunoaşteţi pe cineva căruia să-i expire cartela de metrou cu şase călătorii necălătorite? Eu nu.

M-am simţit cum s-a simţit probabil cândva necunoscutul care a băgat zece lei în automatul de cafea care nu dă rest. Atunci m-am bucurat că am găsit 9 lei în automatul de cafea şi am scos 9 cafele şi am cinstit juma’ de facultate. Dar nu despre simţămintele mele era vorba, ci despre ale băiatului care a pierdut 9 lei. Numai că eu pierdusem… nu ştiu cât costă o cartelă de metrou şi nu ştiu nici matematică. Nişte lei. Să zicem 9 lei.

Păţania m-a pus pe gânduri. De ce expiră cartela de metrou? Nu e ca şi cum aş cumpăra o mie de cartele, ca să fac bişniţă cu ele când scumpeşte Metrorexul călătoria. Ar trebui să fie valabile până când schimbă turnicheţii cu câmpuri de forţă, şi chiar şi atunci să poată fi preschimbate în holocartele. Nu spun bine? E o regie de stat, n-are nici un drept să-mi sugă 9 lei şi să nu-mi ofere nimic în schimb.

OK, poate exagerez cerând cartele valabile până-n Star Trek, dar măcar un an jumate, cât îmi ia mie să călătoresc zece călătorii.

cartelaDeşi o cartelă valabilă până în Star Trek ar fi şmen.

M-am gândit să înaintez o petiţie către Metrorex, dar eu am deja un scop în viaţă, să schimb numele unei străzi; o moară de vânt în plus ar fi prea mult pentru această biată mârţoagă a activismului civic.

Mi-am zis: încearcă să trăieşti cu mai mult metrou, Vasile. Caută să-l incluzi în drumurile tale zilnice. Gândeşte-te că dai bani, iar banii, spre deosebire de timp sau frumuseţe, nu se mai întorc. Şi, având într-o zi nevoie să mă întorc acasă din Pipera, mi-am luat o cartelă.

A expirat acum câteva zile, pe 31 iulie, pre dânsa doar 1 (o) călătorie neconsumată având.

Victorie!

…Aş fi zis, dacă n-ar fi fost o cartelă de două călătorii.

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net