Utopia Balcanica

Topîrceanu îl bate oricând pe Bacovia, dar ghici cine are propria lui stradă în Bucureşti şi cine nu

Dacă nu ţi-a plăcut Bacovia când erai puştan, ai fost un ciudat.

N-am dreptate? Toţi am zis la un moment dat: uhuhu!, sufăr că mi se schimbă vocea sau că îmi creşte o ţâţă mai repede decât cealaltă, viaţa s-a terminat, mă încui în camera mea. Moarte, plumb, cimitir, catafalc (am paişpe ani şi nu ştiu ce e un catafalc, dar sigur e ceva profund, whatever, gen), noian de negru. Îl înţeleg pe Bacovia, coaie.

Acum, să mor dacă-l mai înţeleg pe Bacovia. Ce pana mea nu ţi-a convenit, Bacovia?

George Andone Vasiliu, cunoscut adolescenţilor ca Bacovia pentru că Vasiliu nu era suficient de tenebros, a trăit foarte mult. A luat o căruţă de premii pentru poezie. A avut mereu un loc călduţ de muncă la stat şi a primit pensie de la Uniunea scriitorilor. A fost însurat timp de 30 de ani cu o tipă care-i făcea toate mofturile de poet.

gbacoviaOf, Agatha! Mă devastează ideea că trebuie să merg tocmai până la poştă să-mi iau renta lunară de 10.000 de lei. Scrie-voi despre bătături, asemuindu-le cu un corb însângerat.

Pe bune, dacă eram Bacovia, tot ce scriam glorifica viaţa. Scoteam o carte de self-help. Eliberează-ţi curcubeul interior, de George Bacovia. Îmi luam şi un nume de autor mai ne-sumbru. Eliberează-ţi curcubeul interior de George Happy Ţuţumuţu.

Când a murit, a murit de moarte bună. Nu ştiu exact ce avea, dar când mori la 75 de ani, e moarte bună chiar şi pentru un om care n-a trecut prin 2 războaie mondiale şi o tuberculoză.

Ultimele cuvinte ale lui Bacovia? Vine întunericul. Mamă, cât de serios. Zici că-i albumul lu’ Negură Bunget, frăţică.

În timp ce George Vasiliu alias Bacovia alias Nocturnus Lacrimosus făcea puşchele pe limbă de la prea mult ceai şi asta-l împingea să scrie încă un lamento funebru, un alt George se năştea cu 5 ani mai târziu, murea cu 20 mai devreme şi chiar ducea o viaţă de căcat, dar avea demnitatea să scrie ceva suficient de ne-întunericos cât să nu placă (aproape) nimănui în adolescenţă.

George Topîrceanu. Nume cinstit, de buletin, cu î din i. Un gagiu pe care nu l-a cocoloşit soarta. Trimis pe front în 1913. Trimis din nou pe front în 1916. Prizonier de război între 1916 şi 1918 (Matale ai fost la război, Bacovia?! Să te aud.) Studii eşuate. Alcoolic. Căsnicie eşuată. Alcoolic. Cancer de ficat. Mort la 51 de ani, după o prelungă suferinţă întreruptă doar de alcoolism şi de tovarăşul nelipsit al alcoolismului, băutura.

Totuşi, martorii mărturisesc: Dacă la vreo șezătoare literară apărea pe scenă Topîrceanu, sala izbucnea spontan în aplauze. Dar nu în aplauze reci, care manifestă o admirație cerebrală, ci un joc zglobiu al mâinilor, mărturie de mulțumire și plăcere. (Demostene Botez)

Dap. Ai auzit-o, şi nu de la mine, de la unul pe care îl chema Demostene. Topîrceanu, beţiv trecut prin lagăr, avea atâta demnitate încât a refuzat să devină un alt Bacovia, preferând să râdă cinstit şi să-i facă pe alţii să râdă aşijderea. De manierele colegilor de breaslă (Parodii originale), de bacilul Koch (Bacilul lui Koch), de sine însuşi (Cum am devenit moldovean). De religia creştină în the fucking 30’s (Minunile sfântului Sisoe)!

Pe urmă au venit metastazele şi i-au mâncat toată alcătuirea internă şi probabil l-a durut ca dracu. Te-ai aştepta ca ultimele lui cuvinte să nu fie tot o cinstită glumă. Ei bine: închide fereastra, că nu pot muri din cauza miresmei de liliac.

Glorios. Apoteotic. Cum va muri cândva, poate, şi omul care-şi flutura pula la tren.

topirceanu“Căci e o profanare şi o enormitate / S-arunci un văl impudic pe biata nuditate.”

Acum stai să vezi unde voiam să ajung.

Ştii mitul urban cu Edison care ar fi fost un luzăr care numa’ i-a furat toată faima lui Tesla, nu?

E exact aşa, numai că de data asta-i adevărat. Bacovia era un smiorcăit cu medalii. Topîrceanu, o încununare a rasei umane în lupta ei perpetuă cu poezia de căcat a universului şi o lecţie preţioasă pentru fiecare dintre noi. Primul, ridicat în slăvi de toate regimurile. Al doilea, o simplă notă de subsol, fiindcă a îndrăznit să fie ĂLA care nu se ia în serios în toiul unei congregaţii de băţoşi penibili (chiar dacă nu fac parte din ea, ştiu exact cum e lumea literară).

Ok, mai era şi Păstorel, dar ăla era moldovean get-beget; din considerente de patriotism local pot înţelege de ce nu i-au dat o stradă în Bucureşti.

Dar… stai. Bacovia – născut la mama huciului în Moldova – are o stradă numită după el în Bucureşti.

bucurestiBa chiar în sectorul 4, cel mai mişto sector din Bucureşti după 3, 2, 1 şi 6.

În schimb Topîrceanu, născut în Bucureşti, NU ARE O STRADĂ BOTEZATĂ DUPĂ EL ÎN BUCUREŞTI. Cea mai apropiată stradă George Topîrceanu e în Otopeni. Organul excretor al Bucureştiului. Pe unde se scurg căpşunarii. Mai e una în comuna Berceni, judeţul Ilfov, dar trebuie să ai 4 ani ca să crezi că există locul ăla.

Poate tocmai asta-i poanta. Iar Topîrceanu ar fi apreciat-o, fiindcă probabil nici lui nu-i plăcea obiceiul ăsta, să iei oameni care ţi se par relevanţi, să le romanţezi biografiile şi să-i pui pe socluri, bancnote şi nume de străzi.

E un obicei cretin.

Da’ dacă nu-i asta poanta? Dacă Topîrceanu, omul, s-a dat bătut şi îşi doreşte şi el un pic de recunoaştere inutilă post-mortem, cum spun unii că-şi doresc toţi morţii când mor, mai ales ăştia demni de recunoaştere?

Avem în Bucureşti strada Acetilenei, strada Documentului, strada Rocilor, strada Dihorului colţ cu Condorului (to name a few) şi n-avem o stradă numită după bucureşteanul Topîrceanu, dublu veteran de război, membru corespondent al Academiei şi poate chiar supererou.

Dacă tot nu putem să adoptăm un model sănătos şi să botezăm străzile 1A, 2C, 6H etc. ca să nu ne mai rătăcim naibii, aflaţi că eu ştiu exact unde vreau să propun să fie instituită strada George Topîrceanu (cu riscul de a-i supăra pe actualii locatari; evident, nu e strada pe care locuiesc eu) şi promit să insist asupra chestiunii, atragând atenţia autorităţilor competente până le agasez şi-şi bagă picioarele.

O să vă ţin la curent.

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

28 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Roxanne D.
Roxanne D.
10 years ago

Nu vreau să fiu avocatul diavolului și să zic că empatizezi cu Topîrceanu pentru că a avut probleme cu starea de ”beat-itudine”. Far be it for me to stoop so low. Părerea mea umilă și neavizată este că Bacovia a suferit de depresie cronică. Știu că e atît de tentant să cădem în clișeul că numai suferința fizică e legit iar cea psihică echivalează cu ifose, talente și nevoia de atenție.
Nu spun că Topîrceanu nu merită propria stradă, doar că nu este corect să îl compari cu Bacovia doar din cauza neglijenței și inculturii celor responsabili cu toponimia în București.

idaho
idaho
10 years ago

Din câte știu eu există o procedură dacă vrei să schimbi numele unei străzi. Trebuie să semneze proprietarii.

Cata
Cata
10 years ago

Gandeste pragmatic: la Posta, cand scrii adresa pe plic, ce e mai usor de silabisit cand ai 90 de ani si iti tremura mana in care tii pixul? Toparceanu sau Bacovia? :)

boemul
boemul
10 years ago

io stau pe Aleea Costineşti. până acu’ 8-9 ani îmi plăcea ideea, da’ la ce s-a ales din staţiunea aia… cred că la un moment dat mă apuc de o petiţie printre vecini să-i schimbăm numele.
deci caut tipă prezentabilă care să sune la uşă în locul meu, cred că mie nu mi s-ar deschide :))

Vasile
Vasile
10 years ago

@Roxanne: De fapt, Bacovia a fost chiar mai alcoolic decît Topîrceanu. Suferinţă psihică Bac-Top, 1-1. Dar voiam să make a point, nu să informez corect, că nu-s enciclopedie. Al. Surdu scrie despre Bacovia:
În tinereţe ajunsese în faza psihopatiei, a suferinţei psihice, cu pulsiuni nevrotice şi crize psihotice provocate de alcool. Lăsându-se de băutură şi de poezie, a scăpat cu viaţă ca om. Îhîm! Pe Bacovia l-au dus la spital, a primit tratament şi a mai trăit 20 de ani.

@idaho: E timpul să emit o serie de găleţi.

@Cata: Sper să fiu într-un azil cumsecade de bătrîni, unde să plătesc pe cineva să scrie pentru mine.

@boemul: Îi spune Aleea Costineşti fiindcă are pe trotuar o epavă pe care proprietarul nu vrea s-o dea la Rabla, am i right?

Victoria Socialismului
Victoria Socialismului
10 years ago

Trist. Si cine speri sa fie Elon Musk de Romania?

Andrei
Andrei
10 years ago

Cu toată sinceritatea habar nu am cine e Șerban Foarță, dar mie îmi place când nu știu chestii sau oameni despre care vorbești uneori, și dau la Google cu ei. Oricine a fost născut de Yvonne Bürger Foarţă își irosește complet viața dacă nu e infam deja sau un fel de Iisus 2.

La subiect, tu numa fă petiție sau ce e nevoie, semnătura mea o ai.

batman
batman
10 years ago

laudabila initiativa, n-as ce comenta, dar, asa avea totusi, o intrebare: acu’ ai tatele egale?

batman
batman
10 years ago

*n-as e n-am

Alin R.
Alin R.
10 years ago

Apropos de nume de străzi. Cam câte străzi care poartă numele unor personalități feminine avem?

Vasile
Vasile
10 years ago

Una în plus, de cînd cu Kogălniceanu, huehuehue.

Dar chiar m-ai făcut şi pe mine curios.

Perkele
Perkele
10 years ago

Dar am avut personalități feminine? Ca a fost si inițiativa aia sa punem o femeie pe bancnota si mai toate erau ceva de genul “prima femeie care a făcut ceva care bărbații o făceau de mult timp”

Vasile
Vasile
10 years ago

@batman egale cu ce?

Alin R.
Alin R.
10 years ago

@Perkele Asta pentru că patriarhat și opresiune sistemică.

Roxanne D.
Roxanne D.
10 years ago

În altă ordine de idei, sper ca strănepoții mei să stea pe strada ”Sergiu V. Vasile (publicist și satirist)”. :)

Nae
Nae
10 years ago

Si Topirceanu are un jurnal din razboi chiar misto, trebuie zisa si asta. Misto misto.

boemul
boemul
10 years ago

au fost multe rable da’ s-au dat :))
da’ să ştii că pe când eram copil a stat un Opel antic vreo 5 ani în faţa blocului meu. fără geamuri, mâncat de rugină… ăştia mici ne jucam prin el.

batman
batman
10 years ago

cu pierre patrat

Profesoru''
Profesoru''
10 years ago

“strada Dihorului colţ cu Condorului” m-a facut sa ma gandesc vreo 2 secunde la vreo analogie gen homar-salau, popandau-canar

Vasile
Vasile
10 years ago

@Profesoru haha, uite cine pîndeşte pe-aici de mult :)

Lidia
Lidia
10 years ago

Alin, chiar vrei sa starnesti organizatiile feministe de pe internet? Stii doar ca sunt cele mai periculoase organizatii feministe!

RastahLove
RastahLove
10 years ago

Sunt chiar doua strazi numite dupa Bacovia. Pe cealalta o cheama Muzeul Bacovia, ca daca tot are strada, de ces a nu aiba si muzeul lui strada lui?

Dan
Dan
10 years ago

Da dom’le , sa fie strada Toparceanu in Bucuresti, pe undeva cu blocuri de garsoniere cu chiriasi. Astora nu le pasa prea tare daca li se schimba numele strazii sub ei, ca nu e strada lor.
Si peste 20 de ani sa fie si strada Parazitii, sau macar Chelu’ ca si el face versuri bune, de ascultat pe repeat.

kitana
kitana
10 years ago
Cougar
Cougar
10 years ago

deci, numa’ pentru “minunile sfântului sisoe” merită un aeroport.
pentru celelalte poezii, merită un judeţ.
pentru ultima chestie spusă în viaţă, românia merită să fie scrisă cu î din i.

Noridamar
Noridamar
6 years ago

Și ai reușit să botezi o stradă cu numele lui Topârceanu? Tare sunt curioasă despre ce stradă era vorba…

trackback
Utopia Balcanica » 8 lucruri pe care chiar e bine să le ştii despre străzile din Bucureşti
4 years ago

[…] singur lucru e consecvent în Bucureşti: după 82 de ani, încă nu avem o stradă Topîrceanu. În rest, nu doar că oraşul în sine arată din satelit ca un bol cu macaroane şi de la nivelul […]

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net