Utopia Balcanica

14 Moşi Nicolae, explicaţi pe îndelete copiilor

mosnicolaeMoş Nicolae în creştinism

Ai două ghete. Dacă ai fost cuminte, Moş Nicolae o să ţi le umple cu bomboane după ce mori. Dacă n-ai fost cuminte, dar îţi pare sincer rău, Moş Nicolae o să ţi le umple cu bomboane după ce mori.

Până atunci, dă-i mai bine bomboanele tale lui Daniel Ciobotea ca să facă o colivă înaltă de 92 metri lângă Casa Poporului, să-l îmbuneze pe Moş Nicolae.

Moş Nicolae în darwinism

Ai două ghete mărimea 41. Vecinul tău are şi el două ghete, dar poartă 47, implicit primeşte mai multe bomboane de la Moş Nicolae. Asta îi asigură un strat protector de grăsime pe timp de iarnă şi îi conferă un avantaj reproductiv. Urmaşii lui cu laba mare primează asupra urmaşilor tăi plăpânzi. Peste zeci de milioane de ani, toată planeta e populată de oameni cu 6 picioare, mărimea 94.

Moş Nicolae în animism

Ai două ghete. Acestea sunt locuite de duhurile ghetelor, cărora trebuie să le dai bomboane ca să ai succes la vânătoare.

Moş Nicolae în democraţie

Ai două ghete. Se apropie sărbătorile. Ai făcut bomboane şi prăjituri. Unii vecini au mai multe, alţii mai puţine, dar tuturor vă plac dulciurile aşa că puneţi la cale un sistem echitabil. Fiecare dintre voi cedează blocului 50% din dulciurile pe care le produce. Le strângeţi în uscătorie, într-un sac, şi votaţi un Moş care să le împartă în mod echitabil. Îl alegeţi pe Popescu fiindcă vă promite cele mai multe bomboane.

Moş Popescu mănâncă toate bomboanele din sac, vă umple ghetele cu ambalaje de bomboane şi dă vina pe greaua moştenire a lui Moş Ionescu.

Moş Nicolae în anarhie

Mai ai o gheată. O încui bine în pantofar şi stai toată noaptea lângă uşă, cu o puşcă de vânătoare, uitându-te pe vizor după Moş Nicolae, care ar putea să vină oricând să-ţi fure gheata. Aţipeşti. Când te trezeşti, nu mai ai uşă.

Moş Nicolae în capitalism

Ai două ghete. Afli că, dacă le laşi peste noapte la uşă, Moş Nicolae ţi le umple cu bomboane. Ai grijă să nu spui nimănui chestia asta. Strângi bomboanele timp de câţiva ani şi îţi cumperi mai multe perechi de ghete. În fiecare iarnă recoltezi bomboanele şi le vinzi vecinului tău, care are un magazin cu vad bun. Vă îmbogăţiţi amândoi.

Moş Nicolae puţin mai adânc în capitalism

Ai 200 de ghete. Curând îţi deschizi propriul magazin de bomboane, dar toate bomboanele put a picioare fiindcă au stat peste noapte în ghetele tale. Ai putea să speli ghetele, dar nu e o soluţie sustenabilă fiindcă le vei mai purta şi se vor re-împuţi. Apelând la serviciile unei agenţii de publicitate, faci oamenii să tolereze deserturile cu miros de picioare, şi chiar să le prefere. Unii se întreabă cât de sănătoase sunt bomboanele puturoase, dar nimeni nu-i aude din pricina colindelor date la maxim.

Moş Nicolae şi mai adânc în capitalism

Ai o afacere lucrativă cu peste 2000 de ghete. Le-ai cumpărat ieftin, de la fraierii care au încercat aceeaşi schemă, dar cu Moş Crăciun. (Atraşi de mirajul bomboanelor mai mari aduse de Moş Crăciun, nu s-au gândit că un brad trebuie schimbat în fiecare an şi costă mai mult decât o pereche de ghete la mâna a doua. Mulţi au dat faliment şi sunt forţaţi să-şi vândă ghetele ca să-i mai păsuiască banca.)

Brusc, Moş Nicolae sucombă din pricina epuizării. Rămâi cu zeci de perechi de ghete complet inutile, preţul bomboanelor creşte vertiginos iar ăia care au mizat pe Moş Crăciun râd la urmă: ho ho ho!

Moş Nicolae în comunism

Ai două ghete. Şi vecinii tăi au câte 2 ghete. Fiecare dintre voi face bomboane, iese noaptea pe palier şi pune câte o bomboană în fiecare gheată. Dimineaţa, fiecare dintre voi are exact atâtea bomboane câte îi trebuie ca să fie vesel de sărbători. Nu mai aveţi nevoie de mitul lui Moş Nicolae.

Moş Nicolae puţin mai adânc în comunism

Ai două ghete. Vine NKVD-ul şi te somează să le laşi peste noapte pe palier, ca să se poată bucura tot blocul de bomboanele primite de la Moş Nicolae. Le laşi acolo ca să nu fii deportat în Laponia. Moş Nicolae îţi confiscă o gheată, pentru că teoreticienii cizmăritului ştiinţific au stabilit că un om poate supravieţui cu o singură gheată dacă învaţă să meargă într-un picior.

Primeşti o bomboană cu aromă de sfeclă pe care o pui la uscat în cămară. Citeşti în Scânteia că Moş Nicolae va veni de acum încolo numai atunci când 5 decembrie cade într-o zi cu soţ.

Moş Nicolae şi mai adânc în comunism

Ai două picioare degerate. Eşti de câţiva ani pe lista de aşteptare pentru o gheată. Citeşti în Scânteia că în societatea burghezo-capitalistă, aflată în descompunere, nimeni nu mai are ghete, deci eşti mulţumit că vei primi o gheată foarte curând. Între timp, în America oamenii au în loc de ghete nişte botoşei super-comozi cu luminiţe şi touchscreen, care zboară.

Te întrebi ce s-a întâmplat cu vecinul ăla care avea mai demult două ghete.

Moş Nicolae în ecologism

Ai două ghete. Moş Nicolae refuză să îţi aducă bomboane în ele pentru că glazura e din cacao modificată genetic, ambalajul conţine urme de osmiu iar digestia bomboanelor eliberează metan în atmosferă. Primeşti, în schimb, o broşură despre cât de hrănitoare sunt ghetele.

Moş Nicolae în teoria multiversului

Speculezi că ar putea exista un univers unde o specie de ghete inteligente lasă oameni peste noapte în pragul uşii, iar o cizmă jovială şi rotofeie le bagă bomboane în cur. Publici chestia asta într-un jurnal peer-reviewed. Comunitatea academică e de acord că ipoteza ta e foarte plauzibilă.

Moş Nicolae în apocalipsa nucleară

Ai trei ghete. În depărtare se aud zurgălăi şi piuitul festiv al unui contor Geiger, semn că Moşul e pe drum.

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net