Utopia Balcanica

Prima mea recenzie de maus (şi primul meu maus cu multe butoane) – Genius XG 500

Întotdeauna m-am gândit că, dacă aş fi un lutier de mauşi, aş fi Stradivarius şi mauşii făcuţi de mine ar dăinui peste veacuri în tezaurul celor mai măieştri desenatori în Paint. Totuşi, aşa cum Stradivarius nu pusese mâna pe o vioară electrică cu wireless de care foloseşte Cocoş la nunţi, nici eu nu folosisem vreodată un maus de gaming cu mai mult de 3 butoane (mai ţine minte cineva mauşii cu 3 butoane?).

Aşa că am fost rezonabil de bucuros când am fost rugat să-mi dau cu părerea în legătură cu mausul Genius XG 500 şi şi mai bucuros că am putut să întârzii o săptămână cu această recenzie, fiindcă sunt o lepră, dar nimeni nu s-a supărat.

Puţin prolog

Eu sunt foarte conservator la mauşi şi, deşi am vreo zece prin casă, folosesc unul singur pe care îl plimb după mine peste tot. E un maus no-name, dar singurul care mi se potriveşte în mână (vă povestesc despre el cu altă ocazie). E fără fir şi împarte receptorul cu o tastatură la fel de comodă. Mausul ăsta nou a fost întâmpinat deci cu scepticism, mai ales că-i cu fir şi arată ciudat. (Nimeni nu neagă marele avantaj al mauşilor cu fir: că nu trebuie să strâng baterii în casă ca un hârciog de baterii)

Desfac cutia

Şi mă uit înăuntru. Hârtiuţe pe care n-am să le citesc, un CD şi mausul. Oareşce risipă de carton şi plastic, dar cine-s eu să judec o cutie. O să-l folosesc momentan fără să-i instalez driverul de pe CD, fiindcă aşa face toată lumea oricum.

mausNu se vede în poză, dar cutia asta se deschide cu arici, mai ceva ca tenişii mei din clasa a 3-a.

Cum arată mausul

Noul nostru prieten de la Genius e genul ăla de maus cocoşat pe care îl evit de obicei fiindcă am mâna mică şi îmi place să-mi odihnesc încheietura pe birou. Din pricina asta aleg de regulă mauşi cu fundul îngust. Oamenilor care încalecă mausul cu toată mâna (sau au mâna mai mare) o să le placă. Eu m-am obişnuit după câteva seri de răsfoit internetul.

Cablul îmbrăcat într-un şiret are aproape doi metri, ceea ce-i OK fiindcă o să-l înfig într-un desktop care şade undeva la picioarele mele. Îl conectez la un port USB şi începe să pulseze în el o lumină albastră (care, vom afla, se poate regla). Pe burtă are senzorul optic şi patru tălpi de plastic mai late decât ale mausului meu vechi. Bănuiesc că nu-s din teflon sau altă drăcie, dar o să dureze ceva până se vor toci.

mausLângă mausul meu de zi cu zi, pentru comparaţie.

Cum se simte mausul

Aripile mausului (perfect simetrice, fiindcă e un maus ambidextru) sunt din cauciuc aderent. Butoanele sunt dintr-un plastic mătuit şi clicăie cam superficial pentru un utilizator obişnuit să apese bărbăteşte şi să primească confirmări tactile şi sonore. Am senzaţia că clicul stânga face clic mai uşor decât clicul dreapta – puţin derutant. Rotiţa e mişto. Fundul e dintr-un plastic ceva mai neted, am senzaţia că o să-l cam transpir. Dar hihi, cum luminează.

Cum funcţionează la birou

Oau, pot să-i reglez sensibilitatea dintr-un buton (discret, aflat chiar în creştetul mausului). Ăsta e un lucru grozav fiindcă uneori ai nevoie de precizie, alteori n-ai făcut curat de o mie de ani şi ai la îndemână doar un colţ de birou şi nu vrei să fii nevoit să faci mişcări prea largi.

mausAmbele setări (şi cele 2 trepte intermediare) sunt bune în anumite situaţii.

În caz că vă întrebaţi, Mîţa cu î din i a fost desenată de-a lungul timpului cu mauşi de 800, respectiv 1000 dpi.

Din fabrică, butoanele mititele de pe aripile mausului dau forward/back în browser. Să zicem că şi asta e o chestie utilă.

Dar ar trebui să mă joc ca să probez un maus de gaming, nu?

Deschid în Steam o sesiune de Team Fortress 2. Fiindcă nu ştiu prea multe alte jocuri din secolul ăsta, dar şi fiindcă scoutul şi piromanul şi lunetistul necesită fiecare alt stil în mânuirea mausului.

Pe de o parte îmi place că-i cu fir fiindcă nu interferează cu alte cîcaturi din cameră dar firul e destul de greu şi, fiindcă PC-ul e sub masă, are tendinţa să-mi tragă mausul din mână. N-o să-mi mut calculatorul de dragul mausului, dar dacă aş fi mare sculă de gamer aş face chestia asta. Scurtând o poveste lungă, cu împuşcături, dacă omitem acest mic neajuns, sunt foarte mulţumit. I-am bătut pe golani, ceea ce se întâmplă rar.

mausDacă mă jucam pe un laptop sau aveam PC-ul altfel poziţionat, îi băteam şi mai bine.

Ok, hai să instalăm şi softul de pe CD

Arată cam copilăros, dar face multe chestii. Te lasă să-i reglezi/stingi lumina (dar cine nu vrea un maus luminos? Îl găseşti noaptea!), să atribui ce funcţii vrei tu multiplelor butoane ale utilajului şi să îi ajustezi fin tot felul de parametri .

mausŞi să fii foarte şmecher pentru că ai un maus de gaming. Gagici not included.

În plus, odată instalat, îţi afişează pe ecran exact ce sensibilitate are mausul când apeşi butonul ăla care-i schimbă sensibilitatea.

A fost haios, v-am scris despre un maus şi m-am jucat TF2. Dezinstalez softul fiindcă n-am nevoie de el şi nu-mi place să-mi ruleze programe în fundal, dar dacă aş fi ahtiat după jocuri, l-aş păstra şi aş căpăta tot felul de tabieturi cu el.

Pe scurt, despre mausul Genius XG 500 şi cum l-a mânuit un neofit total

Pluşi:

– Bănuiesc că e super ieftin (~95 RON, din câte văd) pentru un maus de gaming care nu-i o chinezărie obscură;
– Aripile de cauciuc se simt plăcut şi m-am obişnuit repede cu forma;
– Are fir (deci nu-i schimbi bateriile şi nu dansează când îţi sună telefonul). Firul e îmbrăcat într-un şnur şi pare rezistent;
– E foarte personalizabil cu softul inclus. Butonul de schimbat sensibilitatea e binevenit;
– Luminează noaptea de zici că-i viu;
– E un maus bun.

Minuşi:

– Eu nu am 17 ani să mă joc jocuri toată ziua. Nu-mi trebuie toate funcţiile lui;
– Are fir (firul e destul de greu şi te incomodează dacă ţii PC-ul sub masă);
– Clic dreapta cere mai mult efort decât clic stânga, dar poate aşa trebe’ – ce ştiu eu;
– Cred că n-am menţionat asta mai sus, dar nu-mi dau seama unde se termină butoanele (alea mari) şi unde începe spinarea mausului;
– Habar n-am dacă-i un maus bun pentru gaming sau nu.

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

camaramotului.ro

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net