Utopia Balcanica

Am auzit că s-a lansat Uber în Bucureşti. Crede cineva că o să iasă pe plus?

Fiindcă pe Androidul pe care nu-l folosesc niciodată aş putea să îmi descarc Uber (cea mai nouă şi scandaloasă chestie ajunsă pe telefoanele româneşti după Busuioc 3000) o să las şi eu aici nişte păreri, stârnind o linişte stânjenitoare pe întreg internetul.

O aplicaţie care mă conectează cu gagii dispuşi să mă plimbe nu poate decât să mă bucure, mai ales în condiţiile în care numărul de taximetrişti e limitat prin lege.

Poate să-mi explice cineva de ce numărul de taximetrişti e limitat prin lege?

Cât de schizofrenice sunt reminiscenţele astea ale economiei planificate. E ca şi cum aş vrea să deschid o covrigărie (covrigii sunt singurul lucru pe care ştiu să-l fac şi am găsit un colţ cu vad) dar nu pot fiindcă trebuie să aştept să moară un covrigar consacrat. Sau dacă aş vrea să mă fac notar public şi… oh, wait.

Din câte am înţeles, Uber e mişto pentru că le permite băieţilor care n-au licenţă de taxi şi maşina vopsită regulamentar să câştige un ciubuc practicând un fel de parataximetrie care vai, i-ar fi băgat în sperieţi pe rechinii de la firmele de taxi.

Câţiva inşi s-au scandalizat că oamenii ăştia s-ar putea să conducă precum sălbaticii fiindcă n-au trecut prin cei 6 ani de facultate de taximetrie. Cîcat! Dacă spui asta înseamnă că nu mergi cu taxiul, altfel ai şti că şi taximetriştii conduc ca sălbaticii, ba mai mult, sunt obosiţi şi nervoşi şi au ochii injectaţi şi unul dintre ei susţine că Băsescu e evreu. Licenţele şi avizele sunt protecţionism pentru rechini sub pretextul că-i pasă cuiva de siguranţa ta.

Viorel HrebenciucAm furat o poză făcută de mine. Poftim link, să nu mă dau în judecată.

Totuşi, mă îndoiesc sincer de clişeul cu taximetriştii speriaţi şi de potenţialul Uber în Bucureşti.

A mai fost în Bucureşti un experiment al unei firme care făcea taximetrie, dar zicea că nu făcea taximetrie ca să fenteze sistemul şi să poată folosi nişte maşini negre şi sexi. Experimentul a rămas prins într-o nişă. Din acelaşi motiv super-pragmatic pentru care Uber are mai multe şanse de izbândă la Mogadishu decât la Bucureşti.

Taxiul în Bucureşti e ATÂT DE IEFTIN.

E probabil cel mai ieftin taxi din galaxie. Am fost în multe oraşe din Europa şi peste tot era mai scump să mă plimb cu taxiul până la cârciumă şi înapoi decât să mănânc. La noi e mai ieftin să mergi până la aeroport şi înapoi decât să mănânci.

E atât de ieftin încât te simţi obligat să-i laşi omului ciubuc. Uneori mai mult ciubuc decât face cursa pe aparat. E atât de ieftin încât (dacă pui la socoteală timpul de aşteptare şi stresul inerent şederii într-un tramvai cu tot felul de elemente declasate) e mai ieftin decât tramvaiul. E atât de ieftin încât suni din reflex la ăla mai scump ca să aştepţi mai puţin.

Nu mă interesează pe care căi întortocheate ale economiei s-a ajuns la tariful actual fiindcă nu-s taximetrist, ci consumator de servicii de taximetrie, iar starea de fapt îmi prieşte. Dacă e să-i ascult pe taximetrişti, care sunt foarte înţelepţi fiindcă au mult timp la dispoziţie să mediteze, ăsta-i preţul minim posibil. Mai ieftin de atât şi ar trebui să vină cu bani de acasă.

Taximetriştii sunt mai speriaţi de cât mai costă gepeleul, de bolile de inimă şi de ziua de mâine în general decât de o aplicaţie fancy despre care au auzit oamenii care ştiu internet.

Nu văd cum ar putea cineva – şoferii care se bagă în Uber, alte firme de parataximetrie sau vreun serviciu eco de ricşe trase de chinezi prin centrul vechi – să mă plimbe mai ieftin. Poate cel mult cu aceiaşi bani.

Dacă-i elimini din publicul mergător cu taxiul pe ăia care o fac fiindcă-i ieftin, rămâi cu o mână de oameni. Să miroasă maşina bine, să nu fie şoferul în şlapi, să nu fumeze, să-i dea o bomboană şi să asculte serenade de Albinoni? Mofturi pentru consumatorul obişnuit de taxi, interesat să ajungă din punctul A în punctul B altfel decât călărind un cal.

Previziunea mea de expert în mersul cu taxiul? Uber o să aibă un succes modest pe segmentul (îngust) de public care merge la evenimente mondene şi vrea să păcălească pe cineva că are şofer personal.

Eu nu am astfel de intenţii, aşa că o să folosesc şi mâine serviciile unui taximetrist. Dacă vrem să folosim cuvinte de fiţe, putem să-i zicem şi ăluia carpooling sau ridesharing, că-i tot o maşină care plimbă mai mulţi indivizi dubioşi pe zi decât maşina mea.

Totul până în ziua în care o să vină o iudă şi o să zică băi, Vasile, cu Uber am ieşit mai ieftin.

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net