Utopia Balcanica

Cât de burghezi şi atei sunt aceşti domni jihadişti?

Să zicem că deţin în centrul Bucureştiului un salon de masaj scumpuţ (dar din ăla care chiar face masaj) şi mă uit într-o zi în registrul clienţilor care au venit de-a lungul timpului cu dureri de spate.

Constat că majoritatea clienţilor salonului de masaj Vasile & compania, să zicem 70%, sunt din Bucureşti, au între 30 şi 50 de ani şi studii superioare.

Deduc că 70% dintre cetăţenii români cu dureri de spate locuiesc în Bucureşti, au între 30 şi 50 de ani şi studii superioare. Ridic glorios în aer un deget filosofal şi spun: am desfiinţat o dată pentru totdeauna mitul că majoritatea suferinzilor de spate din România ar fi bătrâni cocoşaţi de muncile câmpului. Tinereţea şi locuitul în Bucureşti sunt de vină!

Nu v-am spus această poveste fiindcă mă doare spatele, ci fiindcă asta-i logica la care apelează tot felul de gagii şi gagici de pe facebook când share-uiesc linkul ăsta (sau altele similare).

Pe scurt, e în Franţa un ONG cu o denumire ridicolă, dar vag oficială (Centrul pentru prevenirea deviaţiilor sectare legate de islam) care a zis: am studiat mărturiile familiilor care au apelat la ONG-ul nostru şi reiese că majoritatea tinerilor jihadişti provin din medii nereligioase, aparţin clasei de mijloc şi au antecedente de depresie.

jihadisti_in_familie

Nimeni nu poposeşte un pic la cuvintele cheie – “[…] care au apelat la ONG-ul nostru” – ca să deducă altceva: că familiile nereligioase, suficient de închegate cât să recunoască depresia şi alte probleme la copiii lor, sunt cele mai dispuse să caute ajutor pentru aceştia dacă aderă la o sectă periculoasă. N-am făcut anchetă în acest sens, dar pun pariu.

(45-50% dintre francezi sunt undeva în capătul ateu al spectrului şi, ştiind cum funcţionează religia, e uşor de presupus că ăia-s pătura mijlocie spre bogată.)

Nu mă tem prea mult că greşesc nici când spun că pe puştiul delicvent dintr-o banlieue de algerieni, crescut pe stradă printre golani, nu-l duce nimeni la psihiatru când e deprimat şi nici la Centrul pentru copii tulburaţi de vreo sectă când îl acaparează profeţii sfârşitului lumii.

Dar hei, scrie deasupra “studiu”?, înseamnă că putem extrage dintr-însul ce ne place nouă să auzim. Ne confirmă nişte idei – că ateii sunt rătăciţi, că săracii nu se dedau la infracţiuni etc. După gust.

Nimeni n-a zis că-i bulşit; până la nişte cercetări mai ample nimeni nu-i în măsură să zică că-i 100% bulşit. Dar nici nu poţi trânti titlul “Senzaţional! Îţi răstoarnă preconcepţiile” deasupra unui studiu care fie nu şi-a dorit din start să fie reprezentativ, fie nu se ruşinează de o eşantionare făcută complet de-a-n pulea.

Şi mai haios, Digi citează studiul super-ştiinţific direct din le Figaro (de la care mă aşteptam să le caute nod în papură ateilor răi, nu şi să le ia apărarea puştilor algerieni). Numai că în articolul din le Figaro, cine-o citează la rândul lui pe madame antropolog Dounia Bouzar are grijă să precizeze tot ce am scris şi eu mai sus.

Ce qui est gênant dans la façon d’exposer ce rapport et d’en faire publicité, c’est d’appuyer essentiellement sur l’idée que le djihadisme serait le fait essentiellement de convertis, c’est-à-dire de Français non issus de l’immigration, alors que l‘on sait que cela est tout à fait faux.

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

26 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
animaloo
animaloo
7 years ago

ejt razist!

asdf
asdf
7 years ago

Da, familii care s-au declarat atee, pun pariu ca fix dupa ce pruncii s-au facut jihadisti, asa, de rusine.

Problema nu e esantionul, pur si simplu is date false, aia nu is atei, is niste moderati rusinati.

eo
eo
7 years ago

daca vasilu e rasist atunci eo ce plm is acilea?

kongo
kongo
7 years ago

:-)
o proportie considerabila de peste 50% din studii sint niste labe triste. in sociologie si medicina chiar peste 70% din studii sint gioco di mani.
tu inca citezi un studiu al unui ong publicat in le figaro, eu vorbesc de studii academice publicate in publicatii “serioase” stiintifice.
in vest te invata in studentie cum sa citesti studiile, cum te prinzi repede de autori daca au contracte sau sint sub pulpana carei firme, in cele mai multe facultati se acorda pina la 50 de ore in programa pentru asta.
daca studiile de-am-pulea abunda in mediul academic “stiintific”, cam cit de des crezi ca se intimpla asta in mediul profan?

garcea
garcea
7 years ago
Reply to  kongo

Io nu stiu daca la art precedent pe tema asta am fost prea beat sa apas trimite sau am ajuns prin spam. Imi mai exprim o data nelamurirea: de ce natiile astea ortodoxe(mai mult sau mai putin viciate) nu esueaza prin ghettourile vestgermane? ca musulturcii par egzamplu. Deci esteuropeanu´nu neaparat ortohotz, de la baltica pin la marea neagra, reuseste mai mult sau mai putin (existand si exceptii care confirma regula)sa si depaseasca conditia. de copiii lor nici nu mai vb. n´am vazut om alb indiferent ca i slav, ungur sau roman care dupa zece ani sa n´o trozneasca decent pe limba tarii adoptive. Turci si musulmani insa am intalnit f multi, ba chiar generatia a doua seminascuti pe aici care abia vb o ghettogermana de mahala si de scris nu mai vb, semianalfabeti. un procent de 8 din 10 ca sa ma risc la o afirmatie.

kongo
kongo
7 years ago
Reply to  kongo

@garcea
nu te cunosc, nu stiu cita germana stii, dar ma risc si eu cu o afirmatie, si anume ca tu ti-ai dori sa vorbesti germana pe care o vorbesc musulmanii activi la universitatea heidelberg ca studenti, masteranzi, in diverse specializari, doctorate, nu de alta dar astia vorbesc o germana careia nu-i poti aduce nici un repros.
stiai ca procentul dintre musulmani care realizeaza un abitur (bacalaureat) e mai mare decit procentul dintre autohtoni care il realizeaza?
iranienii de exemplu (musulmani of course) vorbesc o germana extraordinara, lipsita de accent, in numai citeva saptamini. poate se datoreaza faptului ca sint si ei arieni si exista o afinitate speciala. da, dar si sirienii sint extrem de talentati la limba germana.
germana de ghetto din cartoerele turcesti e folosita intentionata asa cum o auzi. si multe altele…
eu cred ca ai putin contact real cu lumea germana si numai stai acasa si-ti imaginezi o gramada de lucruri.

garcea
garcea
7 years ago
Reply to  kongo

am mai avut discutia asta. Sunt convins ca ai intalnit si oameni educati. Dar tu iei un esantion si il declari reprezentativ. Adica cum? depinde cine generalizeaza? O fi mishto pe pluta la tine da´tu cam ai arfe de transoceanic.

garcea
garcea
7 years ago

of Vasile ca mult imi place aicea la sezatoare si asa o neliniste ma cuprinsa. zic, ma ´i sa vezi ca se futu botonu´da enter, si bateam ca maimuta´n toaca doardoar o cadea banana.

Bula N Escu
Bula N Escu
7 years ago

Pai Vasile, io nu mai vin la masaj daca ma pui sa recunosc si doctoratele, si ce scrie pe fluturasul de salariu! Sau te pomenesti ca-mi trimit bibliotecara sa ma maseze?!

Vasile
Vasile
7 years ago
Reply to  Bula N Escu

Cum, n-ai auzit, SRI vrea să nu se mai facă masaj decît cu buletinul!

Breev
Breev
7 years ago

pai problemae ca nu sunt prea multi musulmani in romania. ne agitam asa, efemer…

Vasile
Vasile
7 years ago
Reply to  Breev

Dar eu ies din România spre Europa de câteva ori pe an, în vacanţe sau cu treburi, şi mă preocupă unde merg. Iar cei 2-3 băieţi care se ceartă pe aici prin comentarii cred că locuiesc în Germania şi acolo-i plin de musulmani!

kongo
kongo
7 years ago
Reply to  Breev

nu-i asa plin de musulmani cum pare :-)
4 milioane de musulmani reprezinta 5% din populatie :-)
garcea si cu mine nu ne certam, schimbam pareri exact in stilul in care intreaga populatie a germaniei le schimba pe tema asta.

garcea
garcea
7 years ago
Reply to  Breev

mdeah mai mult ne tachinam, desi de citeva ori am fost tentat sa´l tajaponez. Mie mi se pare exact contrariul, ca celebra picatura de ulei capabila sa polueze tz hectolitri de apa, sunt vreo 4sute si un pic intr un orasel de 25 demii da´nu s cum se face ca pe strada fiecare al trei lea e cite un somalez cu dantura la soare. zic de refugiati.
De turcii pe care i cunosc eu pot sa spun ca am observat ca s´au radicalizat in ultimii 5 ani…fanfaroni plini de ei zici ca s motzu la miez da´mai mult de muncitor in depozit, noah nici mie nu mi place stressu´. Si la fugit de munca sunt campioni mondiali. Zic de colegii astia ai mei..pareau mai relaxati (in afara de faptu´ca nu le a placut scoala si munca) dar sunt insurati de parinti cu aranjamente d´alea. de ci la doi masculi nascuti si crescuti in vest chiar nu ma asteptam

kongo
kongo
7 years ago
Reply to  Breev

poate ca ar trebui sa fi si tu mai relaxat inj privinta asta garcea.
eu nu am contact numai cu musulmani din mediul universitar. ma duc si in mannheim in cartierul turcesc. am fost intotdeauna tratat frumos si cu respect, nu am nimic de reprosat. mincare extraordinar de buna, aprozare foarte bune si cu preturi civile, restaurante cu mincare traditionala delicioasa, brutarii cu produse de patiserie de te lingi pe degete.
turcii pe care-i cunosc personal sint toti ok, fireste chiar si aia care sint muncitori fie calificati sau necalificati.
sint amator de multi-kulti, de cartiere de negri din belgia, de alea de indieni din londra sau de alea chinezesti din olanda. mi se pare o imbogatire si n-am avut absolut niciodata probleme de nici un fel niciunde in europa de 26 de ani de cind sint in germania.
in studentie am locuit intr-un cartier turcesc din ludwigshafen – hemshof ii zice, mai multe luni, din motive de student sarac. totul a fost ok. am facut multi prieteni acolo cu care ma revad cu placere.
ar putea fi ceva si la atitudinea cu care le vi tu in intimpinare daca ai probleme cu ei. eu n-am idei preconcepute apropos de nimeni si totul decurge bine.

garcea
garcea
7 years ago
Reply to  Breev

vai..atit de simplu? deci cind dau peste un tampit ignorant trebuie pur si simplu sa dau vina pe mine si puff s´a rezolvat problema!? Treaba cu döner&co o rezolv saptaminal sper sa nu se supere da´il mai tradez cu un vietnamez si un neamt cu rotisor.
La treaba cu relaxat si idei preconcepute am ris copios. Cred ca si Vasile. Si Mitza.

kongo
kongo
7 years ago
Reply to  Breev

mincarea turceasca e mult mai sofisticata decit dönner. o parte importanta din “mincarea traditionala romaneasca” e de inspiratie turceasca, ba chiar si numele alimentelor, de la cele de baza la cele gatite.
daca ai probleme cu niste oameni cu care altii n-au, da, problema e la tine. de ce n-am eu probeleme de nici un fel cu turcii si oamenii de alte nationalitati? sau ma rog, cind am probleme minore, nu e intr-o proportie mai mare decit am cu unii autohtoni.
eu nu vad timpiti aroganti, nu vad nici negri cu dantura alba in soare, nu cunosc oameni de nationalitati inferioare, eu vad numai oameni, si daca asa-i vad, asa ma vad si ei pe mine.

garcea
garcea
7 years ago
Reply to  Breev

sofisticata? ba pilaf… mai moale cu termenii pe scari, incep sa am dubii, oare ce intelegi tu prin idei preconcepute. hai las´o mai moale, cu sarmaile care vin de la turci care le au furat de la greci.

yojimbodevs
yojimbodevs
7 years ago

kongo: care este procentul de laureat de origine musulmana ai premiului Nobel ? nu-i lauda degeaba. aia cred ca stelele sunt becuri aprinse de allah, ca daca pamantul se roteste trebuie doar sa ridici avionu in aer si sa astepti sa se rostogoleasca pamantu pana ajungi in dreptu destinatiei, china paregzample.asadar: ori esti prost ori esti troll.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net