Utopia Balcanica

Cât de burghezi şi atei sunt aceşti domni jihadişti?

Să zicem că deţin în centrul Bucureştiului un salon de masaj scumpuţ (dar din ăla care chiar face masaj) şi mă uit într-o zi în registrul clienţilor care au venit de-a lungul timpului cu dureri de spate.

Constat că majoritatea clienţilor salonului de masaj Vasile & compania, să zicem 70%, sunt din Bucureşti, au între 30 şi 50 de ani şi studii superioare.

Deduc că 70% dintre cetăţenii români cu dureri de spate locuiesc în Bucureşti, au între 30 şi 50 de ani şi studii superioare. Ridic glorios în aer un deget filosofal şi spun: am desfiinţat o dată pentru totdeauna mitul că majoritatea suferinzilor de spate din România ar fi bătrâni cocoşaţi de muncile câmpului. Tinereţea şi locuitul în Bucureşti sunt de vină!

Nu v-am spus această poveste fiindcă mă doare spatele, ci fiindcă asta-i logica la care apelează tot felul de gagii şi gagici de pe facebook când share-uiesc linkul ăsta (sau altele similare).

Pe scurt, e în Franţa un ONG cu o denumire ridicolă, dar vag oficială (Centrul pentru prevenirea deviaţiilor sectare legate de islam) care a zis: am studiat mărturiile familiilor care au apelat la ONG-ul nostru şi reiese că majoritatea tinerilor jihadişti provin din medii nereligioase, aparţin clasei de mijloc şi au antecedente de depresie.

jihadisti_in_familie

Nimeni nu poposeşte un pic la cuvintele cheie – “[…] care au apelat la ONG-ul nostru” – ca să deducă altceva: că familiile nereligioase, suficient de închegate cât să recunoască depresia şi alte probleme la copiii lor, sunt cele mai dispuse să caute ajutor pentru aceştia dacă aderă la o sectă periculoasă. N-am făcut anchetă în acest sens, dar pun pariu.

(45-50% dintre francezi sunt undeva în capătul ateu al spectrului şi, ştiind cum funcţionează religia, e uşor de presupus că ăia-s pătura mijlocie spre bogată.)

Nu mă tem prea mult că greşesc nici când spun că pe puştiul delicvent dintr-o banlieue de algerieni, crescut pe stradă printre golani, nu-l duce nimeni la psihiatru când e deprimat şi nici la Centrul pentru copii tulburaţi de vreo sectă când îl acaparează profeţii sfârşitului lumii.

Dar hei, scrie deasupra “studiu”?, înseamnă că putem extrage dintr-însul ce ne place nouă să auzim. Ne confirmă nişte idei – că ateii sunt rătăciţi, că săracii nu se dedau la infracţiuni etc. După gust.

Nimeni n-a zis că-i bulşit; până la nişte cercetări mai ample nimeni nu-i în măsură să zică că-i 100% bulşit. Dar nici nu poţi trânti titlul “Senzaţional! Îţi răstoarnă preconcepţiile” deasupra unui studiu care fie nu şi-a dorit din start să fie reprezentativ, fie nu se ruşinează de o eşantionare făcută complet de-a-n pulea.

Şi mai haios, Digi citează studiul super-ştiinţific direct din le Figaro (de la care mă aşteptam să le caute nod în papură ateilor răi, nu şi să le ia apărarea puştilor algerieni). Numai că în articolul din le Figaro, cine-o citează la rândul lui pe madame antropolog Dounia Bouzar are grijă să precizeze tot ce am scris şi eu mai sus.

Ce qui est gênant dans la façon d’exposer ce rapport et d’en faire publicité, c’est d’appuyer essentiellement sur l’idée que le djihadisme serait le fait essentiellement de convertis, c’est-à-dire de Français non issus de l’immigration, alors que l‘on sait que cela est tout à fait faux.

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, mecenatul cre' că se poate chiar şi deduce din impozitul pe profit. Ar fi un gest care te-ar umple de karmă sau bulan la păcănele. Scrie-mi!

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net