Utopia Balcanica

Haiducii din tramvaiul 41 sunt duşmănia din noi

Cu toţii ne simţim un pic răzbunaţi când cineva care pune muzică tare în tramvai şi-o ia pe coajă. Oricât am fi de buni şi blânzi, avem pornirea animalică de a bumbăci un nemernic. Oameni suntem. Dincolo de bunul simţ, pe majoritatea ne împiedică teama de poliţie, teama că vom fi daţi pe youtube, teama că ăla are un cuţit în gheată şi ni-l poate înfige în ficaţi etc.

Ca un Death Wish sau un Boondock Saints de Crângaşi sau un AC Transit bus fight fără sânge, filmul cu bătaia din 41 a avut succes pe interneţ iar bătăuşii au devenit nişte folk heroes deşi sunt vinovaţi.

Nu că ar fi ei singurii vinovaţi. Nu-s expert în atribuirea vinei, dar dacă mă întrebaţi pe mine, acolo, în tramvai, toată lumea e vinovată. Vina pluteşte în aer. Nu e doar a ţiganilor melomani, nici a gagiilor care le-au dat la gioale sau a australopitecului care filma toată daravera ţinând telefonul pe dos.

Colegul meu Ionuţ m-a învăţat că în codul penal există o infracţiune pe care nimeni n-o invocă niciodată, articolul 322, încăierarea.

Poate n-ar fi foaaarte precis, dar de dragul exemplului, un judecător înţelept ar putea eticheta întreg evenimentul ca o încăierare. Aşa n-ar scăpa nimeni neamendat. Unul ar învăţa să nu pună muzică în tramvai ca un luzăr, celălalt să nu atace oameni în tramvai ca un mârlan. Dreptatea ar fi împărţită din belşug întregului tramvai (mai puţin ăluia care filma pe verticală, dar ăla-i oricum irecuperabil).

După ce aş sfinţi tot vehiculul cu aghiazma dreptăţii, aş şede şi m-aş gândi: tot incidentul ăsta e un hate crime, cum spun unele voci dinspre stânga?

Da, românii sunt xenofobi şi rasişti şi nimic bun nu poate să iasă de aici. Tre’ să fii foarte candid ca să nu vezi asta. Dar, cu tot riscul de a fi prost, mă îndoiesc că culoarea pielii cuiva a contat acolo, în tramvaiul 41. Acolo doar s-au întâlnit bătăuşii cu tupeiştii. Întâmplător, unii erau români şi alţii ţigani. Putea să fie invers. Sau puteau să fie toţi ţigani sau toţi români sau chiar şi 3 cambodgieni şi un turkmen. Serios, ar fi neverosimil ca un român să bată alt român că a dat Inna tare într-un troleibuz din Titan?

Eu cred că-i doar o coincidenţă că filmuleţul ăsta le-a dat şi apă la moară legionaroizilor din văgăunile internetului, cu jetul lor nesfârşit de comentarii toxice. Dacă întâmplarea era cu blonzi şi cu Inna, ura cotidiană faţă de ţigani găsea alt loc de pe internet să se manifeste. Fenomen la care nu pot oferi soluţii fiindcă nu-s Mafalda.

Ce mişto e Inna.

Putem să ne certăm pe tema asta sau să ne uităm încă o dată cum se bat dracii în tramvai şi să cădem de acord asupra unui lucru care-i evident.

Când nişte sunete, fie ele vals vienez sau manele (ale unui amărât care nu ştie mai bine, fie el ţigan sau inuit), te supără, e un semn că eşti mahmur sau stresat.

Când mai toţi ne identificăm, fără să clipim, cu omul care sare la bătaie să oprească sunetele (în loc să-l lase pe nefericitul ăla în durerea lui) – ehei, ăsta-i un semn că suntem o ţară de urâcioşi, cu nervii întinşi la maximum. În fiecare dintre noi e o mămăligă pe punctul de a exploda. Sau, cum ar spune Artan, e o, e o mare duşmănie.

Cred şi eu, dacă nu putem deschide televizorul fără să ne scuipe în ochi un impostor şi nu putem munci un ban fără să-l împărţim cu impostorul care tocmai ne-a scuipat, în aşteptarea momentului când el şi prietenii lui au să ne omoare cu zile.

Nu cred că ura de ţigani sau ura de manele i-a dat un şut în cur acelui biet nenorocit. Şutul ăla era acolo, un demon născut dintr-o furie mult mai largă, iar curul flăcăului cu manelele doar se întâmpla să fie prin preajmă.

Până la urmă, genetic, socot că toţi suntem un pic ţigani, un specialist în mecanică cuantică ar putea argumenta că toţi suntem un pic manele, şi după cum am amintit încă de la început, toţi suntem un pic bătăuşi. Diferenţa e că în tramvaie mai puţin stresate putem să cântăm drrr-ţac ţac se mişcă bine ca la Tenerife şi primim doar 50 de centime în pălărie.

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, mecenatul cre' că se poate chiar şi deduce din impozitul pe profit. Ar fi un gest care te-ar umple de karmă sau bulan la păcănele. Scrie-mi!

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net