Utopia Balcanica

Haiducii din tramvaiul 41 sunt duşmănia din noi

Cu toţii ne simţim un pic răzbunaţi când cineva care pune muzică tare în tramvai şi-o ia pe coajă. Oricât am fi de buni şi blânzi, avem pornirea animalică de a bumbăci un nemernic. Oameni suntem. Dincolo de bunul simţ, pe majoritatea ne împiedică teama de poliţie, teama că vom fi daţi pe youtube, teama că ăla are un cuţit în gheată şi ni-l poate înfige în ficaţi etc.

Ca un Death Wish sau un Boondock Saints de Crângaşi sau un AC Transit bus fight fără sânge, filmul cu bătaia din 41 a avut succes pe interneţ iar bătăuşii au devenit nişte folk heroes deşi sunt vinovaţi.

Nu că ar fi ei singurii vinovaţi. Nu-s expert în atribuirea vinei, dar dacă mă întrebaţi pe mine, acolo, în tramvai, toată lumea e vinovată. Vina pluteşte în aer. Nu e doar a ţiganilor melomani, nici a gagiilor care le-au dat la gioale sau a australopitecului care filma toată daravera ţinând telefonul pe dos.

Colegul meu Ionuţ m-a învăţat că în codul penal există o infracţiune pe care nimeni n-o invocă niciodată, articolul 322, încăierarea.

Poate n-ar fi foaaarte precis, dar de dragul exemplului, un judecător înţelept ar putea eticheta întreg evenimentul ca o încăierare. Aşa n-ar scăpa nimeni neamendat. Unul ar învăţa să nu pună muzică în tramvai ca un luzăr, celălalt să nu atace oameni în tramvai ca un mârlan. Dreptatea ar fi împărţită din belşug întregului tramvai (mai puţin ăluia care filma pe verticală, dar ăla-i oricum irecuperabil).

După ce aş sfinţi tot vehiculul cu aghiazma dreptăţii, aş şede şi m-aş gândi: tot incidentul ăsta e un hate crime, cum spun unele voci dinspre stânga?

Da, românii sunt xenofobi şi rasişti şi nimic bun nu poate să iasă de aici. Tre’ să fii foarte candid ca să nu vezi asta. Dar, cu tot riscul de a fi prost, mă îndoiesc că culoarea pielii cuiva a contat acolo, în tramvaiul 41. Acolo doar s-au întâlnit bătăuşii cu tupeiştii. Întâmplător, unii erau români şi alţii ţigani. Putea să fie invers. Sau puteau să fie toţi ţigani sau toţi români sau chiar şi 3 cambodgieni şi un turkmen. Serios, ar fi neverosimil ca un român să bată alt român că a dat Inna tare într-un troleibuz din Titan?

Eu cred că-i doar o coincidenţă că filmuleţul ăsta le-a dat şi apă la moară legionaroizilor din văgăunile internetului, cu jetul lor nesfârşit de comentarii toxice. Dacă întâmplarea era cu blonzi şi cu Inna, ura cotidiană faţă de ţigani găsea alt loc de pe internet să se manifeste. Fenomen la care nu pot oferi soluţii fiindcă nu-s Mafalda.

Ce mişto e Inna.

Putem să ne certăm pe tema asta sau să ne uităm încă o dată cum se bat dracii în tramvai şi să cădem de acord asupra unui lucru care-i evident.

Când nişte sunete, fie ele vals vienez sau manele (ale unui amărât care nu ştie mai bine, fie el ţigan sau inuit), te supără, e un semn că eşti mahmur sau stresat.

Când mai toţi ne identificăm, fără să clipim, cu omul care sare la bătaie să oprească sunetele (în loc să-l lase pe nefericitul ăla în durerea lui) – ehei, ăsta-i un semn că suntem o ţară de urâcioşi, cu nervii întinşi la maximum. În fiecare dintre noi e o mămăligă pe punctul de a exploda. Sau, cum ar spune Artan, e o, e o mare duşmănie.

Cred şi eu, dacă nu putem deschide televizorul fără să ne scuipe în ochi un impostor şi nu putem munci un ban fără să-l împărţim cu impostorul care tocmai ne-a scuipat, în aşteptarea momentului când el şi prietenii lui au să ne omoare cu zile.

Nu cred că ura de ţigani sau ura de manele i-a dat un şut în cur acelui biet nenorocit. Şutul ăla era acolo, un demon născut dintr-o furie mult mai largă, iar curul flăcăului cu manelele doar se întâmpla să fie prin preajmă.

Până la urmă, genetic, socot că toţi suntem un pic ţigani, un specialist în mecanică cuantică ar putea argumenta că toţi suntem un pic manele, şi după cum am amintit încă de la început, toţi suntem un pic bătăuşi. Diferenţa e că în tramvaie mai puţin stresate putem să cântăm drrr-ţac ţac se mişcă bine ca la Tenerife şi primim doar 50 de centime în pălărie.

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

8 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
kongo
kongo
7 years ago

eu vad lucrurile foarte mult altfel. e tara lu papura voda unde cretinii platiti din impozitele oamenilor sa pastreze ordinea n-o fac. si mai e tara unde nu exista reguli clare urmate de populatie.
in germania e asa ca daca mi-ar trece prin cap sa fiu un nesimtit cu lipsa de considerare fata de semenii mei si as da muzica prea tare, nu unul ci toti vecinii ar da telefon anonim la ordnungsmat, aia ar fi cu masina in 10-15 minute in fata casei, ar constata ca e adevarat si m-ar fute. intr-un mijloc de transport in comun soferul, vatmanul whatever m-ar da jos, si daca n-as cobori ar chema politia prin statie, care in urmatoarea statie m-ar astepta sa-mi ia datele personale.
si nu, nu cred ca nesimtitii ar trebui lasati in pace sa te molesteze cum poftesc, trebuie adusi la rezon, dar nu de tine personal ci de cei pe care-i platesc din impozitul meu sa faca asta pentru mine, asta e jobul lor pentru care eu le platesc salariul.

Isaac Babelino
Isaac Babelino
7 years ago

Ce-ar fi dacă mi-aș face dreptate cu mâinile mele și aș năclăi de sânge capul blond-arian al motociclistului care turează motorul la intersecție sau pe podul Basarab la două noaptea?
Aș fi arestat preventiv, ba chiar aș deveni inamicul public al omului frumos, iar la Green Hours drapelul ar coborî în bernă și Iohannis ar câștiga din nou.
Așa că mă abțin în plm, dar fmm de motociclist în plm încă o dată. Strivi-ți-s-ar boașele sterpe de țărâna uscată a Bărăganului.

Jigodiile subumane din tramvai care au bătut copiii de ce nu s-au abținut? Nu s-au abținut fiindcă în niciun caz nu anticipau vreo condamnare publică pe tema asta. Au anticipat corect.
De ce nu a existat o condamnare publică pe tema asta? Fiindcă rasism.

Chiar dacă – în mod improbabil – javrele alea care merită eutanasiate punându-li-se la căști în loop niște rahaturi de Pleșu nu erau rasiste, ele au acționat luând în considerare impunitatea acordată de rasismul cotidian din România.
Poți încerca să degresezi cât vrei acțiunile lor personale, dar te apropii în mod periculos de justificarea pogromului prin zgârcenia evreului individual, nu prin evreitatea lui. Baftă.

Data viitoare când borăsc pe scara blocului, o să chem tot Facebookul progresist să curețe, că se pricepe.

Vasile
Vasile
7 years ago
Reply to  Isaac Babelino

Ce vrei să spui e că dacă pun muzică tare în tramvai şi mă atacă ăla care mă bombănise să dau mai încet, ceilalţi călători vor refuza să-mi sară în ajutor pentru că-s mai închis la culoare (că sunt mai închis la culoare) şi nu pentru că tocmai am pus muzică tare în tramvai.

Sunt sute de clipuri pe YT cu cazuri de vigilantism în transportul în comun, din toate ţările lumii; niciodată nu l-a condamnat opinia publică pe ăla care dădea la gioale. Poate fiindcă şi ei sunt rasişti; arată-mi un popor ne-rasist. Dar toată lumea l-a aplaudat şi pe Pintea Viteazul Who Chokes Out Violent Thug On LA Expo Train În Loc Să Cheme Poliţia deşi nici Violent Thug nu făcuse altceva decît să se uite urît la oameni şi ăia erau amîndoi albi ca brînza.

Eu doar am încredere în oameni că pot urî oamenii de aceeaşi culoare în aceeaşi măsură în care urăsc oamenii de alte culori. Poate sunt naiv.

(Motoracilor care turează mobra noaptea pe bd. Unirii le va sări multă lume în apărare (cu siguranţă nu unanim) fiindcă mersul pe motocicletă e romaaaantic şi liiiiber.)

Vasile
Vasile
7 years ago
Reply to  Isaac Babelino

Şi, deşi poate mă înşel amarnic, eu cred că bătăuşul n-a luat în considerare vreo impunitate de erou popular, chiar şi numa’ fiindcă “luatul în considerare” necesită cîţiva cm3 de creier în plus faţă de bulbii ăia reptilieni mulţumită cărora respiră.

Marcel Alexandru
Marcel Alexandru
7 years ago

Sunt și eu de acord că nu putem prezuma caracterul rasist al agresiunii fără să știm mai multe despre agresori, însă dă-mi voie să consider că românul mediu standard care trăiește cu satisfacție momentul încăierării și defulează pe net o face cu un profund caracter rasist și nu cum spui tu:

“Când mai toţi ne identificăm, fără să clipim, cu omul care sare la bătaie să oprească sunetele (în loc să-l lase pe nefericitul ăla în durerea lui) – ehei, ăsta-i un semn că suntem o ţară de urâcioşi, cu nervii întinşi la maximum.”

Bogdan
Bogdan
7 years ago

E genul ala de poveste in care, de fapt, nu exista eroi.

Cu riscul de a fi pedant, in filmulet nu se vede cine devine primul violent. Zic asta pentru ca primii care mentioneaza violenta fizica sunt melomanii ghinionisti. Nu conteaza foarte tare ca evident facatorii de dreptate ad-hoc s-au dus sa fie all up in their business cum ar fi.

Cred ca ai pus punctul pe i – nu cred ca muzica sau culoarea pielii a fost neaparat problema ci faptul ca deja te calca toata lumea in picioare in RO si cred ca toata lumea e in cautare de o situatie in care cineva sa incerce sa ii calce in picioare si ei sa poata sa riposteze. De aia nu o sa ii condamne opinia publica pe justitiari.

Un singur lucru ramane de discutat, de ce nu e presiunea sociala destul de puternica in RO ca aceste lucruri sa nu se intample (decat foarte rar)? In alte locuri din lume pur si simplu nu s-ar gandi nimeni sa te deranjeze fonic desi sansesele sa ti-o iei pe coaja sunt practic nule.

yojimbodevs
yojimbodevs
7 years ago

tara de cretini…si aia, si ailalti. si fotografu, si spectatorii, si postacii. cretini cu totii. o sa disparem ca asa e evolutia. prostii dispar. mai devreme…mai tarziu.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net