Utopia Balcanica

Legea produselor româneşti îmi insultă religia

Hipermarketul e acel loc în care mă duc nu doar ca să cumpăr hârtie igienică şi conserve cu ficaţi de peşte, ci şi ca să reflectez la marile realizări ale speciei mele.

Eu, omul simplu, n-am să intru niciodată într-o centrală atomică fiindcă n-am voie. N-am să conduc niciodată o combină agricolă fiindcă nu ştiu cum. N-am să pipăi niciodată steagul american de pe lună fiindcă e departe ca naiba, dar pot să mă duc oricând la hipermarket.

Acolo văd televizoare de doi metri şi maşini care găuresc beton. Acolo pot să crăp între degete un lychee adus de la 7000 km depărtare şi să miros un cefalopod gelatinos pescuit într-o fosă de lângă Kamceatka. Fiecare produs de pe raftul ăla îi cântă omenirii un imn. Fiecare conservă vietnameză de 5 lei îmi povesteşte despre cucerirea lumii, despre Revoluţia industrială, despre vapoare uriaşe sub pavilionul Liberiei, despre uzine care hrănesc milioane, magnaţii care le-au ridicat, oropsiţii care trudesc în ele.

hipermarket
“Even the Politburo doesn’t have this choice”, Yeltsin said. “Not even Mr. Gorbachev.”

Cum eu n-am o religie în sensul tradiţional, hipermarketul e singura formă de templu unde am un fel de epifanii.

Şi se întâlnesc 253 de gherţoi în Parlament, iau o pauză de la ocrotit reţele infracţionale şi decid în numele nostru, al tuturor, de unde ar trebui să se aprovizioneze hipermarketul meu cu 51% din marfă.

Şi votează treaba asta în unanimitate. Toţi, mă, toţi, într-un gest furtunos, ca nişte Isuşi furioşi răsturnând tarabele negustorilor. Nu din vreo raţiune economică. (Economia e sperioasă, dacă încerci să pui mâna pe ea, se ascunde în găuri iar la capătul acestui drum pavat cu bune intenţii sunt Cuba, unde nu poţi să mănânci cartofi când nu-i sezonul cartofilor, şi Venezuela, unde dacă ai prins un guguştiuc şi l-ai jumulit eşti baron local.)

Nunu, unica raţiune a acestei legi e că-i genul ăla de gargară care dă bine. Nici măcar n-o să aibă cine ştie ce efect asupra ofertei pipăibile din hipermarket.

De fapt, textul legii nu zice nimic de produse româneşti, ci de produse din lanţul scurt de aprovizionare. Lanţul scurt înseamnă exact ce credeaţi că înseamnă: ca-n anii ‘80, când în Bucureşti te puteai uita la TV bulgăresc şi la Oradea prindeai ungurii. Bulgarii sunt mai săraci, deci produc roşii mai ieftine. Ungurii sunt mai bogaţi, deci produc roşii mai ieftine. Dacă va renta, hipermarketul le va lua oricum de acolo. Dacă nu, nu.

Nu-s ameninţate nici caracatiţele mele congelate şi conservele mele cu chipirones. Tot textul legii precizează că se aplică la cărnuri proaspete, fructe şi legume, lactate şi miere şi alte perisabile. De parcă hipermarketul ar fi dobitoc să nu bage roşii locale vara. De parcă eu aş fi dobitoc, să nu caut roşii locale vara. Le-aş căuta şi iarna, dar cine face roşii iarna în România? Nimeni, până când marile concerne de roşii nu-l vor înlocui pe subzistentul care grădinăreşte şi el pe două pogoane în fundul curţii.

Motivul pentru care ar trebui să fim supăraţi e că, aşa tâmpită şi inutilă cum e, legea asta mai strecoară un poliţist în relaţia dintre jucătorii de pe piaţă.

Legea asta înseamnă încă o carte de tocit dacă vrei să faci o afacere, pentru că o hoardă flămândă de birocraţi va stabili EXACT:

– ce fructe, ce legume, ce cărnuri cad sub incidenţa legii;
– 51% din fiecare categorie sau per total? Am voie să pun pe un raft 70% mălai românesc ca să pot pune pe celălalt 60% castraveţi italieneşti?
– dacă produsele locale mi se vând şi rămân alea de import, tre’ să închid până refac stocul?
– cât de lung – în zeci de metri – trebuie să fie lanţul ăla scurt de aprovizionare;
– câţi statisticieni trebuie angajaţi ca să calculeze ponderea produselor locale dintr-un hipermarket dat;
– care-i amenda dacă te-au prins cu 3% pipote poloneze peste limita admisă;
– o ridiche încolţită în China, crescută în Kîrgîzstan şi curăţată de pământ la Mizil e o ridiche de China, Kîrgîzstan sau Mizil?;
– etc. etc. şi alte măsuri al căror efect asupra indicelui “ease of doing business” va trebui stabilit de alţi câţiva specialişti plătiţi din impozitul lui Vasile.

Arbitrăm şi partidele de sex cu ocazia asta?

easeofbusiness
Higher rankings indicate simpler regulations for businesses, stronger protections of property rights şi că acolo se trăieşte mai bine. Ar putea fi o coincidenţă.

Legea asta urlă: “Noi, cei aleşi de voi, vă credem prea tâmpiţi să vă alegeţi singuri roşiile şi asta ar trebui să vă pună pe gânduri.”

Dar mulţi dintre concetăţenii noştri aud doar “Noi suntem români, noi suntem români, noi suntem aici pe veci stăpâni” şi explodează de mândrie.

Iar janghinelor din Parlament asta le trebuie: oameni explodaţi de mândrie, care li-s profund recunoscători pentru asta. Că vin alegerile, şi că cumva tre’ să facem uitată moda asta cu anticorupţia – auzi tu, ce idee năstruşnică, să-i lege pe hoţii de cai.

Aş fi sugerat că legea stabileşte şi un precedent periculos, dar parcă şi posturile de radio erau obligate să dea 40% muzică românească. Atunci când eşti Socaciu, e mai uşor să le impui oamenilor prin lege muzica ta expirată decât să pui mâna să faci muzică OK.

Toate astea îmi jignesc profund credinţa că procesele fireşti, liber consimţite ale comerţului duc la progres. Moscheea mea, hipermarketul, a fost pângărită.

Parcă trebuia să fim toleranţi faţă de religii, nu, boss?

Şi UE ce păzeşte?

În loc să ne tragă de urechi, în loc să tragă Franţa de urechi că-şi subvenţionează fermierii ca să avem noi pretext pentru legile astea ipocrite şi populiste, UE vine şi ea să-şi deşerte la mine în templu sacul cu porunci ciudate. Să nu vinzi aspiratoare de 2000 de waţi, să nu vinzi becuri care nu-s CFL, să nu laşi MP3-playerele să sune prea tare, DSLR-urile să nu filmeze mai mult de 30 de minute, să nu reumpli olivierele, să-i dai porcului cocaină înainte să-l tai şi dracu să te ia dacă faci parmezan la Vâlcea dar nu vrei să scrii pe etichetă romezan, parmezâlcea sau “produs tip brânzet tare gen semiputuros”, ci faching parmezan pentru că AIA E.

În lumina ultimelor întâmplări, cred că UE trebuie să-şi revizuiască priorităţile dacă nu vrea să rămână “o idee bună pusă în aplicare prost”, cum spun despre comunism oamenii care nu ştiu ce-i ăla.

* Apropo de ultimele întâmplări – eu cred că şi peste trei ani UK va fi bine merci în UE. Aş paria pe asta, chiar dacă nu-s atât de sigur ca atunci când a jucat România cu Albania şi m-am dus la singura casă de pariuri din 2 Mai să pun cinci lei pe Albania.

Dar, brexit sau bremain, treaba se împute. Asta e clar.

Măcar un homar de 30 de lei din Lidl să avem la masa căpitanului în timp ce orchestra cântă şi apa ţâşneşte prin hublouri.

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

48 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Porumboiu Salam
Porumboiu Salam
7 years ago

“Parmezanul de Valcea” nu e parmezan. E parmezan pentru sarantoci, maxim. Genul de sarantoci care ar trebui sa se bucure cand mosierii din Valcea primesc protectie de la stat. Zic asta pentru ca asa e la dreptaci: ei se bucura de bunastarea mosierului.

Vasile
Vasile
7 years ago

Go on…

kongo
kongo
7 years ago

parmezanul adevarat se face dupa o anumita procedura, care e foarte complicata, presupune foarte multe controale penibile care garanteaza ca e adevaraciune, presupune un anumit lapte, de o anumita calitate, bacteriile de cheag trebuie sa fie exact alea si nu altele si asa mai departe si asa mai departe si asa mai departe.
cumparind parmezan adevarat am pe masa parmezan.
nu vreau sa cumpar ceva ce li se pare celor din vilcea sau de altundeva ca seamana cu parmezanul, ca e ca parmezanul, ca dupa parerea lor de nestiutori e parmezan.
eu ma bucur ca ue ma protejeaza pe mine consumator de contrafaceri penibile, de falsuri, de tzepe de la vilcea. nimeni nu-i impiedica pe cei de la vilcea sa-si vinda brinza, si se va si vinde daca e buna, dar sa nu-i spuna parmezan pentru ca nu e.
te-ai gasit tocmai cu parmezanul vasile. pai parmezanul are o traditie de 800 de ani cel putin (e pomenit in decameron), si presupune o anumita stiinta, si anumite secrete pastrate de-a lungul a sute de generatii.
la fel si cu alte produse protejate. pina la urma e si un fel de protectie a consumatorului si garantia ca consum adevaraciune si nu contrafacere. am garantia calitatii.
in ce priveste energia. ue s-a angajat sa reduca consumul de energie, si asta spre folosul nostru, noi toti vrem sa traim intr-un mediu curat si sa incercam sa nu-l distrugem. printre altele trebuie sa impui un comportament de consum responsabil, nu sa-l sugerezi, ci sa-l impui. consumul responsabil nu se aplica doar consumatorilor normali casnici ci si industriei, ceea ce e extraordinar de bine.
protectia consumatorului de stifturi si contrafaceri, si protectia mediului sint doua lucruri pe care ue le face bine si e bine ca exista. ar putea s-o faca si mai bine, e perfectibil, dar sint pasi in directia buna.

Vasile
Vasile
7 years ago
Reply to  kongo

Dar sunt convins că se poate face parmezan foarte bun la Vîlcea. Nu e nimic deosebit la vacile sau iarba din Parma. Dacă consumatorul e atît de fiţos încît să vrea neapărat parmezanul ăla original din italia, să se uite pe etichetă unde-i făcut. Dar de ce să n-am voie să-i zic brînzei mele parmezan di vîlcea sau grana oltenensis. E o denumire atît de veche încît e firesc să intre în domeniul public. Aşa cum pot numi frigiderul fabricat în Găeşti frigider fără să mă dea Frigidaire în judecată.

(Cît despre comportamentul de consum responsabil, eu nu opresc apa la duş cînd mă săpunesc. Strămoşii noştri au construit civilizaţia occidentală tocmai ca să pot eu face chestia asta. Şi cred că ne permitem şi aspiratoare mai puţin anemice dacă mai facem cîteva centrale nucleare undeva la marginea continentului.)

Vasile
Vasile
7 years ago
Reply to  kongo

*Mi se pare perfect OK să mi se sugereze, totuşi, consumul responsabil. Îl practic în multe alte domenii ale vieţii.

kongo
kongo
7 years ago
Reply to  kongo

ok, am uitat ca vorbesc cu oameni care consuma in proportie de peste 90% produse contrafacute si nu numai ca nu inteleg si nu apreciaza diferenta, dar cred ca consumul de stifturi trebuie generalizat.
sint total impotriva centralelor nucleare, am salutat plin de entuziasm decizia guvernului german de a le inchide pe toate pe teritoriul germaniei, si asta nu pentru ca as fi vreun ecologist extremist (peste 85% din populatia germaniei a dorit neaparat inchiderea lor dupa accidentele de la fukushima), dar cred ca nu merita sa ne iradiem toti ca cretinii pentru mai multa putere in aspirator, si mai ales prin enertgie ecologica (solara si eoliana) germania realizeaza in prezent un excedent de energie nu numai mult peste nevoile nationale, dar mai laes mult peste capacitatea de stocare pe care o are. deci se poate.
ca stramosii romanilor ar fi construit civilizatia occidentala am sa las necomentat. spun doar ca cei care au construit-o o construiesc in continuare, si incearca s-o construiasca cu respect pentru calitatea produselor si pe cit posibil cit mai ecologica, si asta se face cu deplina intelegere a populatiei din acele locuri pentru chestiile astea. alte popoare mimeaza dragut civilizatia si civilitatea, dar o sa le mai ia destul timp sa ajunga la ele.

kongo
kongo
7 years ago
Reply to  kongo

nu, nu mi se pare ok sa ti se sugere sa nu distrugi mediul, ci mi se pare ok sa te oblige.

kongo
kongo
7 years ago

subventiile agricole. e extrem de bine ca exista. exista tari pe mapamond, chiar foarte multe, unde se poate trai bine merci cu 100€ pe luna. in europa de vest nu se poate. asta inseamna ca pretul produselor agricole de export la tarile unde se poate trai cu 100€ pe luna e extrem de scazut, ceea ce ar duce la falimentarea producatorilor agricoli din vest. asta ar insemna ca sa fim de acum incolo complet la mina acelor tari in ce priveste produselor agricole.
acum exista cel putin doua motive bine intemeiate pentru care subventiile agricole trebhuie sa existe in ue. unulo e de strategie nationala, ca nu putem sa distrugem sectorul nostru agricol pentru totdeauna si sa ne punem la mina lor complet, si al doi-lea e ca noi toti avem infinit mai multa incredere in controalele de calitate si conformitate de la noi decit in alea din afara. noi toti consideram ca produsele de la noi au intr-o masura infinit mai mare o garantie a calitatii si conformitatii decit cele din afara, ceea ce e foarte bine pentru noi consumatorii.
nu numai producatorii agricoli de la noi se bucura de subventiile alea ci si noi consumatorii.

Vasile
Vasile
7 years ago
Reply to  kongo

Următorul pas e să le subvenţionăm 100% şi să mi se livreze acasă fără să le mai cumpăr eu?

kongo
kongo
7 years ago
Reply to  kongo

da, sau am putea face ca americanii, sa amenintam planeta cu razboaie si armata si haos si sa-i obligam apoi sa cumpere otravurile noastre, si gata nu mai trebuie subventie. traiasca sfinta piata total libera care fara forta militara ar fi murit demult!

kongo
kongo
7 years ago

treaba cu brexitul o privesti mult prea simplist. nu poti face referendum ca sa-l ignori dupa aceea, marea britanie nu e romania.
marea britanie va deveni mica britanie, asta e previziunea mea. scotia iese, asta e sigur, irlanda de nord se va uni cu republica irlanda, iar walles dupa ce ue va pompa masiv bani in scotia va vrea si ea in ue, deci afara din marea britanie.
un indicator important ca e ireversibil e faptul ca parisul si frankfurt se cearta si se lupta deja care sa devina capitala financiara a europei, ca firme ca siemens nu numai ca au stopat investiile in marea britanie dar au miscat banii aia spre alte locatii, ca multe banci mari britanice au cumparat birouri si cladiri in frankfurt, si exemplelel pe care ti le pot da sint extrem de multe.
crede-ma, nu se vinzolesc mafiotii degeaba :-)))
doar merkel personal nu-si doreste brexitul, toti aialalti mafioti da, si daca aia si-o doresc atunci va fi brexit. cit dureaza iesirea nu stie nimeni inca, dar nu mai mult de doi ani, dar daca merge dupa mafiotii europeni cit mai repede posibil. sigur ac englezii trag de timp, n-au nici un plan cum sa iasa din cacatul asta, isi fut tara cit se poate de tare, si mai e si un inceput de haos.
eu zic ca e brexit pe bune. am incredere in mafiotii nostri :-)))

Vasile
Vasile
7 years ago
Reply to  kongo

Am zis că nu-s foarte sigur, iar tu eşti mai aproape de locurile fierbinţi :) .

kongo
kongo
7 years ago
Reply to  kongo

sigur sigur nu-s nici eu. ma uit numa la ce se intimpla, imi cunosc mafiotii internationali, si asta e pina acum interpretarea mea.
imi aduc aminte ce jubilau romanii cind au intrat in ue, ca ce prosti sint astia de aici ca nu stiu ce si-au luat pe cap, ca ce o sa-i fentam, ca ce fraieri sint. si acuma lucreaza la concernele lor pe nimica, dau materia prima pe nimica si consuma plini de voiosie produsele care aici nu au voie pe piata ca sint prea otravitoare si erau pe stoc si altfel trebuiau aruncate, etc etc etc…
numaru unu pina la sapte mondial nu ajungi pentru ca esti fraier si te fenteaza niste esteuropeni cu cas pe dinti, ci pentru ca esti un mare smecher de ciine mafiot internatioanl foarte experimentat si bun.
mafiotii astia (banci, concerne, politicieni si altii) tzepuiesc planeta, si asta de foarte mult timp, nu tzepuiesc fraieri patentati din vilcea sau bucuresti.
mafiotii de aici se misca evident inspre brexit, respectiv se aranjeaza pentru dupa brexit ca si cum nu exista dubiu ca devine realitate.

trackback
mihai vasilescu blog | Ce mi-a plăcut (săptămâna 26)
7 years ago

[…] Legea produselor românești. […]

John Galt
John Galt
7 years ago

Bine Vasile!

mariusmioc
mariusmioc
7 years ago

Cum o să respecte legea cu 51% parmezan românesc, dacă ăia din Vîlcea n-au voie să-l numească parmezan?

Cristi
Cristi
7 years ago

Suntem piață de desfacere pentru străini. E greu pentru producători să facă față produselor din uniunea europeană

eo
eo
7 years ago

fac si eo o-ntrebare: kongo asta e bugetar sau ce plm scrie atata ca si cum i s-o stricat soliteru’.

ps: sau poate o fi femela? orice caz pune si mata vasile o limita de 255chars pe posturile lui. ‘ai ca m-am enervat, baga si-o muzica de haia exotica.

kongo
kongo
7 years ago
Reply to  eo

:-)
intr-un fel sint bugetar, e adevarat.
nu citi prietene, cine te pune sa citesti ce scrie kongo daca nu-ti place? evita postarile lui si gata :-)
hai sa-ti mai spun un secret, scriu mult pentru ca scriu mai repede decit vorbesti tu, deci o postare foarte lunga pentru tine imi ia vreo 2 minute, asa e cind bati in taste de mai bine de 25 de ani :-)
cu multa simpatie.

eo
eo
7 years ago

adeca tu scrii mult ca ej destept, asta vreai sa zici?

kongo
kongo
7 years ago
Reply to  eo

ma, tu ai o problema cu intelegerea unui text. eu am scris numa ca nu-mi ia asa mult timp cum crezi tu ca sa scriu un text (chiar lung). ca tu vrei sa intelegi altceva e treaba ta :-)
nu inteleg totusi de ce citesti?
cred ca nu-ti place ce am scris nu cit am scris. ce sa-i faci? exista si oameni cu pareri care nu-ti plac. traieste cu asta :-)

eo
eo
7 years ago

vasile vii cu limitu ala de 255? de fapt 128 ajunge. presimt un discurs abisal si plin de elocinta venind din jungla africana.

kongo
kongo
7 years ago
Reply to  eo

asa, asa, da-i ordine :-) cred ca vasile nu se prea misca asa repede cum ti-ar placea tie :-)

eo
eo
7 years ago

don vasile da si mie voie sa-l pocnesc pe kongolea, e bugetar si mai mult ca sigur are o moaca care cere pumni.
ce plm de corelatie o fi gasit nomeclaturistu asta african intre a scrie mult si a scrie repede? decat mult si fara rost mai bine putin si prost!

kongo
kongo
7 years ago
Reply to  eo

:-)

kongo
kongo
7 years ago
Reply to  eo

un fel de bugetar.

eo
eo
7 years ago

chestia ca daca femela bugetara persista in obiceiu asta de a scrie tot asa de lung si de prolix o sa fiu nevoit sa scriu si eo lung si asta va pune in miscare o spirala inflationista care va duce in cele din urma la sange pe pereti precum si la devalorizarea logosului ca sa zic asa ca un popa. ca sa nu mai vorbim de efecte perverse precum fo extorsiune a vreunui degajament in doo ape etc.
eo zic sa o dam la pace kongolea si sa ne limitam la 10centimetri patrati de literatura. undeva pe net vreun harddisk si niste tranzistori tre sa memoreze kkturile astea.

kongo
kongo
7 years ago
Reply to  eo

alupigus. am voie sa te injur, da nu prea rau.

eo
eo
7 years ago

mno ui ce chestii intelijente o scos din ea bugetara.
cum erea aia ma vasile, nu mai hraniti trollu?

kongo
kongo
7 years ago
Reply to  eo

vezi ca ai buton de reply.
da de ce te fute grija de bugetaria mea moncher? ma platesc contribuabilii germani nu tu. si apoi venitul meu contine 5 surse din care numai una e de la buget, numa asa sa nu mori prost.
sa sti ca eu sint foarte incintat de faptul ca-mi acorzi mai multa atentie decit textului lui vasile. multumesc pentru atentia excesiva.

eo
eo
7 years ago

intelijento, nu erea vorba de venituri ci de mentalitate. acolo ej foarte bugetara fetitzo. e normal ca iti acord mai multa atentie din moment cete manifesti p’acilea mai frecvent decat masculu alfa al locului. tu citesti vreodat ce scrii? n-as crede, alfel n-ai mai da submit. get a life din alea 5 surse de venit.

kongo
kongo
7 years ago
Reply to  eo

ok, n.as fi crezut da ai reusit sa ma plictisesti. mai vorbeste o tzira si singur.

mac gregor
mac gregor
7 years ago

mah io nu inteleg de ce sunt unii asa frustrati de ce scrie kongo. Second is perfect de acord cu el, brexitul e pe bune sau cel putin asa se misca trupele. Observarea in timp ce mananci popcorn este mama stiintei, inca de pe timpul grecilor antici.

mac gregor
mac gregor
7 years ago
Reply to  mac gregor

sau ea. Ma rog. Kongo ii un nume dificil de interpretat.

garcea
garcea
7 years ago

Băeţ…Băeţ…

ma intreb ce plm am facut io de am ratat shitstormu´asta vesel?
Da´a fost dragut si asa postapocaliptic.

@eo
sa ti fut..acu´am fantezii cum o bat cu dinsa peste ochi.

@kongolea
aici ar fi potrivit un emoticon d´ala care da des si cu subinteles din sprincene ;o))

eo
eo
7 years ago
Reply to  garcea

don garcea de la o fantezie d’aia o pornit totu. cand ceteam cate o epistola de-a lu’ nomeclaturista asta kongoleana imi facea automat o extorsiune a degajamentului la slitz. da pan’ s-ajung la orgasmu telectual ma lua somnu. d’aia vez i-am cerut civilizat sa ne-o deie mai scurta sa putem sa facem fatza si noi astia cu erectia mai scurta. mno amu aflam ca madama kongoleana are nici mai mult nici mai putin decat 5 surse de inspiratie. deci e clar ca are de unde sa ne-o deie lunga sa ne ajunga. totush eo nu poci rezista ispitei de a face o inferenta multiculturala chiar acilea, amintindu-i tarfei kongoleze despre inteleapta porunca: scuteste-tz aproapele ca pe tine insutz!

garcea
garcea
7 years ago
Reply to  garcea

io am zis sa am mila cu ce seman desi grafomania mea ludica este catalizata mai mult de plictiseala de la galera si deci intre timp percep futuna de informatie ca pe o binecuvintare ca doar nu´i experienta cotidiana sa scorbi la izvoru´cunoasterii lu´nenea care a studiat demi urgia decit daca dai click pe utopie.

eo
eo
7 years ago

don vasile, mai baga ceva muzica de fundal…

kongo
kongo
7 years ago

ba, ce m-am saturat de extorsiunea asta a degajamentului. am citit-o de vreo 8 ori spusa de tzaran numa in ultima luna. o prins si el o expresie, idei putine si fixe.
ce dracu? hai ca poti acumula si doua expresie, nu poate fi asa greu. acum inteleg si de ce ti-e suprasolicitat creieru de textele mele. contin expresii si formulari noi pentru tine. prea multe.
repeta-ti mantra cu extorsiunea degajamentului vreo trei ore si linistete-te.

garcea
garcea
7 years ago
Reply to  kongo

asta´i cam ca aia cu “meandrele concretului”? aa acu` m´am prins a halucinat´o unu´, e ceva vreme de atunci, straturi straturi de degajament s´au acumulat de au ajuns sa´i extorcheze rabdarea lu´ baetzii care trudesc la parmegiano vasluianus ca sa aive si aia din londra ce sa presare pe taitei cu spuma de tomate trade mark rosiamontana nah ca m´a intrerupt o deficienta baga mi as penixu intre fesele ei.

kongo
kongo
7 years ago
Reply to  kongo

:-)

animaloo
animaloo
7 years ago

bai Vasile, ca ne stim de atata timp ca pot sa iti zic bai fara diacritice.
kongo are dreptate la faza cu parmezanu. Nu atata la faza cu nuclearele, dar plm, nimeni nu e perfect. Nici macar io, care am un cos pe nas si vreo 2-3kile in plus. hai bine, 20…stam intrun 0? haha..si scriu fara liniute, uneori, si fara diacritice, mereu.

Parmezan este un termen. Care, cand in citesti, iti explica niste lucruri. E o branza buna, plina de mgs (dar natural, ca ciapa si rosia), oarecum uscata bina, dintr-o anumita zona si care are anumite chestii.
Tu nu poti sa ii zici parmesan de valcea asa cum nu poti sa ii zici unei urate ca e frumoasa. Chit ca vrei sa o futi. Da. Tot are gauri de introdus, poate este chiar mai talentata la gaurica si la productie. Dar tot nu e frumoasa.

Chestii economice. Nici macar tot coniacul/toata sampania nu are voie sa fie denumita asa. Pentru ca inflationeaza productia. Avantaj de ambele parti. Gigi bogatu bea o samapanie si fute o madmoazela impresionata de pret. Noi varzalaii bem un armaniac si ne facem o laba ca suntem niste fini cunoscatori. Sau invers.
Regulile sunt bune. 51% produse romanesti nu e regula. E o bashina

donjoe
donjoe
7 years ago

Prof. Ha-Joon Chang ar avea nişte istorie a dezvoltării economice să vă explice tuturor anti-protecţioniştilor dar asta ar presupune să vreţi să ştiţi cum a funcţionat şi funcţionează macroeconomia în realitate (as opposed to ce zice propaganda capitalistă din Vest).

cufk
cufk
7 years ago

Bai kongo, fa-ti blog si scrie acolo, esti obositor, pe bune, nu zic ca n-ai si puncte ok, da’ pe langa ele bagi si aberatii si jumatati de adevar. Sa scrii max 3 fraze pe comentariu, buricu’ pamantului care esti. Ai tendinta sa iei aerul celorlalti cu aburelile tale. Am obs. ca indif. care e subiectul, te bagi in seama, de multe ori doar ca sa stie lumea ca iegzisti. Doar joia e bagarea in seama.
be) bineinteles ca legea e proasta. Stramba, surda, chioara.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net