Utopia Balcanica

Recomandări cinstite pentru amatorii de bere, cămăşi, justiţie, muştar etc.

Mi-au plăcut în ultima vreme. S-au adunat, aşa că le înşir aici. Ordinea e aproape alfabetică. Mai important, nici una dintre reclamele de mai jos nu-i plătită sau solicitată.

O bere vitează de la Roman.

Berea Nemţeana e preferata mea dintre toate berile artizanale româneşti. E amăruie, serioasă şi blondă. Cam ca imnul Romanului, de unde vine. Până anul trecut, când am fost trişti că s-a închis Fri Kultur de pe Vasile Lascăr, o beam adesea acolo. Mi-am adus aminte de ea recent, în timp ce încercam să înţeleg o altă bere microbrewed cu iz retro, şi le-am scris producătorilor ca să-i întreb unde pot să mai beau Nemţeana în Bucureşti.

Băieţii mi-au răspuns imediat: găseşti berea noastră în Berăria H şi la Vivo Street Food, la dozator. La 100 de beri şi Bistro Carusel Cărtureşti, la sticlă. La Quick Deli (supermarketul excelent de pe Eminescu/Tunari) şi Băcănia Veche, pentru luat acasă. Mai multe detalii pe facebook.

(foto: Festivalul Hameiului)
(foto: Festivalul Hameiului)

Nişte cămăşi făcute de mână în Nepal.

Boemurban.ro e un sait cu haine care avea săptămânile trecute o promoţie la nişte cămăşi aerisite, de hipioţi. Arată funky. Mi-am ales una şi am băgat-o în coş. Două zile mai târziu, mă sună o fată EXTREM de politicoasă şi îşi cere scuze în numele magazinului că modelul respectiv nu-i disponibil în mărimea mea, iar eu pot să-mi aleg orice altă cămaşă de pe saitul lor şi mi-o dau pe aia la preţul promo.

I-am explicat că plec în concediu; a insistat că pot să-i sun sau să le scriu când mă întorc, orice, numai să nu fiu supărat pe ei. Bravo, boemurban. Alte magazine nu-şi dau silinţa. (Au şi şalvari, Ionuţ.)

Educaţie juridică pentru toate vârstele.

Puţini ştiu, fiindcă nu l-au mai bălăcărit Antenele de mult, dar un alt prieten al lui Vasile, îndrăgitul judecător şi samurai Cristi Danileţ de la CSM, a petrecut foarte mult timp colindând şcolile pentru a-i învăţa pe tineri care-i faza cu justiţia.

Harnicul ninja juridic a compilat şi un manual pe care-l poţi descărca oricând, gratis. Chiar dacă scrie că-i pentru liceeni, cartea ne poate lămuri în multe aspecte şi pe noi, ăştia care ne uităm în prăpastia marelui 30.

Muştar de casă cu multe boabe.

Săptămânile trecute am primit cadou nişte muştar de casă, un humus doldora de usturoi şi chimion şi un minuscul chutney de ardei iute. Humusul l-am mâncat prea repede ca să am o părere despre el, dulceaţa de ardei am făcut-o cadou unui pasionat, dar muştarul ăla de casă acid-mieros şi plin de boabe crocante a picat la ţanc pe tot felul de mezeluri reci, într-un sandviş şi chiar şi într-o vinegretă.

Vinovat pentru muştarul cu pricina e prietenul nostru Gogu zis şi Nea Usturoi. Dumnealui găteşte toate drăciile şi are o pagină de facebook. Puteţi să-i scrieţi şi poate va găti şi pentru voi, sau măcar vă alegeţi cu un muştar cinstit.

mustar_gogu

O pensiune la Doi Mai, peste drum de Micul Golf.

Merg de ani buni la domnul Ciobi când am un weekend liber şi mi-e poftă de rapane şi şuberec la Doi Mai, de îngheţată turcească la Mangalia, să fac plajă la Durankulak sau să mă trotilez cu vamaioţii.

Casa are terase aerisite, camere mici şi curate şi scoruri OK. E la doi paşi de şosea, în capătul dinspre Vama Veche, iar Ciobi şi familia sunt nişte oameni foarte primitori.

Un vizor prin care te uiţi la infractorii puturoşi din Casa Poporului.

Multumesc.org, proiectul prietenului nostru Bogdan B., e un sait care îţi arată, printre altele, cât de prezenţi au fost deputaţii la serviciu. Ştii, în Parlament nu e ca la muncă. În Parlament e chiar OK să chiuleşti la 85% dintre şedinţe, Sebi Ghiţă.

L-am întrebat mai demult pe Bogdan de ce nu agregă saitul lui şi nişte date de la Senat. Mi-a explicat că Senatul are un site atât de prost încât rişti să-l dai jos dacă înveţi un robot să citească toată informaţia de pe el. Urmăriţi şi voi proiectul pe feisbuc, poate se schimbă ceva şi afli primul.

Între timp, pe sait au apărut şi informaţii super-proaspete despre firmele deputaţilor români, iar ziarul Libertatea şi-a uitat pentru o clipă menirea de tabloid cu ţâţe şi l-a folosit pentru a întocmi un top al datornicilor.

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

9 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
X
X
7 years ago

Ce aveti toti cu Danilet? Omul e tânăr, merge si el la o bere, in club sau la biliard cu prietenii ca orice om. E timpul lui liber. Acum daca-i judecător ar trebui sa stea încuiat in casa? Daca eram judecător, numai in cârciumi stăteam, si mai chemam si presa sa-mi faca poze. Asa, sa crape putin fierea in ei :)).

Vasile
Vasile
7 years ago
Reply to  X

Danileţ e mişto!

(În linkul ăla sunt eu la bere cu Danileţ)

Unu
Unu
7 years ago
Reply to  X

@Vasile
Tu vrei anume să nu te mai citească Mircea Badea, nu?

Vasile
Vasile
7 years ago
Reply to  X

Am o amuletă cu Băsescu agăţată în cameră ca să mă ferească de aşa ceva.

kongo
kongo
7 years ago

eu nu prea inteleg la ce-i spuneti voi bere blonda.
de pe site-ul producatorului de bere rezulta ca e nefiltrata, deci Kellerbier. din descrierea lor rezulta ca e o bere cu gust in culori voioase. wtf?

Vasile
Vasile
7 years ago
Reply to  kongo

Cred că blond e tot ce nu e brun la noi. Pentru bogăţia de sortimente a nemţilor n-am inventat încă cuvinte.

Laura
Laura
7 years ago

Mulţumesc pentru linkul spre broşura lui Danileţ. L-am văzut acum vreo doi ani la Gala Oameni pentru Oameni şi mi-a plăcut foarte mult abordarea lui. Chiar voiam să-i citesc lucrarea.

animaloo
animaloo
7 years ago

mustaru il ai ca i-am zis io lu nea gogu sa se apuce de facut.
nu vand nimic, doar ma laud.

Hariton
Hariton
7 years ago

Salutare,

Poti gasi Nemteana la aceiasi adresa :)

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net