Utopia Balcanica

Un studiu arată că-l poţi alunga pe părintele Onufrie bând Cola cu usturoi

Poate aţi găsit poza asta pe internet prin 2014. Cică a fost foarte virală.

cocacolagarlicmeme

OK, noi suntem aici şi ştim că nu există cola cu usturoi la Mega.

Cu toate astea, cineva care nu a avut ocazia să înveţe foarte multe despre noi (poate doar s-a uitat la Kidnapped in Romania, unde gangsterii Vasile şi Dragomir sunt un negru şi un chinez) îşi poate închipui că cola cu usturoi e o chestie în România. Ştiţi voi, vampirismul, castelele bântuite… Treburile se leagă, man.

Pornind de la o poză care a circulat pe interneţ, oameni din 192 de alte ţări cred că noi bem cola puturoasă cu mujdei. “Garlic coke in romania” e sugestie Google. Nişte băieţi chiar au pus usturoi în cola ca să vadă cum e. Faching Snopes tre’ să vină să explice că, de fapt, în România nu se bea cola cu usturoi. Să scrie 1000 de cuvinte ca să desfiinţeze o poză, vorba aia.

Ah, sau poate aţi găsit poza asta pe internet. Reapare de câte ori plouă.

inundatii_marit_taxa_biserica

Ştiu, ăsta-i un trucaj atât de prost încât o să vi se închidă ecranele de ruşine. Cu toate astea, l-am văzut share-uit pe nemestecate de atâţia oameni de bună credinţă.

Fenomen rar ca o eclipsă totală, trompeta putinistă Activenews a fost atunci vocea raţiunii care i-a tras de urechi pe băieţii de la Libertatea. Ce naiba, bă, “Onufrie Rîuleţ”?

Bineînţeles, nimănui nu i-a păsat şi internetul a râşnit impasibil “ştirea” cu rugăciunile cu suprataxă, regurgitând-o periodic. Ca atunci când, ca atunci când.

Adio, legendă că omul care se informează pe facebook e mai deştept decât regii Cioabă. Adio, speranţă pentru omenire.

Astăzi, google încă sugerează “preot paroh onufrie raulet”. Cineva de prin UK chiar şi-a făcut un profil de Facebook Onufrie Rîuleţ (cu pozele unui pustnic Onufrie adevărat) şi cine ştie la ce escrocherii îl foloseşte. Doamne, iartă-mă, am inventat un nume!

Dar serios, bre, un popă jepcar are stil. N-ar folosi Arial Black nici după 40 de zile în pustiu. Duceţi-vă pe dealul mitropoliei să vedeţi cât de caligrafic cer ăştia bani.

* * *

Eu ştiu că pozele astea de mai sus sunt fake. Şi pentru că îmi dau seama după pixeli, dar mai ales fiindcă eu le-am făcut. Pe genunchi, ca să ilustrez cu ceva nişte fonfleuri din TNR. Originalele arătau aşa:

colacherry

avizierbiserica

Dar eu lucrez în industria glumelor scăpate de sub control. Voi, care nu, uitaţi-vă atent la pozele pe care le arătaţi altor oameni pe facebook. Daţi un amărât de google. Nu fiţi ca ăia 6 din 10 care apasă share după ce au citit doar titlul.

Nu în ultimul rând, amintiţi-vă ce spune bunul simţ: dacă o poză şi o burtieră par neverosimile, probabil nu-s nici adevărate. D’oh.

Iar atunci când chiar se întâmplă o drăcie incredibilă, cum ar fi o comunitate sclavagistă în Argeş în secolul 21, pe internet ajung mai multe mărturii decât un filmuleţ pe liveleak, o poză cu purici sau o memă răzleaţă.

Am scris asta ca să îndemn la scepticism.

Haha, mint.

Voiam doar să mă laud că photoshopul meu de rahat a ajuns pe Snopes.

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net