Utopia Balcanica

Game of Thrones cu cuvinte şi creveţi

Limba se mişcă.

La un moment dat în istoria recentă, creveta (plural: crevetele) şi-a făcut schimbare de sex şi a devenit crevetele (plural: creveţii). La fel a păţit şi carida (pl. caridele), care a devenit garidul sau garidele (pl. garizii), dar nu despre ea e vorba fiindcă-i un cuvânt mai rar în restaurante.

Neoficial, presupun că metamorfoza crevetei în crevete s-a întâmplat în comunism, când omul de rând a căpătat acces la creveţii vietnamezi.

Atunci, probabil că pluralul crevete i-a dus pe noii consumatori – mulţi dintre ei nişte oameni nedeprinşi cu delicatesele, ba chiar în plin proces de urbanizare forţată – cu gândul la alte nume de animale, toate la singular (eretele, sticletele, obletele, orbetele). Sau la produse alimentare străvechi (de exemplu castravetele sau pufuletele, deşi aţi fi surprinşi să aflaţi că şi ăluia încă îi spune în dicţionare pufuleţ).

N-aveau de unde să ştie că vine dintr-un feminin, franţuzescul crevette, care la rândul lui se trage din chevrette, căpriţă, pentru că are antenele alea ca nişte coarne.

Oficial, crevete/creveţi s-a statuat în DOOM 2, în 2005 (adică zeci de ani mai târziu).

Credeaţi că războiul s-a terminat, crevetele a biruit şi acum e linişte? Draci.

Azi suntem martorii unui nou ciclu în viaţa lexicologică a deliciosului crustaceu: există snobi cărora le sună prost crevete/creveţi, şi care intuiesc că un artropod atât de nobil şi exotic n-are cum să împartă e-ul final cu jivine rustice precum vrăbetele sau grangurele. Sau cu puletele. Doar grobienii folosesc cuvinte ca pulete când vorbesc despre un agarici.

Ştiut fiind că grangurele se cheamă în orăşeneşte grangur, socotesc ei, înseamnă că şi crevetelui i se spune corect crevet, nu? Ca pachet, buchet, antet, sterilet şi alte cuvinte folosite de intelighenţie.

crevetul

Oare cât va dura până când crevetul o să-l detroneze pe crevete şi în dicţionare? Sper să apuc ziua, ca să le pot povesti nepoţilor că am trăit sub 3 nume ale răcuşorului.

I, for one, welcome our new crevet overlords.

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

18 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
jeo
jeo
7 years ago

vasile, get a life, please!

jeo
jeo
7 years ago

asta ne mai lipsea dupe crima din sibiu, un pruteanu reloaded. bag pwla-n el saibarspeis.

jeo
jeo
7 years ago

iti multumim totush c-ai rezistat ispitei de-a scrie versuri, cine stie ce-ar fi iesit…

Oly
Oly
7 years ago

Je suis crevette! :p

kongo
kongo
7 years ago

exista mai multe feluri de creveti (caridea): garnelen, riesengarnelen (prawns), scampi, shrimps, etc etc etc… au gust diferit si preturi diferite, unii sint delicatese, altii banalitati. e o timpenie sa scri intr-o reteta sau meniu la restaurant creveti (crevet, crevete) daca nu spui de care.
ce sint aia creveti vietnamezi?
vasile, crezi ca pe nepotii tai o sa-i intereseze cum le spunea pe vremea ta la caridae? tot atita cit ma interesa pe mine ce vroia sa spuna strabunica-mea cu parapleu sau parizol, palang, razbel, caralaba, carfiola, pogan, scarfa, si alte o mie de cuvinte din astea.

Vasile
Vasile
7 years ago
Reply to  kongo

Voi fi un bunic foarte plictisitor.

Vasile
Vasile
7 years ago
Reply to  kongo

iar “creveţii vietnamezi” din anii 80 erau – din cîte ştiu – nişte chipsuri prefabricate din făină de tapioca şi creveţi, import de la poporul prieten vietnamez, care se puneau la expandat în tigaie. Şi erau printre puţinele produse care se găseau mai mereu în alimentarele alea pustii

Vlad
Vlad
7 years ago
Reply to  kongo

Dicks out for caralaba

Vasile
Vasile
7 years ago
Reply to  kongo

Hehe, şi eu ştiu ce e o cărălabă!

Paul
Paul
7 years ago

Cel mai bun articol despre un fapt total neinteresant PE care l-am citit recent. Doamne ajuta la creveti si crevete :)

jeo
jeo
7 years ago

mno vasile, esplica si tu la soboru blogosferic cum ai putut supravietui in cabana aia din shutter island fara informatiile exhaustive venite tocma din republique kongo?

kongo
kongo
7 years ago
Reply to  jeo

ba, la tine e mai evident decit la altii cit de uluitor de prost poti sa fi. omu destept ia o informatie si invata ceva. omu uluitor de prost se oftica ca i s-a dat o informatie ca el se crede destept si fara ea. nu te incinta ca ti-am raspuns, in cazul cretinilor o fac numa cind imi da voma pe dinafara

Vasile
Vasile
7 years ago
Reply to  jeo

Băi serios care-i problema?

jeo
jeo
7 years ago

stim si noi ceti wiki maestre. nu avem nevoie sa externalizam acest serviciu. ce-i ase greu de priceput?

Alex
Alex
7 years ago

Totuși, vorbim de un produs care n-are ce căuta în viața reală la singular. În afară de unele restaurante foarte zgârcite, nimeni nu a simțit nevoia precizării existenței unui singur astfel de scorobete marin (excepția fiind probabil suficient de deosebită ca să îi fie imperios necesară articularea – Crevetele de doișpe kile, conducătorul nimurucilor subacvatici).

E ca la mazăre, sau cum ar trebui să fie la blugi, alt cuvând surprinzător de problematic, pe care unii semidocți încearcă să-l bage la singular deși fiind produs de tras pe craci intră la aceleași reguli ca și ștrimfii (ștrampi?) – adică n-are singular. Mi-a rămas în minte o fază dintr-un ocico (a se citi piață de vechituri) acum câțiva ani prin Timișoara între o minoritară care încerca să-l îmbie pe un student cu “un blug” și răspunsul lui, că dacă-i vorba doar de un singur blug și nu de o pereche n-are ce face decât să și-l tragă pe ciucur, că de frig tot nu-i ține.

virgil
virgil
7 years ago

Vasile, faci o confuzie. Crevetele nu e racusor. Racul e un fel de plosnita, pe cand crevetele e un fel de purice (varianta marina, evident).
Yummy.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net