Utopia Balcanica

Game of Thrones cu cuvinte şi creveţi

Limba se mişcă.

La un moment dat în istoria recentă, creveta (plural: crevetele) şi-a făcut schimbare de sex şi a devenit crevetele (plural: creveţii). La fel a păţit şi carida (pl. caridele), care a devenit garidul sau garidele (pl. garizii), dar nu despre ea e vorba fiindcă-i un cuvânt mai rar în restaurante.

Neoficial, presupun că metamorfoza crevetei în crevete s-a întâmplat în comunism, când omul de rând a căpătat acces la creveţii vietnamezi.

Atunci, probabil că pluralul crevete i-a dus pe noii consumatori – mulţi dintre ei nişte oameni nedeprinşi cu delicatesele, ba chiar în plin proces de urbanizare forţată – cu gândul la alte nume de animale, toate la singular (eretele, sticletele, obletele, orbetele). Sau la produse alimentare străvechi (de exemplu castravetele sau pufuletele, deşi aţi fi surprinşi să aflaţi că şi ăluia încă îi spune în dicţionare pufuleţ).

N-aveau de unde să ştie că vine dintr-un feminin, franţuzescul crevette, care la rândul lui se trage din chevrette, căpriţă, pentru că are antenele alea ca nişte coarne.

Oficial, crevete/creveţi s-a statuat în DOOM 2, în 2005 (adică zeci de ani mai târziu).

Credeaţi că războiul s-a terminat, crevetele a biruit şi acum e linişte? Draci.

Azi suntem martorii unui nou ciclu în viaţa lexicologică a deliciosului crustaceu: există snobi cărora le sună prost crevete/creveţi, şi care intuiesc că un artropod atât de nobil şi exotic n-are cum să împartă e-ul final cu jivine rustice precum vrăbetele sau grangurele. Sau cu puletele. Doar grobienii folosesc cuvinte ca pulete când vorbesc despre un agarici.

Ştiut fiind că grangurele se cheamă în orăşeneşte grangur, socotesc ei, înseamnă că şi crevetelui i se spune corect crevet, nu? Ca pachet, buchet, antet, sterilet şi alte cuvinte folosite de intelighenţie.

crevetul

Oare cât va dura până când crevetul o să-l detroneze pe crevete şi în dicţionare? Sper să apuc ziua, ca să le pot povesti nepoţilor că am trăit sub 3 nume ale răcuşorului.

I, for one, welcome our new crevet overlords.

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, mecenatul cre' că se poate chiar şi deduce din impozitul pe profit. Ar fi un gest care te-ar umple de karmă sau bulan la păcănele. Scrie-mi!

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net