Utopia Balcanica

Am fost la un majorat şi mi s-au confirmat suspiciunile despre tineretul din ziua de azi

Apropo, voi ce aţi făcut weekendul ăsta? Eu am fost la un majorat.

Bine, n-am fost acolo invitat, dar ditamai paranghelia cu vreo 30 de puştani avea loc în cârciuma unde stăteam eu ascuns într-un separeu şi beam bere.

Nu m-am putut abţine şi am notat câteva observaţii. Nu le luaţi drept concluzii super ştiinţifice, sunt doar câteva bănuieli pe care mi le-a confirmat participarea ca voyeur la party-ul cuiva care a făcut 18 ani în 2016.

statler_waldorf

Industria muzicală românească are cam 10 ani de când n-a mai dat un imn al petrecerilor.

Muzica (anglofonă, latino ş.a.) pe care se distrau flăcăii era numa’ hituri noi despre care nu ştiam mai nimic. În schimb, cea mai fresh melodie românească pe care am auzit-o la majoratul acestor puşti a fost “Jaga Jaga”. Aia are cel puţin 10 ani, că 9 are aia cu java.

Nu tu “Da, mamă”, nu tu Smiley, nu tu Carla’s Dreams. Ştie cineva o melodie de la Smiley? A mai auzit cineva “Pohui” la vreo petrecere?

Mai târziu s-a dansat ca la balamuc pe “Am doar 18 ani”, o piesă care mai are un pic şi o să aibă ea 18 ani. Cât o fi Chirilă de antipatic şi versurile de inepte, ăla-i un imn. Credeam că-s io ramolit şi că am reţinut doar muzica românească de când eram eu un puşti rebel, dar chiar nu mai face nimeni imnuri de un deceniu încoace.

Dacă mai intra şi “Şpriţ de vară” (2001?) şi poate ceva de la Spitalul de Urgenţă din aceeaşi perioadă, jumătatea românească de playlist era fix aia de la majoratele la care mergeam eu în 2005, 2006.

Numai că alea ar fi părut nişte orgii.

Puştimea urbană de 18 ani zici că s-a pocăit.

Pe bune, ăsta a fost un majorat?, ne întrebam noi pe la 2 noaptea, aşteptându-ne taxiul. Sărbătoritorii obosiseră şi ei după atâta dans şi mâncau tort. Era două noaptea şi nu borâse nimeni în chiuvetă. Nimeni nu dormea cu capul pe o tejghea. Nimic spart în cârciumă, nimic în flăcări. Era EXACT cum cântă rapperii adventişti: Fanta pe masă, devreme acasă, gie!

Cu toate astea, zguduiseră coşmelia câteva ore bune cu basul ăla, deci nu erau în depresie sau aşa.

Tre’ să menţionez: suspiciunea asta a mea, că tinerii din ziua de azi sunt mult mai cuminţi decât eram noi, e alimentată constant şi de frecventele întruniri ale adolescenţilor din faţa blocului meu.

Acolo-i un parc frumos cu băncuţe şi-i între două licee. Acum zece ani, ar fi fost vizibile din satelit grămezile de sticle goale cu etichete dubioase: Tanita, Unirea, Draculina, Dumalex, Polar, Bipolar, Ţărăncuţa cu 5% Afine şi 40% Alcool, Kalaşnikov Băutură Spirtoasă cu Aromă de Vodcă™. Azi, când ies noaptea pe balcon, doar fâsâitul sticlelor de cola, luminile telefoanelor şi, foarte rar, un iz discret de marihuană ilegală îmi amintesc că acolo jos e nişte tineret.

Ah, şi – rareori – “Râpa” zdrăngănită fals la chitară, pentru că asta şi poliomielita sunt nişte flageluri greu de eradicat.

Dar să revenim la majoratul ăsta fenomenal de distractiv.

Afară, unde absolut nici unul dintre puştani nu ieşea la fumat, vegheau – stai s-o auzi şi pe asta – mutrele plictisite ale părinţilor.

Părinţii puştimii urbane de 18 ani au, cumva, suficient timp să fie prea implicaţi în viaţa odraslelor.

Era 2 noaptea la un majorat fără alcooluri tari şi ăştia stăteau pe terasă, la 14 grade, şi se uitau printr-un geam la copiii lor DE OPTSPREZECE ANI cum dansează.

Cât de freaky, am şoptit trecând pe lângă ei. Ultima dată când au venit părinţii cuiva la o petrecere la care am fost io, cred că aveam 14 ani cu toţii, şi tot am drojdit ceva.

Văzându-i pe babaci atât de devotaţi încât stau în frig să-şi păzească odraslele la petreceri, am căzut pe gânduri: o fi vreo modă new age pe blogurile de parenting? O fi pur şi simplu un efect al nivelul de trai mai bun? Sau, din contră, o fi de la spaima cu “legalele” de acum câţiva ani?

Ultimul gând care m-a fulgerat a fost cel mai sălbatic: oare în ziua de azi există părinţi cărora nu le e oroare să se ducă la şedinţele cu părinţii?

Nu spun că-i rău că le pasă de ei şi vor să-i ţină departe de pericole.

Nu spun nici că-i bine să bea copiii Kalaşnikov şi să fumeze chică de porumb, auăleu maică, departe de mine gândul ăsta.

Şi ştiu că, probabil, majoratul la care am fost martor nu-i reprezentativ pentru ţara asta. Părinţii ăia care stăteau la şuetă în uşă nu păreau nici căpşunari cu mâinile tăbăcite, nici baroni de Dorobanţi, erau mica burghezie. Când eşti cea mai persecutată pătură socială, e firesc să vrei să-ţi aperi puii şi să-i pregăteşti cât mai bine pentru jungla CV-urilor, uitând că abilităţile de junglă se învaţă mai degrabă căzând din copaci.

De-aia mi-e un pic teamă pentru minorii lor răs-meditaţi, cocoloşiţi, care nu-şi julesc un genunchi, nu strecoară în club o bere de la non stop, nu stau o noapte la secţia 6 că au scris “pula” pe un gard când nu trebuia, nu fură o scrumieră.

Ceva îmi spune că ori au să capete criza vârstei de mijloc când nici n-au ieşit bine din facultate, ori au să vină băjeţii versaţi din Paşcani (unde-s încă anii ’90), care au să-i mănânce cu fulgi cu tot. Voi ce credeaţi, că în stradă se doarme?

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

camaramotului.ro

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net