Utopia Balcanica

Notiţe desperecheate de la marşul fără megafoane

În urmă cu câţiva ani, am fost la înmormântarea cuiva apropiat. În fruntea alaiului care ducea coşciugul spre locul cu pricina, popa şi diaconul schimbau, deloc în şoaptă, păreri despre noile abonamente cu animale de la Orange. Mi-a fost jenă.

Mi-era frică să merg la marşul de ieri ca să nu-mi fie din nou jenă de jena altora. Dar a fost foarte, foarte linişte.

mars000

Puţine pancarte, puţine steaguri. Nici un portavoce cu intenţii dubioase. Doar compasiunea ghicită în ochii câtorva mii de oameni. Cred că fiecare dintre ei avea pe cineva de care să-şi aducă aminte.

mars00

Eu mi-am amintit de o veche prietenă, care făcea poze frumoase şi mă invita uneori la concerte, dar eu n-aveam timp sau nu-mi plăceau “metalele”. A murit în decembrie, a 62-a din 64, la Spitalul de Arşi de pe Griviţei.

mars01

Alţi prieteni vechi, mai norocoşi, s-au reîntâlnit în mulţime. În loc să se îmbrăţişeze, schimbau priviri şi mergeau mai departe. Era o zi blândă, ca de primăvară, altfel bună pentru free hugs şi siropoşenii, dar mai bine nu.

mars01b

La un balcon de pe Bucur, cineva a atârnat un banner cu strofa aia cu Ţepeş din Scrisoarea a treia. Mi se pare cel puţin un faux pas să întâmpini marşul ăsta chemând un satrap medieval să dea foc, dar omul cerea dreptate cum ştia şi el.

mars02

Am înţeles că, spre seară, a trecut şi Cioloş pe acolo, a aprins o lumânare şi n-a vrut să discute cu microfoanele care îl hinghereau. Eu n-am văzut oameni politici, doar pe Paleologu ascuns într-un colţ, dar ăla-i un tip decent şi oricum nu-l recunoaşte nimeni.

mars03

Disperate că şi-au pierdut relevanţa acum câţiva ani, televiziunile s-au învârtit ca şacalii, adulmecând emoţia, cerşind cadre cu lacrimi. (Măcar dacă erau singurele animale încolţite care trag cu dinţii de vechile paradigme.)

mars04

Nu m-am uitat la statuia proaspăt dezvelită pentru că nu cred în statui. Cele 64 de baloane albe au dispărut, unul câte unul, în cer.

mars05

mars06

mars07

Lucrurile se schimbă.

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, mecenatul cre' că se poate chiar şi deduce din impozitul pe profit. Ar fi un gest care te-ar umple de karmă sau bulan la păcănele. Scrie-mi!

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net