Utopia Balcanica

Acest muzeu imposibil de vizitat e şi el de vină pentru situaţia culturii în Teleorman

A pâlpâit recent pe interneţ o dezbatere privind existenţa cărţilor în Teleorman. Ei bine, şi dacă ele nu există, într-un judeţ de unde te ia rata din 30 în 30 de minute şi te duce la Bucureşti, asta-i o non-problemă. La Bucureşti e doldora de cărţi, chiar şi Eftimie a scris una pe care v-o recomand. (Iar pensionarii care caută Danielle Steel şi Sanda Marin le vor găsi fără probleme în Alexandria, de asta sunt convins.)

Buba e alta – cum îi convingi pe bucureşteni să vină să decarteze ceva la Alexandria? Că ei au bani, boss.

Orice oraş deştept aflat la 80 de kilometri de motorul economic al ţării ştie asta, şi va încerca din răsputeri să atragă doi bucureşteni plictisiţi care să consume, preţ de un weekend, bunuri şi servicii în cârciumile lui. Pentru asta are nevoie să-şi facă un obiectiv turistic.

De-a lungul timpului, cineva s-a gândit la asta, iar fiecare municipiu reşedinţă de judeţ care n-avea un obiectiv turistic a fost dotat cu un Muzeu Judeţean. Arheologii care săpau în judeţul respectiv au dus acolo toate piesele care erau prea naşpa să fie duse la Capitală, dar prea valoroase ca să fie abandonate în câmp.

Au rezultat nişte colecţii haioase de toporişti din epoca de piatră, agrafe romane, bănuţi medievali, şireturi fanariote etc., de pe urma cărora poţi să înveţi ceva dacă eşti pasionat de istorie.

Fireşte, şi în Alexandria există Muzeul Judeţean Teleorman, care găzduieşte o grămadă de exponate, majoritatea având legătură cu neoliticul sau colectivizarea.

muzeuteleorman

Din păcate, nici măcar eu (ajung foarte des la Alexandria) nu l-am vizitat niciodată. Tu, cititorule, nici atât. Pentru că e închis în weekend.

Şi am o bănuială solidă că-i singurul muzeu judeţean din ţară care-i închis în weekend.

Mi-a fost lene să verific toate muzeele judeţene ca să-mi confirm suspiciunea, dar m-am uitat la alea din apropiere. Da, poţi să te duci sâmbăta sau duminica să vizitezi muzeele din Ialomiţa, Giurgiu sau Călăraşi – nu şi pe ăla din Teleorman fiindcă-i închis în weekend, în mumă-sa.

Sunt convins că curatorii îşi dau toată silinţa să ţină un muzeu frumos iar copiii de la şcolile din zonă sunt foarte bucuroşi să-l frecventeze, dar Muzeul Judeţean Teleorman funcţionează doar de luni până vineri, între 9 şi 5, asemenea nici unui alt muzeu de pe planetă.

Intrarea e doar 4 lei (1 leu dacă eşti student), dar îl poţi vedea pe dinăuntru doar dacă eşti un şaman capabil să fie în acelaşi timp şi acolo, şi la muncă.

Am menţionat că e închis în weekend?

topor_teleorman

(prima poză e de la Institutul Naţional al Patrimoniului, a doua de pe Facebookul muzeului)

Pentru celelalte trei obiective turistice din Alexandria nu prea merită să te dai jos din pat.

Ele sunt statuia lui Liviu Vasilică, un pod vechi de 110 ani şi o pizzerie destul de bună lângă sediul PSD.

(Dacă eşti pasionat de teatru, să zicem că poţi să te duci şi la Ideo Ideis, dar ăla-i o dată pe an, şi-i făcut mai degrabă în ciuda autorităţilor locale decât mulţumită lor.)

În schimb, poţi să mergi oricând peste gârlă, la Ruse, unde ajungi cam tot atât de repede din Bucureşti şi unde sunt vreo şapte muzee, operă, festival de muzică clasică, din când în când Kottarashky, casa unuia care a luat Nobelul, mâncare bună şi o faleză frumoasă la Dunăre.

(Fun fact: Teleormanul e pe ultimul loc şi la turişti străini – potrivit INS, doar 750 de suflete în perioada ianuarie-august 2016.)

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net