Utopia Balcanica

Cronici cinstite: cei mai buni burgeri din Tei, preferabil cu rezervare

Burgerii au fost noua şaorma, pulled pork e noul burger, micii sunt noul pulled pork.

Au grijă hipsterii să descopere în fiecare an câte un fel minune pentru după băut.

Aţi remarcat micăriile fancy care răsar prin oraş? OK, eu nu mănânc de la Mi şi Mu fiindcă Mu nu vine de la Muşama (şi oricum n-am niciodată drum prin centrul vechi), dar pare să aibă oareşce succes, iar “Atelierul de Mici”, “Fabrica de Mici”, “Combinatul de Mici” şi alte boutique-uri clişeu au năpădit deja unele părţi mai ghinioniste ale oraşului.

Dar nu despre mici voiam să vă zic. Ci despre mode care vin şi pleacă, în timp ce reperele rămân. Uite, şaorma nu mai e “a thing” de vreo 4 ani de zile – şi totuşi la Calif, la Socului sau la Dristor n-ai loc să arunci un ac. Mmm, Socului.

Nici despre şaorma n-am să vorbesc acum, că e 10 dimineaţa, ce naiba. Ci despre burgeri. Mmm, burgeri.

În urmă cu câteva zile, prietenul meu George de pe facebook mi-a scris: Vasile, ştiu că eşti un mâncău nepereche, hai la mine să basculezi nişte burgeri adevăraţi. OK, am zis, what could possibly go wrong.

Auzisem de locul cu pricina doar de la Burgerfest (care nu m-a interesat foarte mult) şi dintr-o recenzie de pe Metropotam. Nu eram încă foarte convins.

Mi-am luat inima în dinţi şi am ajuns la Circus Pub, în spatele Parcului Circului, lângă celebra farmacie Tei. Locul arată destul de tipic: un pubuleţ ascuns la un parter de bloc comunist, cu o terasă unde nu se poate sta acum fiindcă-i noiembrie. Cu toate astea, sunt oameni care şed afară. Pe vremea asta. N-au loc înăuntru, dar ceva irezistibil îi atrage spre această mică bombă de cartier.

circus2

Cât am stat la taclale şi beri, zeci de oameni au încercat să intre să mănânce şi au plecat trişti, că era plin. Atunci am înţeles de ce George nu voia să scriu despre cârciuma lui pe blog: că vine deja prea multă lume. (Îmi pare rău, man, nu poţi mitui presa liberă.)

Până să vină mâncarea, mi-a spus povestea unei cârciumi fondate aventuros acum vreo 5 ani, între prieteni, pentru că buticul din cartier nu băga niciodată berea la rece, cum la un moment dat s-au hotărât să facă şi ceva de mâncare, cât de important e respectul faţă de client şi cum nici ei nu se aşteptau să-i bată pe ăia de la Hard Rock la festivalul de burgeri. Pe scurt, o poveste de succes.

L-am asigurat că dacă, după toată lauda asta, burgerii se dovedesc naşpa, o să afle tot continentul. Pe urmă am ciocnit un Jäger glacial şi ne-am măsurat bărbile ca boşii.

circuspub_vasile

Ei bine, lauda a fost perfect justificată. Dacă mă întrebi pe mine, burgerii ăştia sunt printre cei mai cinstiţi din oraş.

Am comandat un Bao – cheeseburgerul cu bacon şi ou de prepeliţă făcut ochi – şi un German cu varză murată şi şvaiţer. Pe recomandare, fiindcă ne făceau mai degrabă cu ochiul ăla cu ciuperci şi ăla de inspiraţie italiană, cu pesto. Oricum, nu-mi pare rău. Ciclopul a fost fenomenal şi nici ăla cu sauerkraut nu ne-a dezamăgit.

Chifla e de o moliciune surprinzătoare, chifteaua e exact atât de zemoasă cât trebuie şi toate celelalte ingrediente sunt din belşug.

Alături am primit nişte cartofi adevăraţi şi o lingură sănătoasă de sos de usturoi, iar pe masă mai erau sriracha şi ketchup.

circus3

Nimic excentric la Circus Pub, doar nişte burgeri ca la mama lor, la un preţ de bun simţ (n-o să găsiţi nicăieri meniul şi am uitat să-i fac o poză, dar credeţi-mă pe cuvânt).

circus5

Circus Pub are o pagină de facebook. Şi un camion care nu ştiu pe unde umblă acum. Eu nu-s fanul mâncatului în picioare, dar dacă ne nimerim în aceeaşi parcare, de ce nu?

Oricum, eu o să-mi trădez propriul cartier şi o să mai ajung în Tei, la băieţii ăştia, când mai am de împrospătat cerul gurii după vreo experienţă nasoală. Data viitoare încerc pizza, că au una despre care am auzit că-i drăcesc de iute.

Dispozitivul nostru de măsurat cinstea a ajuns de data asta unde trebuie.

circus4

Mâncare: 5/5. Nu bag mâna în foc pentru pizza, că n-am gustat-o, dar burgerii sunt the shit.

Serviciu: 4/5. Ţine cont că-i plin – fă-ţi rezervare şi fii pregătit să bei şi o bere.

Ambianţă: 4/5. Intim şi nu foarte luminos, ca-n cartier, cu muzică OK pe fundal. Dacă nu vii pe sfârşit de program, spaţiul mic şi multitudinea de doritori te-ar putea îndemna să nu te lungeşti foarte mult.

Băutură: 5/5. Nu beau de obicei Jägermeister, dar când o fac, apreciez că a stat la congelator înainte.

Scoruri: 5/5. La capătul ieftin al burgeriilor bucureştene.

Cinstitometru: 9/10. Bun!
Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, mecenatul cre' că se poate chiar şi deduce din impozitul pe profit. Ar fi un gest care te-ar umple de karmă sau bulan la păcănele. Scrie-mi!

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net