Utopia Balcanica

Primul maidanez în spaţiu

Cel mai cunoscut cosmonaut non-uman tre’ să fi fost căţeluşa Laika, dar voiajul ei în spaţiul cosmic n-a fost nici primul, nici cel mai demn de inutilipedia.

De fapt, primii căţei cosmonauţi au fost Dezik şi Ţigan, care au făcut un zbor suborbital în 1951 (cu şase ani înaintea Laikăi). Au fost recuperaţi cu succes, iar Ţigan a fost adoptat de un nene cercetător sovietic. Bravo, Dezik şi Ţigan!

Următorul pe listă trebuia să fie Bobik, dar Bobik avea alte planuri. Cu câteva zile înaintea zborului pentru care fusese dresat câteva săptămâni bune, Bobik a fugit.

Din fericire, toate astea se întâmplau în URSS aşa că oamenii de ştiinţă au găsit imediat un maidanez prin cosmodrom, i-au zis ZIB (prescurtarea lor pentru “Înlocuitor de Bobik pierdut”) şi l-au catapultat pe ăla în spaţiu. A fost recuperat cu succes.

Bravo, înlocuitorul anonim al lui Bobik!

Carte poştală cu Belka şi Strelka, tot câini cosmonauţi. Sursa

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net