Utopia Balcanica

Kök börü nu e un sport foarte rafinat, dar csf dacă nu mai avem lupte de gladiatori

Acum că s-a terminat campionatul mondial de fotbal, cred că putem să discutăm şi despre alte sporturi. De exemplu buzkaşi, cunoscut şi ca ulak-tartîş sau kök börü, sportul naţional al Afganistanului, ocrotit de UNESCO şi foarte apreciat în mai multe ţări de prin părţile alea, ca Kazahstanul, Kîrgîzstanul şi probabil Sîngenkoayastanul.

Moştenit de la sciţi, acestui sport nobil i se mai spune şi polo cu capra moartă fiindcă se joacă călare, folosind pe post de minge o capră sacrificată (sau alt animal rumegător), umplută uneori cu nisip ca să zboare mai bine.

Khal Drogo likes this. Sursa

În majoritatea variantelor de kök börü, trebuie să furi capra de la alţi călăreţi şi s-o arunci într-un fel de poartă numită, poetic, cercul dreptăţii sau pur şi simplu cazan. Toate astea în timp ce îţi pocneşti adversarii cu biciul, biciul îl ţii în dinţi, pe cap ai o căciulă din blană de lup iar în jurul arenei prăfoase publicul înfierbântat soarbe lapte acru de iapă şi (mai mult ca sigur) agită iatagane.

Iar dacă CR7 joacă chestia asta şi-l vezi pe jos, ştii că chiar a păţit ceva fiindcă deasupra lui e un cal de 800 de kile.

Talibanii au interzis kök börü fiindcă li se părea cam sadic, noi l-am putea recunoaşte dintr-o scenă din Rambo III

dar vă rog –

mai spuneţi-mi cât de fioroşi sunt rugbiştii.

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net