Utopia Balcanica

Ca şi azi, la 1400-toamna pioşenia era relativă

Tuturor ne place Ştefan cel Mare şi Sfânt. Doar are staţia lui de metrou în Bucureşti, multe statui în toată Moldova şi mai e şi sfânt. Cu siguranţă a fost un om de o înaltă conduită morală.

În 1475, Papa de la Roma i-a acordat chiar şi titlul de athleta Christi, super-voinicul credinţei creştine, cum ar veni. O distincţie la care Gigi Becali poate doar să viseze. It takes one to know one, şi cine poate fi mai bun creştin decât Papa de la Roma?

Cronicarii vremii spun că Papa Sixt al IV-lea (care a şi dat numele Capelei Sixtine) era un aprig practicant al sodomiei, dar ar fi avut grijă să facă şi şase copii, dintre care unul cu propria soră. Pe urmă a purtat un război de doi ani cu o famiglie rivală, supărat că nu i-a ieşit o schemă care implica un dublu asasinat într-o catedrală.

Petrecere în pijamale pe muzica anilor 1470. Sursa

În contrast, Pius al II-lea, care i-a oferit prestigioasa distincţie lui Ioan Huniade, n-a făcut la viaţa lui decât un roman erotic, şi nici nu era Papă pe vremea aia.

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net