A rămas mai puţin de o lună în care mai poţi semna pentru campania #fărăpenali, iniţiată de GDS / Rezistenţa şi susţinută de băieţii de la USR.
Dacă n-ai făcut-o până acum, ai putea măcar să te gândeşti să o faci, în pofida fake news-ului cu care a fost blagoslovită iniţiativa din cele mai diverse locuri.
Că au minţit social-conservatorii şi creştinii de bine cu privire la ea, asta nu ar trebui să surprindă. N-au să ierte niciodată USR-ul că s-a declarat împotriva referendumului lor homofob aşa că orice vine de la USR e automat de hulit. Dacă mâine s-ar întoarce Iisus în Grădina Maicii Domnului şi ar insinua măcar că simpatizează cu partidul respectiv, l-ar răstigni din nou.
Mai hilar e că şi stânga progresistă de bonton, asta care se pretinde modernă şi citită (spre deosebire de PSD, nu-i aşa?) a minţit la fel de neruşinat cu privire la campania #fărăpenali. Eh, la o adică n-ar trebui să ne surprindă foarte mult, şi ei îi urăsc cel puţin la fel de tare pe cei din USR, că pentru ei oricine e vag mai la dreapta lui Karl Marx se face vinovat de deviaţionism.
E amuzant când oameni care se dispreţuiesc reciproc găsesc punţi de legătură între ideologiile lor imbecile.
În fine, revenind, ia uite câteva din principalele minciuni rostogolite pe subiectul ăsta:
1. “Iniţiativa e neconstituţională, încalcă acorduri şi jurisprudenţa internaţională pe care România s-a angajat să le respecte”.
Dacă ar fi avut curiozitatea să citească expunerea de motive publică şi găsibilă la un click distanţă, s-ar fi putut lămuri de ce nu e cazul – şi ar fi putut realiza că ei vorbesc ca să se afle în treabă.
Ar vedea şi câteva exemple de ţări serioase, ca Danemarca, Islanda (raiuri progresiste) sau Polonia (raiul conservatorilor) care au astfel de prevederi.
2. “Nu e normal dom’le să fii pedepsit toată viaţa pentru o faptă comisă în urmă cu nu ştiu câţi ani; în orice sistem de drept există principiul reabilitării, iniţiativa asta îl încalcă deci e aiurea.”
Cât se poate de corectă observaţia, doar că din nou bat câmpii:
3. “Iniţiativa i-ar împiedica pe unii condamnaţi pentru fapte făcute din greşeală sau infracţiuni minore să candideze pentru funcţii publice, nu e normal aşa ceva.”
Iarăşi perfect legitim argumentul, iarăşi complet pe lângă:
(Tot acolo, dar mai jos, scrie clar “săvârşite cu intenţie”.)
4. “Măsura e cam inutilă, nu ar rezolva oricum mare lucru.”
Argumentul ăsta ai voie să îl foloseşti doar dacă n-ai trăit în ultimii ani în România, să fi văzut până unde merge PSD-ul ca să scape un om de puşcărie.
Bonus: acum câteva zile, unul din organizatorii marşului Pride din Bucureşti spunea că el n-o să semneze pentru iniţiativă fiindcă ar împiedica oamenii să ocupe funcţii publice dacă au fost condamnaţi în anii ’90 pentru fapte privind orientarea sexuală.
Cât se poate de nobil şi din nou fals; pe lângă faptul că minciuna e contrazisă de prevederea privind reabilitarea se mai şi precizează cât se poate de clar:
Acum. o întrebare cât se poate de serioasă: oare pe lângă fără penali în funcţii publice nu ar putea fi introdusă şi o clauză de fără penibili? Nu de alta, dar unii se văd mari influenţări şi visează la o carieră politică, ori între ăştia care critică un lucru fără ca măcar să fi binevoit să se informeze cu privire la el şi parlamentarii care votează legi fără să aibă habar ce conţin eu nu găsesc nici o diferenţă.