Utopia Balcanica

Cât caşcaval, şi al cui, a mântuit până acum Catedrala Neamului?

Habemus piramidă! De fapt, nu chiar, dar am aflat cel puţin două lucruri interesante zilele astea: că Biserica Ortodoxă Română a contribuit cam cu 20% din costul total al lucrărilor realizate până acum şi că nu va fi finalizată pe 25 noiembrie, când a fost anunţat, ci doar sfinţită – un fel de a tăia panglica la autostradă înainte ca ea să fie de fapt gata.

Totuşi, când o să fie finalizată construcţia? Dat fiind istoricul declaraţiilor venite din partea reprezentanţilor Bisericii, cel mai probabil la Apocalipsă. Iniţial au zis că va fi gata la sfârşitul lui noiembrie anul acesta, fiind în proporţie de 85% finalizată. Apoi au anunţat la un moment dat că nu mai sunt bani pentru continuarea lucrărilor, nu o să fie gata de centenar, panică şi groază. Reprezentanţii statului s-au conformat rapid şi au spart puşculiţa să sară cu banul, să nu spună cumva lumea de ei c-ar fi sexo-marxişti.

Îţi dai seama ce trafalet îţi trebuie s-o sfinţeşti p-asta? (Sursa)

Mai aflăm însă că nici după alocările bugetare generoase din acest an Catedrala nu va fi de fapt chiar gata la 25 noiembrie, ci doar sfinţită. Finisajele vor fi gata abia în 2024. De fapt, stai, nici în 2024, că dacă tot ai o conductă cu bani moca, trebuie să fii fraier să o închizi cu mâna ta.

“Nu vor exista din partea BOR presiuni pentru ajutorul pe care statul român ar putea să îl ofere ridicării acestui ansamblu. Urgenţa numărul unu a fost ridicarea catedralei în sine, care ajunsă odată la stadiul de avea uşi, ferestre şi de oferi condiţii optime lucrului în interior ei. Va deveni un proiect care va merge firesc înainte cu o viteză mai mare sau mai mică, în funcţie de posibilităţi. Aşadar, nu pot estima câţi ani de acum înainte vor mai fi necesari, nu puţini.” (Vasile Bănescu, purtător de cuvânt BOR)

Oricum, asta cum că BOR a contribuit cu doar 2 lei din 10 la costurile construcţiei e sublimă. La o cheltuială de puţin peste 100 de milioane de euro, aia înseamnă că doar guvernul a alocat prin ultima rectificare bugetară mai mulţi bani pentru ridicarea piramidei decât a făcut-o Biserica Ortodoxă Română în toţi anii de la demararea lucrărilor. Iar asta doar din partea guvernului, doar anul ăsta – că a dat şi în anii anteriori. A mai dat, conform estimărilor celor de la #fărăpenali, şi Primăria Capitalei vreo 88 milioane de lei din 2011 până în prezent, vreo 50 de milioane şi primăriile de sector, nemaipunând la socoteală toate “donaţiile” venite din partea primăriilor şi consiliilor din alte judeţe sau companiilor şi instituţii aflate în subordinea statului.

Deci principalul ctitor al Catedralei Mântuirii Neamului nu e nici Biserica Ortodoxă, nici donatorul benevol (că ţara e săracă), ci contribuabilul român, pupat fie-i portofelul.

Eeeeei, dar vă mai amintiţi voi cum toţi influensării conservatori şi apologeţii BOR te persiflau şi îţi dădeau peste nas dacă îndrăzneai să sugerezi că nu e normal ca statul să dea bani pentru piramidă? “Catedrala se construieşte din FONDURILE BISERICII şi DONAŢII PRIVATE, poate dă şi statul nişte mărunţiş, dar irelevant, m’kay?”

În loc de concluzii, gogoaşa asta din ziarul Lumina, publicaţia oficială a organizaţiei păstorite de Preafericitul Dani, servită cam pe când au început lucrările:

Mic P.S.: Pe cât a fost Biserica de dornică să îşi lipească brandul de centenar, pe atât de puţin dispusă a fost să decarteze banul pentru Catedrală, să se asigure că vor fi finalizate construcţiile anul acesta. Nu că n-ar avea de unde, BOR fiind cea mai bogată companie din România.

Seba

Centrist radical libertarian, fascist în ochii stângiştilor şi progresist pentru dreptaci. Îi plac istoria, desenele animate de la Adult Swim şi berea blondă.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net