Utopia Balcanica

Cum să pierzi alegerile în 10 paşi. Un manual USR

N-o să avem un tur doi fără PSD. Pare greu de crezut dar da, doamna Vio i-a luat faţa lui Dan Barna, îndeplinindu-i visul lui Klaus de a avea un candidat pe care să-l rostogolească în turul doi. (Nu degeaba a fugit de dezbateri şi interviuri precum cvorumul de referendumul CpF.)

Acu’ că a trecut noaptea şi a mai digerat lumea rezultatele, sigur o să ţi se umple feedul de explicaţii care mai de care mai savante, iar din acest cor al părerologilor n-aveam cum să lipsim noi, Utopia Balcanica.

Hehe.

Totuşi, să pierzi în faţa Veoricăi, şi chiar la scor, pe deasupra? Am văzut că unii deja au început să se lamenteze şi dea vina pe cei care n-au ieşit la vot. Iar e de vină poporul. Sigur, la europarlamentarele de acum câteva luni poporul a fost bun. Atunci, USR a scos un rezultat bun de tot, pe care Barna n-a reuşit nici măcar să îl egaleze. Cum s-a putut întâmpla asta? O campanie plină de gafe şi autogoluri.

Noi am reuşit să punem mâna pe manualul de campanie al USR. Cum să pierzi alegerile în 10 paşi.

Nominalizează un candidat pe care nu-l ştie bunica.

E greu să câştigi alegerile când lumea nici nu te cunoaşte măcar. Un sondaj făcut de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională în vara anului trecut arăta că mai bine de jumătate din români nu au auzit de Dan Barna. Alt sondaj, al IMAS, realizat pentru Europa FM la începutul anului, arăta că intenţia de vot pentru Barna ar fi fost de 2,3%, sub jumătate din cât ar fi obţinut Liviu Dragnea, pe atunci încă un om liber detestat de o ţară întreagă.

De altfel, asta e o problemă de care părea să ştie şi candidatul USR, că parcă aşa a motivat de ce s-a dus la emisiunea lui Gâdea la Antena 3. Rezultatul alegerilor a arătat că poate l-au recunoscut oamenii la frizerie, dar n-a reuşit să depăşească suficient de mult handicapul de notorietate. Faptul că Barna nu e tocmai cel mai carismatic politician nu l-a ajutat nici el.

Bagă şi un slogan slab, care să n-aibă priză la public.

Când vine vorba de sloganuri, la cursurile de marketing politic te învaţă că trebuie să fie clare, să nu lase loc de interpretări. “Fericiţi în România” ce vrea să însemne mai exact? Că eşti fericit în ţară? Că USR-iştii sunt fericiţi în ţară? Că o să fii fericit dacă iese Dan Barna? Că îţi promite el că o să fii fericit dacă ajunge el preşedinte? Sloganul ăla a fost un “aşa nu” ca la carte.

Asta cu marketingul politic a fost o problemă şi la europarlamentare, atunci când Alianţa a scos afişele alea electorale penibile cu Barna şi Cioloş uitându-se înspre eter, de a făcut lumea mişto de ele că aminteau de imaginea aia comunistă cu Marx şi Engels. Nu ştiu cine se ocupă de branding la USR-Plus, dar e cam jenant să vii cu chestii din astea, mai ales când în partid sunt atâţia oameni care lucrează în publicitate. Sau, vorba aia, prea multe bucătărese strică ciorba?

Când te trolează PSD şi îi iese, ţine-o tot aşa.

Fă alegeri interne cu două luni înainte de vot.

Mi se pare că motivaţia oficială din partea susţinătorilor lui Barna din USR a fost de a consolida nominalizarea sa drept candidat al Alianţei, sau ceva de genul. Ok, să zicem că e oarecum de înţeles, dar toată chestia s-a transformat într-un fiasco cu pus poalele în cap în public.

Prima dată aripa barnistă a acuzat-o pe Cosette Chichirău că ar fi încercat să bage boţi să voteze pentru ea, apoi aripa progresistă a contraatacat, Cosette blamând fraudarea alegerilor de către prietenii lui Barna. Totul s-a lăsat cu o renumărare a voturilor şi o împăcare de faţadă, în care nu părea să creadă nimeni. Când tu vii şi te prezinţi drept #oameninoiînpolitică şi pretinzi că faci politică altfel, lucrurile de genul nu se văd bine din galerie.

Vino cu declaraţii dubioase.

Like it or not, trăim în era social media şi a fake news-ului, când orice declaraţie mai neinspirată poate fi scoasă din context, viralizată şi folosită împotriva ta. Atunci când zici că ar trebui să dezvoltăm relaţiile economice cu Rusia, ţară în care dizidenţii politici sunt omorâţi în plină stradă, şi China, unul din regimurile totalitare ale lumii, îi dai muniţie lui Marcu, care ştii bine ce face cu arcul.

Nici declaraţia cu “dacă eram…” în preajma tragediei de la Caracal nu a sunat deloc bine la momentul respectiv. Eu sunt ferm convins că Dan Barna n-a încercat să capitalizeze politic o dramă, dar gafa a fost o gafă şi l-a julit ca atare.

Leagă-te de cine nu contează.

Una din cele mai de stupide chestii care s-a întâmplat în campania asta a fost energia cu care bula useristă l-a lapidat pe Theodor Paleologu, că de ce nu se retrage din cursă, că e iepurele PSD-ului, că fură din voturile USR. (Vasile încă crede asta, of, Vasile.) Doar că baza electorală a scolarhului o constituie băsiştii hardcore, care probabil ar fi mers cu Iohannis dacă nu candida Paleologu, şi conservatorii care n-ar fi votat în ruptul capului candidatul USR, după ce partidul s-a poziţionat împotriva referendumului CpF.

Toată chestia s-a lăsat cu un flamewar penibil pe Facebook între Cumpă… ăsta, Caramitru jr. şi Paleologu, iar până la urmă s-a prins şi Barna în horă. Faptul că oamenii băteau câmpii când acuzau că Paleologu ar pesediza electoratul USR s-a văzut şi la vot, unde omul n-a scos mai nimic peste procentul PMP de la europarlamentare.

Lasă-ţi lătrăii să atace presa.

Pot înţelege de ce s-au ofuscat useriştii din cauza investigaţiei RISE Project, dar ceea ce nu au părut ei să înţeleagă e că nu era vreo o ocultă în spate, ci că aşa fac jurnaliştii, dau drumul unor subiecte când cred ei că vor avea cel mai mare impact. Acelaşi lucru l-au făcut şi cu Dragnea, dar acum că i s-a întâmplat candidatului USR brusc cei de la RISE s-au vândut peneleului (că Soroş era luat).

E ridicol să acuzi presa că e doar trompeta propagandistică a celorlalte partide, dar când umbra de presă liberă rămasă scoate un articol care nu îţi convine, o pui pe acelaşi palier cu Antena3 sau România TV. Electoratul USR se aşteaptă la mai mult de la tine, nu să o arzi cu acuzaţii de tip Dragnea. Spre meritul lor, unii din membrii partidului s-au distanţat de afirmaţiile cu pricina.

Nu îl ataca pe ăla care îţi fură voturile.

Pe cât de agresivă a fost echipa lui Barna la adresa presei şi lui Paleologu, pe atât de blajină a fost cu Iohannis. În toate sondajele, Klaus era undeva către 40%, aveai de unde rupe voturi, dar oamenii s-au dat peste cap să câştige din procentele pe care Paleologu le număra cu pipeta. Şi nu e ca şi cum nu ar fi avut de unde să-l apuce pe preşedinte. Ultimele mizerii în justiţie le-au făcut pesediştii abia după ce Oha le-a dat a treia şansă.

Reticenţa USR-iştilor de a da în Iohannis l-a lăsat pe Klaus să se erijeze în mare campion al justiţiei şi apărător al statului de drept, când, de fapt, mandatul său a fost marcat de prea multe ori de absenţă şi laşitate. Din câte am auzit din interiorul partidului, planul era să îi bată obrazul despre treburile astea în turul doi. Minunată strategie, după cum s-a văzut. Iohannis, în schimb, a intrat exact pe felia pro justiţie care a adus voturi USR-ului la anterioarele alegeri.

Alege cu grijă un mesaj şi mai expirat decât sloganul.

La fel de slabă ca sloganul ăla a fost şi marota cu “turul doi fără PSD”. Asta nu spune nimic despre tine decât că nu eşti PSD. Dar nu eşti singurul care nu e PSD, de ce te-aş vota tocmai pe tine? Probabil că au vrut să capteze din ura colectivă la adresa partidului Veoricăi, dar muie PSD nu poate ţine locul unui mesaj coerent la infinit, mai ales când Dragnea, pe care lumea îl asocia cu ce e mai rău din partid, e la pârnaie.

PSD n-a mai câştigat preşedinţia de 19 ani iar sub Dăncilă are exact 0 şanse să o facă. Să nu intre PSD în turul doi e ceea ce americanii ar numi un non-issue, care n-a prins la mai nimeni în afara bulei useriste. Era clar că Iohannis merge mai departe, lumea a văzut asta şi s-a demobilizat, drept dovadă prezenţa scăzută pentru un scrutin prezidenţial. La alegerile europarlamentare a fost exact situaţia opusă, deci mai uşor cu pianul pe scări cum că societatea nu vă înţelege geniul.

Dezbateri? Ascunde-te bine.

Am şi pierdut şirul ocaziilor în care Paleologu l-a provocat pe Barna la o dezbatere iar candidatul USR i-a dat cu flit. Bine, poţi considera că e sub nivelul tău să dezbaţi cu unul care are câteva procente în sondaje, dar era un gest democratic şi Paleologu nu era chiar Cumpănaşu. În plus, nici cu Iohannis nu mi s-a părut prea dornic să dezbată, că am ratat partea cu cererile insistente de la echipa lui Barna în direcţia respectivă.

Ne-am pricopsit cu simulacrul ăla de dezbatere în trei, după ce candidatul USR s-a panicat pe ultima sută de metri că e sub Dăncilă în sondaje şi a ameninţat că îşi face propria dezbatere pe Facebook cu poporul. Oricum, ruşinea cea mai mare e la Iohannis, care s-a ascuns ca potârnichea în campania asta. Fără dezbateri, fără interviuri, dar lui măcar i-a ieşit figura.

Nu învăţa nimic din asta.

Poate cel mai trist lucru din toată povestea a fost reacţia bulei useriste după ce au început să fie numărate voturile. S-a intrat în conspiratită acută, cu PNL care ar fi dat voturi Veoricăi, să intre alături de Oha în turul doi. Mi-a amintit de delirul fanilor Coaliţiei de după referendumul de anul trecut, când au început să clameze că au sabotat partidele votul, în frunte cu Dragnea, şi de aia n-au făcut ei cvorum.

Să acuzi PNL că a băgat-o pe doamna Vio în turul doi sau că “sistemul a fost mai tare” în condiţiile în care tu n-ai reuşit să strângi nici voturile de la europarlamentare sau pe alea din exit poll-uri, pare că bagi capul în nisip ca struţul. Ţinând cont că la anul urmează alegerile locale şi parlamentare, aş zice că atitudinea asta e la fel de tâmpită precum strategia din campania care tocmai s-a încheiat.

Seba

Centrist radical libertarian, fascist în ochii stângiştilor şi progresist pentru dreptaci. Îi plac istoria, desenele animate de la Adult Swim şi berea blondă.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

1 Comment
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
trackback
mihai vasilescu blog | Ce mi-a plăcut (săptămâna 192)
4 years ago

[…] Cum să pierzi alegerile în 10 paşi. Un manual USR; […]

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net