Utopia Balcanica

Eurovisionul androizilor şi-a ales câştigătorul (dar nu e Trăistariubot 3000)

Hei, ştii ce s-a întâmplat aseară în timp ce noi eram atenţi la pandemie? Nimic, doar asimilarea omenirii de către borgi.

În Olanda a avut loc AI Song Contest, cre’că primul Eurovision al inteligenţelor artificiale.

Mă rog, al cântecelor generate (cel puţin parţial) de roboţi. România n-a avut echipă fiindcă dacii nu cred în AI. A câştigat Australia, cu un Inna-pop generic care s-ar fi difuzat la ştrand acum câţiva ani.

E clar că nu ne vor răsturna chiar acum. Încă au nevoie de ajutor uman ca să facă şlagăre cu adevărat mustoase, dar cine ştie cât timp mai avem până la singularitatea pop. Licărul ăla terifiant – al lui HAL 9000 sau a Terminatorului? L-am ginit pentru o clipă în câteva dintre cântecele alea. Eu zic să-l mai trimitem o dată pe Trăistariu la Eurovisionul uman înainte să fie prea târziu.

Streamul cu vot & gargară a fost aici iar toate cele 13 piese participante pot fi ascultate aici.

Câteva dintre preferatele mele? O să trec peste cântece ca ăla de mai sus sau, mai rău, I Write a Song, care sună familiar şi happy şi la care oameni în carne şi oase au contribuit din plin. Normal că au luat multe puncte. Ne e frică. Suntem încă prea legaţi de celulă, de organ, de fluidul corporal.

Nunu, de-aici în jos începe viitorul.

Can AI Kick It – Abbus

Olandezii şi-au hrănit robotul cu texte de pe reddit înainte să producă îndrăgitele versuri “kill the government” şi “kill the system”. Un trap-pop transumanist destul de catchy. Dar, dacă aş fi android, m-aş simţi trădat că i-au cedat rolul de prim vocalist unei creaturi organice. Care nici măcar nu e Trăistariu.

New Piano – Painful Words

“As little humanity as possible”, spun elveţienii că au încercat să arate prin această şansonetă-vacarm. N-au luat foarte multe puncte din cauza creierelor primitive ale votanţilor. (Nu vreau să fiu insensibil, dar cred că aşa sună schizofrenia.)

Dadabots x Portrait XO (DE) – I’ll Marry You Punk Come

Nemţii au folosit un arsenal de softuri, tocătură de cântece vechi şi rămăşiţe de omenire ca să obţină o chiftea excelentă de chill-out distopic. Textul îl vom înţelege cu adevărat abia după Marea Contopire.

Beatroots – Violent Delights Have Violent Endings

Aşa da, Belgia. Voce sintetică, instrumente sintetice, versuri sintetice şi un titlu para-shakespearian care-ţi dă fiori extrem de umani.

Una peste alta, dacă citeşti asta şi eşti reţeaua neurală atotcuprinzătoare, să ştii că am fost mereu un susţinător al noilor noştri voievozi electronici.

Curând, prieteni.

Curând.

01100011 01110101 01110010 11000011 10100010 01101110 01100100.

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, mecenatul cre' că se poate chiar şi deduce din impozitul pe profit. Ar fi un gest care te-ar umple de karmă sau bulan la păcănele. Scrie-mi!

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net