Zacuscă.
Te-am mai bătut eu la cap cu ce a făcut anul ăsta prietenul nostru Cosmin Dragomir. Şi-a compilat textele, unele apărute în colţuri ca Gastroart sau Dilema, altele total inedite, într-o carte care se cheamă Curatorul de zacuscă. Am citit-o cu plăcere şi aş face-o cadou oricui, indiferent că a alunecat deja pe toboganul spiralat al explorărilor culinare sau nu ştie încă diferenţa între momiţe şi fudulii.
De fapt, aş face-o cadou mai ales cuiva care n-a tocit încă multă gastronomie. E o coffee-table book de cultură generală, pe care o poţi deschide oriunde şi răsfoi în orice direcţie – faptul că n-are cuprins sau index chiar la asta îndeamnă! – şi când o închizi tot ai înţeles un pic mai bine locul bucătăriilor româneşti în lume.
Tre’ să subliniez că Gastromir e un fenomen curios, un fel de vultur bicefal:
– pe de o parte insistă că volumul lui nu e doar despre zacuscă. E despre bob, despre organe, despre ciocolată, despre şonc, despre pălincă, despre ce se gătea la Cluj în 1695, despre mâncarea preferată a lui Cuza sau despre ce scriau food bloggerii străini că le-a plăcut la Capşa în 1900;
– pe de altă parte îşi acompaniază cartea cu un Vin pentru zacuscă (Sauvignon de la Avereşti), şi o gamă proprie de zacuşte & alte borcănării marca La Borcan. Păi way to go, aşa convingi lumea că nu eşti omul-zacuscă? (Şi, vorba aia, întreb io, ăla care a făcut primul compendiu de zacuscă de pe internet.)
Anyways, vinul, cartea şi zacuştele sunt toate disponibile pe sait la Bioshop Romania, una câte una sau în diferite combinaţii, numai bune de dăruit sau consumat acasă.
Io am încercat-o până acum doar p-aia cu fasole păstăi şi vin alb, după o reţetă din carte. Nu seamănă cu nici o altă ipostază a zacuştei. Probabil o să-ţi placă.
Punk.
Am mai menţionat pe ici, pe colo excelenta formaţie hardcore garaj-punk Fuck You! Dracu, al cărei album Fuck Off And Dracu e acum integral pe spotifai. Cel mai punk românesc de când Scandal au scos aia cu patrula acum douăzeci de ani. Are şi coperta aia minunată desenată de vecinu’.
E şi pe youtube dar evident că pe spotify sună mai tun.
Cântări pentru vaccinaţi*.
Joi, 21 octombrie, Trei Beţivi (cuibul undergroundului din Vasile Lascăr) găzduieşte o serată alco-lăutărească de excepţie cu Gente Elveţianu şi Peneaţă şi Ştefan Marin (acordeoane şi contrabas). I-am mai auzit. Sunt brici.
Vineri, 22 octombrie, nostalgicii greendayului românesc cu prietene care adoră telenovelele se pot face ZOB la Quantic.
Sâmbătă, 23 octombrie, la Green Hours are loc concertul de tango neverosimil “Tango neverosimil” – cu Maxim Belciug şi Alexandru Nucă (chitară & bandoneon).
*Pentru restul, dar şi pentru copii şi mahmuri, duminică, 24 octombrie, Teatrul Ion Creangă transmite live Punguţa cu doi bani.
Că tot veni vorba, o lecţie.
De la Cristian Apetrei, probabil omul cel mai calificat să ne scrie despre lucrurile astea.
De boxe şi căşti.
Alina ne recomandă o coloană sonoră groovy pentru plimbări de-a-n boulea pe şosele pustii.
Alex ne propune o compilaţie de cântece ale formaţiei Noroc / Contemporanul, ecou interesant din trecutul alb-negru, titrat în chirilice, al Republicii Moldova de azi.
Iar pe mine, pe mine la petreceri de apartament mă găseşti în bucătărie.