Utopia Balcanica

Gogoşi, doine şi prison blues. Agenda săptămânii: 9-15 mai 2022

10 mai pare-se că a fost Ziua românităţii balcanice. Cu ocazia asta, ICR şi filiala sa din Berlin au pus la cale un mare şi frumos concert online de folcloro-fuziune, filmat într-o foarte potrivită sălbăticie din Dobrogea, cu Alina Ciolcă şi GRAIU ei.

Pe desfăşurător găsim doine, balade şi cântece ritualice în toate dialecto-graiurile limbii române (poţi alege singur dacă-s dialecte sau graiuri, io nu mă mai bag man), întrebăgate ciudat de armonios cu nişte field hollers, spirituals, prison blues şi alte doine rădăcinoase de dincolo de Ocean.


Voiam să vă povestesc că-i cea mai fericită întâmplare din Bucureşti că au început Weekend Sessionsurile din Grădina Botanică, dar ediţia de weekendul ăsta se amână din cauza ploicicii. Pentru restul verii, amănunte pe site. De acolo se iau şi bilete.


Miercuri, 11 mai, demarează misteriosul Disco Obor – o nebunie în hala veche, cu manele, cu trap, cu lăutari, cu punk, cu jazz. Pentru început, cu manele. La Obor.


Joi, 12 mai, Hefe vine la Trei Beţivi să pună muzică. Muzica lui Mike Patton. De la Faith No More la Dillinger Escape Plan.

Tot joi, Ileana face langoşi şi gogoşi la VINO.

Şi tot joi, Taraful de la Vărbilău e în Control.


Vineri, 13 mai, începe un târg de bere artizanală la MŢR. Ţine până duminică.

Tot vineri, la Lloyd’s se cântă nişte folk de către CRI GRI, versiunea light. “[Lucian] Blaga şi invitaţii.”


Sâmbătă, 14 mai, Ana Popa şi prietena noastră Geo desenează şi animează live la Grădina Monteoru în cadrul Romanian Design Week.

Iar Sarmalele Reci cântă la Muzeul Literaturii.

Apropo, e Noaptea Muzeelor. Programul complet pe saitul primăriei. Asta dacă-ţi mai rămâne energie după finala Eurovision, pe care sper că o vom urmări împreună pentru că e cea mai mare realizare a civilizaţiei occidentale. Mai ales aia cu give that wolf a banana.


Tot în cadrul drăciei cu designul românesc (despre care nu ştiu mare lucru fiindcă am avut nişte săptămâni pline), la făbricuţa de bere Oriel din Titanul profund se întâmplă Color Trace #2. Cu campionat de badminton, bere, burgeri, bere, un concert de coveruri Radiohead cu Lucia şi Andrei, bere. Sâmbătă şi duminică, 14-15 mai.


Iar duminică, 15 mai, săptămâna se încheie în glorie la Expirat cu un concert E-An-Na. Acustic, într-o formulă speşăl.

Fără (prea mare) legătură, uite o bomboană de remix care mi-a apărut brusc în iutub.

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net