Utopia Balcanica

Agenda săptămânii: 13-19 iunie 2022. Dar, mai întâi, muzicile de la TIFF (dacă te bate gândul)

Cred că n-are sens (da’ totuşi o fac) să îţi amintesc că, în timp ce io mă coc aici, la Cluj începe TIFF.

Vineri, pe 17 iunie, mai exact. Probabil ştiai asta deja, pentru că sigur eşti mai la curent cu lumea sclipicioasă a cinemaului decât mine. E TIFF. Toată lumea ştie ce-i ăla. Mă bucur doar că-s un fel de partener anul ăsta. Ieei.

N-o să te frec la icre cu programul sau biletele. Toate astea sunt la un clic distanţă.

Pe lângă zecile de proiecţii (de la filme-fenomen premiate la mari festivaluri până la viitoare cult classics găsite într-un cotlon obscur), expoziţii şi dezbateri, norocoşii care ştiu pe cineva la Cluj care să-i găzduiască o vreme se vor putea bucura şi de un buchet pestriţ de muzici.

Săptămâna asta e una şi bună: sâmbătă, 18 iunie, castelul din Bonţida găzduieşte un cine-concert Nosferatu (1922). Tataia tuturor horrorvampirilor va fi acompaniat live de muzicienii Operei Maghiare de Stat din Cluj, sub bagheta lui Stefan Geiger, pe muzica originală compusă de Simona Strungaru.

Săptămâna viitoare, situaţia se înteţeşte. Luni, pe 20 iunie, la Muzeul de Artă, multipremiatul jazzman Włodek Pawlik cântă peste Bestia (sau Dansatoarea polonă) din 1917, singurul film mut pre-Hollywood al celebrei Pola Negri care a supravieţuit până în zilele noastre.

Marţi, la Casa de Cultură a Studenţilor, Moonwalk One, documentarul de căpătâi al alunizării din ’69, va fi încuscrit cu kraut-(mă rog, choux)-space-rockul formaţiei franceze Invaders.

Joi, pe 23, DakhaBrakha, îndrăgita trupă etno-avangard-fusion din Ucraina, se întoarce la TIFF să cânte la Iulius Parc.

Şi tot acolo vine vineri, 24 iunie, Eliades Ochoa, care nu are nevoie de prezentări.


Pentru noi, captivii în Bucureşti, săptămâna asta e aşa.

Miercuri, 15 iunie, Mara şi Cauê vin la Hidden pentru o serată braziliană în stilul văratic care i-a consacrat.

Joi, 16 iunie, călătorim cu chitara în braţe de la Anton Pann până ceva mai încoace. Tot la Hidden, cu Mihai Melinescu şi Tudor Anghelescu.

Tot joi, la Trei Beţivi se aud metale industriale ambientale marca Mars and Daemons.

Vineri, 17 iunie, Pál Utcai Fiúk – veterani ai rockului alternativ optzeş-nouăzecist – vin în vizită la Institutul Liszt, la doi paşi de Victoriei.

Tot acolo putem admira Geofolk, expoziţia călătoare a fotografului Dávid Botond din Odorheiu Secuiesc, cu peste 2000 de costume tradiţionale de la 250 de popoare ale lumii.

Sâmbătă, 18 iunie, la Guesthouse, pă Splai, e pre-lansarea încă neauzitului volum 4 al compilaţiei Future Nuggets. Cu Australopitecus Oltensis cu tot.

Tot sâmbătă, darkwave-post-punkerii Neon Lies din Zagreb cântă la Filaret 16. În deschidere, lumea disperată, turbată, luată de cap a lui DENIS.

Afişe surori.


Şi dacă nu ne bagă vremea beţe în roate DIN NOU, weekendul ăsta ne vom bucura şi de nişte Weekend Sessions la Grădina Botanică.

Cu bosanovă şi jazz. Cu poezie, cu film, cu picnic. Programul complet, bilete şi alte amănunte direct la Weekend Sessions pe site.

Şi cu Cristina şi Serghei.

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net