Utopia Balcanica

6 momente mai puţin cunoscute din istoria dulciurilor româneşti

1.
Neoliticul a fost o perioadă înfloritoare pentru cofetarii amatori. Dacă ţineai fursecurile prea mult în cuptor şi deveneau tari ca piatra, le şlefuiai un pic şi aveai un set nou-nouţ de capete de săgeată cu stafide.

2.
Pe lângă celebrul Murus dacicus, impenetrabil pentru duşmani, Sarmizegetusa era împrejmuită şi cu legendarul Murus cozonacicus, irezistibil pentru musafiri. (Romanii nu stăpâneau această tehnologie: drept dovadă, monumentul de la Adamclisi arată ca un panettone dar îţi rupi dinţii în el.)

3.

Dacă crezi că tabloidele din ziua de azi fac din ţânţar armăsar, să vezi în ce hal exagerau cronicarii medievali. De exemplu, când au scris de “temutul Ţepeş, care îşi supunea duşmanii la torturi groaznice şi îi surprindea noaptea pe turci”, doar fiindcă a înţepat o dată un blat de tort cu scobitoarea să vadă dacă e copt. Era pentru petrecerea surpriză a prietenului său Mehmet. Nici măcar nu era un tort aşa groaznic.

4.
Descoperit de Cristofor Columb în America, cartoful a ajuns în ţările române destul de târziu, prin secolele XVIII-XIX. Până atunci, ori de câte ori prăjiturii cartof i se spunea “prăjitura cu acelaşi nume”, românii se întrebau: prăjitura cu acelaşi nume cu ce?

5.
În primăvara de după Unire, Cuza a decis să mănânce la aceeaşi masă mucenici moldoveneşti şi munteneşti. Întrebat care i-au plăcut mai mult, domnitorul a evitat să dea un răspuns, invocând faptul că a băut 40 de pahare şi are memoria înceţoşată. Atunci şi-a câştigat celebra poreclă “Alexandru Ioan Scuza”.

6.
La începutul secolului XX, românii ajunşi pe Ellis Island cu pachebotul se întrebau adesea dacă pasca şi cheesecake-ul sunt acelaşi lucru. Dilema a fost tranşată abia prin 2007, când băiatul care scria subtitrări pentru Big Bang Theory a decis că Penny lucrează totuşi la Cheesecake Factory şi nu la Combinatul de Pască.


Dacă vrei şi tu să rămâi în istoria gastronomiei (preferabil aia reală) – sau măcar să-ţi dai pe spate musafirii cu o bucurie dulce de Paşti – nu uita că doar până pe 12.05 poţi să participi la campania de primăvară a prietenilor noştri Dr. Oetker. Acoloşa poţi câştiga combinaţia istorică Thermomix & Macbook Air. Sau premiul special de 10.000 de euro.

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net