Utopia Balcanica

Agenda săptămânii: 10-16 iunie 2024. Dar mai întâi, bunătăţi cine-muzicale de la TIFF (că mai e puţin)

Sunt convins că ai auzit deja, că te-am frecat la icre ca în fiecare an, dar vineri, 14 iunie, începe TIFF 23, cunoscut şi ca TIFF 2024.

Şi ţine până pe 24 adică unşpe zile de filme, concerte, cine-concerte şi tot felul de alte hepăninguri, de la gala de deschidere (Dogman) până la closingu’ oficial (Lucky Winners).

Nu ştiu altora ce le place, şi oricum poţi să consulţi întreg programul tiffului aicişa, dar mie mi-au sărit în ochi, în ordine complet aleatorie, treburi precum:

  • tot calupul Focus Japonia, cu filme japoneze clasice, filme japoneze noi-nouţe, ceiuţuri, origami, ikebana şi – dacă nu mergi la festival cu copchilul – o proiecţie specială la castel la Bonţida a controversatului Ai no korīda (In the Realm of the Senses) din 1976, un thriller erotic superinterzis la vremea lui şi inspirat de o poveste reală;
  • nişte cine-concerte fenomenale, de exemplu străbunicul interbelic al sefeurilor distopice, Metropolis (1926), sau un remake clujean după primul film cu Dracula din toate timpurile, Moartea lui Dracula (1921);
  • franco-venezueleana Sophie Fustec alias La Chica Belleville care e foarte greu de descris cu mintea mea obosită dar i-aş zice un fel de indie-pop-triphop supertalentat;
  • ritmurile turco-electro-şamanice ale lui Tolga Boyuk zis Islandman;
  • nu în ultimul rând, Heavenphetamine, adică Hiroki şi Sara, cei doi japonezi stabiliţi în Tbilisi care cântă postpunk psihedelic dat prin krautrock şi un pic de wasabi.

Şi fff multe altele (plus că vine Sibel Kekili) dar ai şi tu ochi să te uiţi pe program, ţi-am dat linkul mai sus, foloseşte-l cu încredere. Şi ne vedem la Cluj să ciocănim şi noi piatra aia de temelie de la metrou şi să urlăm “no, este”.


Acestea fiind propuse, hai să vedem ce e prin Bucureşti săptămâna asta până se încălzeşte motoru’ la rata de Cluj.

Marţi, 11 iunie, e tradiţionala seară de trivia la Yellow, în Titanul profund.

Miercuri, 12 iunie, la Trei Beţivi se petrece like it’s 1920 again cu taraful lui Mircea Constantin.

Tot miercuri, la Expirat vine Sorin Necunoscutu (da, acel Sorin Necunoscutu, îl cunoşti foarte bine). Cu Panseluţa Feraru şi tot taraful. În cadrul unui eveniment marca Şaraimanic.

Joi, 13 iunie, Jet Mineral – o trupă super proazzzpătă de grunge supărat – cântă acasă la prietenii noştri Beţivi.

Tot joi, la Londohome se manifestă Ufuk Coşkun şi sazul lui însiropat (glumesc, nu însiropaţi instrumentele).

Tot joi, poezie, videografie şi sunete la BEAT bar umanist. Tot joi, jazz cu Răzvan Cipcă Trio la Zadar. Câte chestii se întâmplă joia, dragi prieteni, câte chestii pe lângă aia despre care nu vorbim pentru că nu mai suntem adolescenţi.

Vineri, 14 iunie, Speak Floyd – singura trupă tribut PF din România – vorbeşte în limba floydiană la Quantic.

Tot vineri începe a patra ediţie a Bucharest Bonsai Show la Grădina Botanică. Pentru migăloşi, răbdători, zenălăi şi prietenii lor.

Tot vineri, 40 de ani de Timpuri Noi cu Dan Iliescu la Partid, în Lehliu-Gară.

Tot vineri, la Manasia e o seară de trap-ghetto-postpop feminist cu Fraga şi postmanele electronice de la Plevna.

Sâmbătă, 15 iunie, trupa de muzici irlandeze a lu’ Radu, Doina şi Gabi a devenit Pubside Stories (hai că sună mai bine decât Crossroads) şi te invită la boncănit cu halbele în masă la rockotecă în Lizeanu.

Tot sâmbătă începe Appetito, festival de mâncare italiană şi şpriţuri cu Aperol, la Verde Stop pe Barbu Văcărescu.

Şi tot sâmbătă, la BEAT e programul de jazz şi sentiment al prietenilor Iordache şi Romanescu.

Duminică, 16 iunie, mergem la nu-metal în Quantic sau ne odihnim. Plus că oricum suntem la Cluj, parcă aşa era vorba.

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net