Utopia Balcanica

Episodul 136: Mîţa salvează planeta iar şi iar

Nu uitaţi că e rost de o sticlă de vin bun!

Trecând peste inventivitatea cea discutabilă a Mîţei (reminiscenţă a unui episod mai vechi?), maşinile electrice sunt o chestie mişto. Mai ales că-s la început şi, ca în cazul atâtor alte tehnologii, n-avem nici cea mai vagă idee cât de capabile au să ajungă.

Cât despre buba cu autonomia (a bateriei, Vadime, a bateriei…), un nene futurolog prezenta la TV un concept mişto pe care l-aş gugălui da’ mi-e lene şi mă grăbesc.

Pe scurt, în oraş faci pîr-pîr-pîr cu maşinuţa electrică cât ai tu nevoie – treburi obişnuite: birou, hipermarchet, curve etc. – iar atunci când vrei să-ţi vizitezi strămoşul la Băicoi te sui cu maşinuţa electrică pe o şină lungă-lungă care leagă oraşele mari între ele. Să zicem că Bucureştiul şi Băicoiul ar fi halte pe şina Sofia-Budapesta.

Ei bine, o dată suit pe şină, te laşi pe spate, citeşti o Sandra Brown, maşina merge singură şi se mai şi încarcă. Te dai jos de pe ea la ce staţie vrei şi-ţi mâni trocariciul mai departe pe baterii. Ieeei, salvezi planeta!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

18 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
pisicu
pisicu
13 years ago

Pe principiul “cand ma duc la culcare, mut draciile din pat pe birou, iar dimineata le mut la loc in pat”, convinsa fiind ca asa fac si un pic de curat in camera, la fel salvează si mîţa planeta. Trebuie felicitată pentru ingeniozitate. Mă mir că nu a fost una dintre cei “10 pentru România”

bogdan
bogdan
13 years ago

i can totally relate to this

bogdan
bogdan
13 years ago

pisicu – 10 pentru Utopia!

ggl
ggl
13 years ago

Vasile, banda asta desenată are foarte multe în comun cu realitatea. Automobilul electric e foarte fain, însa momentan doar mută sursa de poluare altundeva: la sursa de producere a energiei electrice. Momentan cam toate regenerabile sunt scumpe şi au puteri relativ mici.

PS: Automobilul electric nu face pîrpîrpîr ci un bzzzzzzt slab audibil.

Fritz
Fritz
13 years ago

i-auz’, maşîna anului 2011 in ieuropa: http://en.wikipedia.org/wiki/Nissan_Leaf

Fritz
Fritz
13 years ago

uite nenea asta care doarme cu masini electrice sub perna explica totu: http://www.youtube.com/watch?v=n0WNZU3Q_8g

Fritz
Fritz
13 years ago

pai asta au si facut aia de la nissan, ba, ca sa te aude pietonii cand carmaghedonezi spre ei

Ioan Argus
Ioan Argus
13 years ago
ggl
ggl
13 years ago

De fapt sună mult mai fain când accelerezi. Fiat vor lansa un Fiat 500 electric.

trackback
Tweets that mention Utopia Balcanica » Blog Archive » Episodul 136: Mîţa salvează planeta iar şi iar -- Topsy.com
13 years ago

[…] This post was mentioned on Twitter by Mihaela Biolan, S(f). Vasile. S(f). Vasile said: Mîţa, mereu inventivă – Ep. 136! Mîţa salvează planeta http://utopiabalcanica.net/2010/12/16/episodul-136-mita-salveaza-planeta-iar-si-iar/ […]

Buciuman
Buciuman
13 years ago

Mie nu mi se pare ca masina electrica muta tot consumul de energie la alti poluatori.

Energia electrica intra in sistem din multe surse regenerabile care sunt din ce in ce mai influente – hidrocentrale, generatoare eoliene. Mai mult, are randament mai mare chiar si din surse pe baza de carbon fata de un motor diesenl/benzina si are carbon footprint mai mic. Dar nu asta e important.

Mult mai important ca labarelile ecologice e ca fac cu ea 100 de km cu 20 de lei vs 45 de lei cat dau acum pe benzina.

al_animaloo
al_animaloo
13 years ago

buciuman, fara urma de misto. CEEEE? Energia electrica, in tarile cu surplus este din atomocentrale. Eventual prin nord niste hidrocentrale, dar prea putine. Ex: suedia are 9 mil de locuitori si 12 atomocentrale. Aveau 13, dar au venit ecologistii si au zis ‘vrem eoliene nu atomice”. Asa ca astia au inchiso pa 13a si leau dat pe alelalte mai tare.
Eolienele/solarele inca nu sunt destul de ok. Costa mult. Mentenanta scumpa. Timp de exploatare mic.

Problema la masinutele electrice este data si de catre baterii. Facute din metale neferoase. Uraaa

ggl
ggl
13 years ago

Da, motorul în sine are randament mai mare. Însă dacă iei în calcul tot lanţul de producere şi distribuţie a energiei electrice, ieşi cam la acelaşi randament pe care-l are un motor termic. Asta nu înseamnă că nu poţi să-ţi încarci maşina la propriile panouri solare, însă la 3-4 euro/watt, sistemul fotovoltaic propriu o să te coste mai mult decât maşina. Şi trebuie să mai ai şi soare pentru asta.

Să nu fiu înţeles greşit: automobilul electric e foarte fain, nu are nevoie de cutie de viteze, are consum urban incomparabil mai mic decât motorul termic şi ar scădea mult gradul de poluare din oraşele mari. Însă problema trebuie văzută în ansamblu.

ggl
ggl
13 years ago

Ah şi celălalt mare avantaj este că nu eşti dependent de o singură sursă de energie primară. Eelctricitate se poate produce practic din orice. Şi din rahat, dacă ai destul.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net