Utopia Balcanica

Şi ku klux klan, şi cu sufletu-n rai

Hai să vă povestesc şi vouă o chestiune care m-a întristat pentru că este tristă.

Deunăzi am asistat la o discuţie cu biografa lui Sergiu Comissiona (pentru profani, un dirijor de oareşcare renume cari a activat în principal în SUA şi Canada). O cucoană mult prea conştientă de prestanţa ei, predătoare de literatură la community college, cu un număr impresionant de poezii publicate de International Library of Poetry (ăla era un sait ridicol care scotea antologii cu oricine se înscria într-însul şi făcea mulţi bani vânzând antologiile aceloraşi indivizi; era şi eu să cad în plasă când eram în clasa a 8-a că îţi trimiteau scrisori fancy; mi-am dat seama la timp că scriam ca pula).

Şi distinsa doamnă s-a pus pe povestit, între două anecdote neamuzante, cum a ajuns dânsa să-l cunoască pe reputatul dirijor. Citez din Jewish Independent:

Once, she read an ad about an upcoming concert that promised George Enescu’s music had “gypsy flavor.” Incensed at the affront to the greatest Romanian composer, she wrote an angry letter to the symphony, demanding to know since when Enescu had “gypsy flavor.” To her surprise, Comissiona himself replied to her missive. He apologized, explained that he didn’t know about the ad, promised to get it withdrawn and invited her backstage after the concert.

Păi cum domnule! Un iz ţigănesc la Enescu? Imposibil şi jignitor!

Deap, aţi citit bine. Gogoaşa (permiteţi-mi să cred că era o gogoaşă) mai spune că ca o urmare a acestui incident între cei doi ţiganofobi s-ar fi legat o amiciţie trainică.

O atitudine incalificabilă de rasist împuţit şi penibil pe cari nimeni n-a semnalat-o deşi discuţia despre care vorbeam mai sus a avut loc tot într-un centru al vieţii evreieşti, unde ai zice că astfel de porniri rămân la uşă.

Asta lăsând la o parte că afişul vorbea cu siguranţă despre o “savoare” (as in de ciocolată) şi nu un “iz” (de căcat). Mie mi-i greu să identific un componist şi instrumentist mai tributar ţiganilor decât George Enescu.

În timp ce rapsodul român fluiera de plăcere câte-un refren când îl podidea singurătatea între caprele lui, lăutarii ţigani au prestat secole la rând recitaluri de câte şaişpe ore la nunţi, la botezuri, la cumetrii. La curtea boierului şi a răzeşului deopotrivă, ţiganii erau cei cari se ocupau cu hora, cu sârba, cu geamparaua, cu rustemu’, cu maneaua, cu doina de ascultare, cu căluşul, cu bătuta. Graţie naturii itinerante a meseriei lor, acei lăutari ţigani cari nu erau proprietatea personală a cuiva (cei mai mulţi erau, că deh, sclavie, alea alea) au pus cap la cap, singuri-singurei (mă rog, alături de o mână de evrei în Moldova şi de turci în Valahia), absolut toată tradiţia muzicală de la sud şi est de arcu’ carpatic.

Şi vine o tanti şi se ofuscă când cineva cari cu siguranţă ştia mai bine despre ce vorbeşte face o aluzie la toate acestea de mai sus.

Distinsă doamnă! Dragostea lu’ Enescu pentru muzică s-a declanşat când a auzit un taraf de ţigani. Un lăutar ţigan l-a învăţat să dea cu arcuşu-n vioară. Un lăutar ţigan, bunicul altui mare lăutar ţigan, a compus “Ciocârlia”, pe cari dacă Enescu n-o avea la îndemână, trebuia să facă Rapsodia Română nr. 1 din jingle-u’ de la Bergenbier, şi nu cred că suna aşa bine.

De fapt şi de drept, dacă iei la puricat opera enesciană, ai să afli că o copleşitoare bucată dintr-însa e reiterarea lustruită a cântărilor clanului Dinicu, ale lu’ Fănică Luca et caetera. Toţi lăutari. Ţigani. Şi n-ai cum să excluzi şi eventualitatea-n care însuşi Enescul ar fi fost oleacă rom. Cu toţii suntem. Get over it.


Enescule praleo, cât nu să uită matroana, jas mandea să te hinfluenţez mişto!

Dragi cititori ceva mai lipsiţi de prejudecăţi demne de milă, io vă invit să dăm o tură prin mahala, pen’ că dacă de folclorul lăutăresc rural s-a ocupat Enescu, poate vine cineva să-l facă şi pe ăsta urbanizat olecuţă mai atractiv. Pentru rasişti. Împuţiţi.

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

11 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Vlad
Vlad
11 years ago

Io nu-s rom, io-s cachaça! Probleme?

Vlad
Vlad
11 years ago

Acum, pe o notă mai serioasă, țîganii au facut treabă bună în domeniu’ aista peste tot pe unde a mai migrat ei.Și că tot îmi amintii de Latcho Drom, dacă nu iera să emigreze rîromii pînă în España nici Paco de Lucia și alți gagii d-ăștia pricepuți nu mai sunau la fel cum sună azi. De lăutarii de la noi din est(nu numa’ din Rumeinia) ce să mai zic… au influențat muzica tradițională de prin țărișoarele astea mici cum nu se putea mai bine.

Luke
Luke
11 years ago

nu ma consider deloc rasist, insa exista culturi si culturi, specifice unor popoare, iar a asocia majoritatea natiei la o cultura pe care ei insisi si-o asuma, nu cred ca reprezinta o defectiune logica… iar pe tzigani ca si natie care imbratiseaza cultura aia tiganeasca de tip vulgar, violent si total in dezacord cu valorile societatii pe unde s-au aciuit, nu-i prea inghit!.. Or fi si exceptii, nu zic nu, insa din pacate regula e ca majoritatea umbla dupa furtisag, dupa fraieri pe care sa-i prosteasca, dupa cersit si alte lucruri de kkt! Sunt multe feluri de tzigani insa, gruparea lor facandu-se (cel putin asa am vazut la recensamant) mai nou dupa meserii… Daca un tzigan munceste, incearca sa faca ceva concret si util, plateste si el ca mine taxe si sta in rand cu mine la coada la cashcaval, jos palaria, il consider egalul meu. Daca insa continua sa ma fure si sa faca pe muncitorul cinstit, asa cum fac si altii de alte natii, insa nu in covarsitatea majoritate, atunci il consider si pe el, dar si pe natia lui (care se culturalizeaza asa) paraziti care-mi sug din avutul meu muncit, se kk pe valorile mele, adica.. nu-i inghit!

Da.. lautaria este o meserie, este chiar o arta, influenteaza majoritatea curentelor in care se infiltreaza, in sens bun, rau.. nu-s in masura sa apreciez, insa asta din pacate, pentru mine (cel putin) nu ajunge!!

Luke
Luke
11 years ago

nu-s rasist, in sensul ca nu am treaba cu ei in mod direct, insa sunt mult mai circumspect si sceptic in prezenta unui tigan, decat al unui alt om, doar pentru ca e foarte posibil sa incerce sa ma fure pe fata!… sau pe la spate, ceea ce nu e mare diferenta!

Luke
Luke
11 years ago

“oamenii ăştia au fost sclavi în proprietatea românilor” pai si numai ei au fost sclavi??.. dar curios ca numai ei au “talente” de astea shugubetze! lasa-i pe aia din vest, ca pe aia au sarit vesticii si le-au tait macaroana din fasa, sau i-au dat la export spre est.. putinii ramasi n-au avut de ales, au trebuit sa se mai conformeze, insa nici aia nu-s lecuiti de tot, prea e in ADN problema..

deci Vasile, cu tot respectul pentru cei care nu sunt asa ca si grosul tiganimii, eu prefer sa-i trimit sa cante la alta masa cand ii vad…

Luke
Luke
11 years ago

“Oricum, problema nu-i în ADN, ci în istorie.” Sigur ca nu e in ADN, aia se voia un fel de metafora, o exagerare care sa scoata in evidenta cat de puternice sunt elementele astea prezente in “educatia” tiganeasca. Nu contest faptele istorice, dar eu nu ma refeream doar la istoria tiganilor de pe aici cand ziceam de sclavi, ci te toti sclavii pe care i-a avut lumea asta.
Vasile, o intrebare: care sunt drepturile de care NU beneficiaza tiganii de care zic eu (pt. ca evident nu-i pot baga chiar pe toti in aceeasi oala) si de care beneficiezi tu? Care e diferenta dintre un tigan care se naste sarac si moare si mai sarac, si un om amarat care lupta si cumva reuseste sa iasa din mocirla si isi face un rost? Apai cred ca am si zis deja o diferenta, unii se lupta sa iasa singuri din mocirla…
Exista un loc aici unde stau eu, o zona celebra a orasului (de fapt is mai multe) in care locuiesc exclusiv tigani si in care primaria si unele organizatii straine le-au facut case nene!!! au case mai faine decta oameni care inca lupta din rasputeri sa iasa din kkt!!! Iar ei ghici ce fac?? exact, ceea ce au facut de cand se stiu, si in plus, distrug si casele alea incetuca asa..
Nu zic ca in trecut vremurile nu le-au fost potrivnice, dar acu nu mai e valabil, dimpotriva, la ce saracie eacum, sunt cam pe acelasi calapod cu multi altii. Istoria trebuie stiuta si invatat din ea, insa nu se constitue musai intr-o scuza pentru ei, o scuza pentru comportamente idioate, pentru refuzarea civilizatiei.

Luke
Luke
11 years ago

“Trebe’ educaţie peste tot.” greu dar ..de acord! Educatia poate face diferenta, insa daca divagam ajungem sa dam vina pe educatie si pe noi, iar ei (grosul tiganimii) iarasi is curati ca lacrima! Adica is de acord sa imi asum niste responsabilitati sociale sa zicem, in masura in care pot face asta, dar sa merite, sa vad rezultate! Si nu le vad, aia e baiu. Primaria a platit casele inclusiv din banii mei, spitalele colcaie de tiganime care nu pune un leu in sistem, tot eu pun (si nu putini) iar ei profita fara sa “intoarca” nimic din toate astea, macar prinr-un respect minimal.

“D-aia zic că nu e vina lor”.. partial de acord, e SI vina lor, ca doar nu pot eu sa-i torn cu tolcerul in cap educatie, fiecare dintre noi trebuie musai si obligat sa depuna un efort propriu!.. ori ei NU au asemenea obiceiuri. Prefera parazitismul de orice fel, nu efortul individual. Am putea pune bota pe ei si de fapt se si pune (chiar si furca) cand depasesc toate limitele acceptabile, limite care depasesc cu mult notiunea altora de toleranta, insa totusi nu e solutia cea mai “omeneasca”.. Solutia eu totusi o vad SI intr-un feed-back instant al actiunilor lor, in a penaliza intr-o forma clara si in acelasi timp rezonabila orice act intolerabil. Chestia e valabila nu numai la tzigani, ci in general cand se intampla lucruri intolerabile, eu punctam pe ideea ca astia chiar exagereaza!.. de-mi vine sa ţîp la ei!!… am ţîpat..

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net