Utopia Balcanica

Mic dicţionar şaormapedic

Un proiect spontan, înfăptuit în această după-amiază glorioasă alături de (şi împreună cu) toarşu’ Buciuman. Despre dânsul nu ştiu sigur, da’ eu nu am azi nimic în frigider şi uite la ce duce chestia asta. Lectură plăcută, căci eu mă îndrept spre Foişor ca să ştiţi-voi-ce.

La “Turcească”, că la Dineş e uscată şi naşpa.


ARMATĂ Deşteptarea la cinci. Tre’ să desfaci şaorma, să lustruieşti fiecare ingredient şi apoi s-o înfăşori la loc, totul în cinci minute. Dacă nu reuşeşti, te trimit la carceră şi stai acolo în timp ce ei mănâncă şaorma.

BIROCRAŢIE Poftiţi lipia. Pentru carne mergeţi la Dristor şi depuneţi o cerere, treceţi pe urmă pe la Genin să luaţi varza – dar cred că azi e închis, daţi mai bine un telefon înainte. Vă întoarceţi aici să completaţi formularul de maioneză, depuneţi şaorma la registratură şi în termen de 14 zile lucrătoare vă comunicăm dacă vi s-a aprobat înfăşurarea.

COMUNISM Vrei o şaorma cu de toate, cum ai auzit la Europa Liberă că mănâncă americanii. Reuşeşti (apelând la cunoştinţele tale din Centrala Producţiei şi Industrializării Peştelui şi plasând câteva pachete de Kent) să te înscrii pe lista de aşteptare pentru o şaorma cu târtiţe. Trec patru luni şi vine revoluţia. Mai aveai trei săptămâni şi îţi primeai şaorma. Două zile de inflaţie şi de banii pe care i-ai depus pentru şaorma primeşti jumate de Eugenie.

CONFUCIUS Pune-le altora în şaorma ceea ce ai vrea să-ţi pună ei ţie.

CUBISM Curent al artei culinare apărut în Franţa la începutul secolului XX. Adepţii cubismului se revoltă împotriva tăierii cărnii în şuviţe şi, dorind să pună sub semnul îndoielii “realismul iluzoriu”, creează un nou tip de şaorma puternic geometrizată, cu carnea tăiată cubuleţe şi sosuri puternice, nealterate, turnate direct din tub, în maniera precursorilor fauvişti.

DEMOCRAŢIE Sătui de abuzurile regelui, şaormerii de rând hotărăsc să aleagă reprezentanţi în asociaţia producătorilor de şaorma, să voteze un şef de sindicat pe o durată determinată şi să participe activ la politicile gastronomice ale statului. Din nefericire, după câţiva ani îşi pierd entuziasmul şi se mulţumesc să se uite la emisiuni cu un chel retardat şi să încarce poze cu pisici pe internet. Marile lanţuri fast-food preiau încet controlul asupra şaormei. Dictatura majorităţii uniformizează şaorma: şaorma ta e cu de toate, dar fiindcă predomină cartofii are doar gust de cartof.

EREZIE Şaorma cu muştar.

FASCISM Singurul aliment permis începând de astăzi este mămăliga românească autentică, creştină de 2000 de ani. Adepţii stau încolonaţi în faţa morii de mălai, ovaţionând – ca sub hipnoză – discursul producătorului de mălai despre cum mămăliga este singurul aliment care conţine mălai şi, prin urmare, destinul ei este să cucerească universul. Apoi toţi îşi primesc raţia de mămăligă în gamelă. Între timp, ofiţerii siguranţei statului sparg casele oamenilor bănuiţi că ascund şaorma şi alte preparate decadente sau de altă origine etnică. Toţi par să ignore faptul că porumbul e adus şi el din America.

FEUDALISM Toate şaormeriile din acest ţinut aparţin regelui, care, în schimbul loialităţii boierilor, împarte fiecăruia câte un lot de şaormerii. În jurul şaormeriilor s-au organizat sate, iar locuitorii acestora (denumiţi iobagi, de la “i-o bagi la pachet”) prepară şaorma, din care îşi păstrează strictul necesar pentru supravieţuire. Restul ajunge la boier, care are pe puţin 200 de kile. Despre rege nu se ştiu multe în popor dar i se zice unsul lui dumnezeu, deci probabil nu încape pe poarta cetăţii decât uns.

GIGI BECALI Ioo, când mi-e foame, mă duc la oile mele care mi le-a dat dumnezeu mie, şi mănânc brânză, mănţelegi? Brânză bună, nu şaloma de-asta care-o mănâncă ăştia. Să se ducă la ei în Africa, la arabi, dacă vrea să mănânce şaloma. Cum să ţin cu arabii împotriva lui Iisus Hristos? Dîgîdîm!

HAHALERELOR Vezi GIGI BECALI.

IISUS HRISTOS Când te mânjeşti cu maioneză, întoarce şi obrazul celălalt.

ION CREANGĂ Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu când mă gândesc la locul naşterii mele, la şaormeria din Humuleşti, la stâlpul hornului unde lega mama tulumba de carne, de crăpau mâţele jucându-se cu ea, la prichiciul rotisorului cel humuit, de care mă ţineam când începusem a merge copăcel, la congelatorul după care mă ascundeam când ne jucam noi, băieţii, de-a mijoarca, şi la atâtea sosuri şi condimente pline de gustare răsăriteană, parcă mă stric şi acum la burtă de bucurie!

JAMES BOND De toate. Mare, cu de toate.

KIM (în expr. … Ir-Sen, … Jong-Il, … Jong-Un): Locuitorii Republicii Populare Democrate Coreea se bucură de toată şaorma de care au nevoie pentru a duce patria pe noi culmi ale dezvoltării.

LADY GAGA La origine, varietate de şaorma înfăşurată în carne. P. ext., şaorma cu înveliş excentric.

LIBERTARIANISM E un abuz la adresa libertăţii individuale să scrii o reţetă de şaorma. Fiecare are voie să înfăşoare ce vrea în lipia lui (bineînţeles, dacă alege să folosească lipie). Trebuie doar să aşteptăm. Până la urmă, mediul concurenţial al pieţei libere ne va conduce, fără intervenţia vreunei autorităţi în gastronomie, la şaorma perfectă, care poate fi şaorma sau salată de boeuf.

MARIHUANĂ ILEGALĂ Conduce deseori la consumul de şaorma.

MARX Şaorma e opiul popoarelor (var. pre-1900: Opiul e şaorma popoarelor).

MINCIUNĂ Vezi KIM.

NICKI MINAJ Varietate de şaorma identică cu şaorma Lady Gaga, dar preparată cu carne neagră.

PROTOCRONISM Aşa-zişii “istorici” arabi (care caută să ne ia maioneza) au reuşit să-şi impună teoriile mincinoase, dar noi ştim că dacii au fost primii din lume care au adoptat şaorma ca formă de petrecere a timpului liber, dovadă şi cuvântul dacic “mânz”, care s-a dovedit de către B. P. Haşdeu că este derivat regresiv din “suntem flămânzi după şaorma”.

QUARC Particulă elementară care, conform oamenilor de ştiinţă, intră în componenţa nucleonilor (protoni şi neutroni) care, împreună cu electronii, formează atomii. Aceştia la rândul lor se asociază în molecule, iar moleculele dau consistenţă sosului pentru şaorma. În limba germană termenul Quark desemnează însă brânza de vaci, o dovadă în plus că nemţii nu se pricep la şaorma, de unde şi dependenţa lor de mâna de lucru din Turcia.

RAP Sunt genul de om care mănânc şaorma-n liftul tău, bagabontul natural, dau pe jos.

REVOLUŢIA TRANSUMANISTĂ Toate procesele tale cognitive au fost transferate din corpul fizic într-un calculator. Practic, personalitatea ta şi amintirile tale aparţin acum unui mediu de stocare. Cloud-ul este dotat cu un emulator de stimuli pentru proto-receptorii de gust, aşa că încarci un spreadsheet Excel cu reactivii care dau “gustul” specific de şaorma. Autorul te dă în judecată dacă îl partajezi cu prietenii. Vezi şi SINGULARITATE.

SINGULARITATE Ca urmare a încărcării cloud-ului cu procese neurologice aparţinând multor consumatori de şaorma, în coroborare cu posibilitatea de a transfera date instantaneu, procesele de gândire s-au specializat şi s-au unit într-un singur proces de gândire cu mai multe threaduri. Există o singură şaorma care este în acelaşi timp toate varietăţile de şaorma. Pentru diversitate, Conştiinţa Unică şi-a imaginat un proto-univers. Momentul creaţiei. Lumina.

TORTILLA Lipie hispanoamericană de origine aztecă, dovadă în plus că şaorma a fost inventată în mod independent de toate marile civilizaţii.

USTUROIATĂ Una dintre cele două calităţi ale şaormei.

VATICAN Au fost 350 de ani foarte grei pentru Biserica noastră dar iată, tocmai l-am reabilitat pe Galileo şi suntem dispuşi să ne recunoaştem eroarea de judecată. Într-adevăr, şaormeria nu se învârte în jurul cărnii, ci carnea în jurul propriei axe şi taximetriştii în jurul şaormeriei, dar aceştia nu se trag din maimuţă.

WORLD OF WARCRAFT Simulator care ilustrează fidel întreg circuitul şaormei în natură, de la tranşatul cărnii cu sabia printre flăcări şi ţepuşe până la creşterea drastică în greutate şi apariţia acneei.

XENU Demiurg extraterestru venerat de către adepţii Bisericii Scientologice. În mitologia populară, consoarta sa este numită deseori Xena (cunoscută publicului larg datorită serialului TV omonim, produs în ultimul deceniu al secolului trecut) iar rezultatul uniunii lor amoroase este maioneza primordială. Comunităţile de şaormari din cartierul bucureştean Dristor păstrează până în zilele noastre obiceiuri derivate din vechile ritualuri scientologice de iniţiere, deseori condamnate de către discipolii lui CONFUCIUS.

YODA Cu de toate şaorma vreau. Dar usturoi fără. Foloseşte mănuşile, Luke.

Z S-a dovedit că un cititor neafectat de o formă de ortorexie nervoasă (dietă hipocalorică, raw-veganism) nu poate ajunge la această literă fără să simtă un nivel corespunzător de poftă de a mânca o şaorma.

ZEMOASĂ Cealaltă calitate a şaormei.

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net