Utopia Balcanica

Non-părere despre balaurii de la Pungeşti

bigbrotherchevronUite băieţi de ce m-am abţinut să dau cu păreri pe blog despre Chevron şi eroii de la Vaslui.

Pentru că sigur aş fi dat naştere unei noi diatribe libertariene, fapt care i-ar fi supărat pe prietenii mei de stânga.

Pentru că pe urmă poate m-aş fi arătat sceptic faţă de argumentele eco(logice sau nomice) care circulă sub formă de documentare tendenţioase şi anchete răsucite pe interneţ, ceea ce i-ar fi supărat pe prietenii mei eco(logişti sau nomişti).

Pe urmă poate aş fi alunecat în teorii ale conspiraţiei, ceea ce m-ar fi supărat pe mine însumi, pentru că romanele poliţiste cu agenturi nu-s tocmai mâncarea mea de peşte. Ce dracu, sunt om în toată firea.

Deci pentru că aş fi fost văzut de tot interneţul ca un bulangiu, cam ca când zic că nu mă interesează ce se întâmplă cu câinii vagabonzi câtă vreme dispar de pe străzile mele pentru că sunt un speciist fără inimă.

De-asta, dar şi pentru că nu mă pricep la geologie.

Geologia e o ştiinţă cu care eu n-am nici în clin, nici în mânecă. Dacă gazele de şist erau o problemă medicală, poate aveam un punct de vedere. Dacă erau o chestiune culinară sau oenologică, poate aveam chiar două. Dar e geologie, iar eu cunosc despre geologie doar atât cât să fiu sigur că Pământul nu e plat şi nu stă pe spinarea unui elefant care stă pe spinările a patru ţestoase.

Localnicii de la Pungeşti nu cunosc despre geologie nici atât, pentru că ei n-au wikipedia, cărţi sau o civilizaţie post-feudală.

Şi nu mă învăţaţi că adevăratul ţăran român creştin de 3000 de ani e un intelectual sub acoperire. Cunosc foarte bine Moldova profundă, moldovean fiind, şi profund pe deasupra. Am văzut-o de nenumărate ori pe viu.

pungesti
“Ai păcătuit, fiule?” “Am.” “5 Tatălnoştri şi 5 lozinci. Pe stomacul gol.” “Cum altfel?”

În cătunele dezolante din estul sălbatic, unde agricultură înseamnă să semeni o tarla de copii şi să culegi ajutor de şomaj, dacă ai Logan eşti cel puţin văr cu primarul, şi dacă atunci când scrii nu faci S-ul invers eşti poreclit “dom’ profesor” chiar dacă nu eşti profesor. Se poate spune că ţăranii din Moldova nu sunt tocmai conectaţi la satul global.

Prin urmare, nu pot să fiu de acord cu voi când îi ridicaţi în slăvi pe ţăranii din Pungeşti ca pe noii părinţi fondatori ai noii societăţii civile.

Dacă-i aduni la Căminul cultural într-o zi după biserică şi le spui că peste deal e un balaur care vrea să le fure ajutorul social, au să te creadă pe cuvânt. Şi au să plece peste deal, să caute balaurul să-i ia beregata, unii dintre ei neştiind ce e un balaur, alţii neştiind pe cine caută şi nici măcar unul dintre ei nepunându-şi problema că stai puţin, balaurii chiar există? Sau umblă cineva cu fofârlica?

Asta nu-i chiar ce fac eroii conştienţi de ei înşişi, de condiţia lor de fiinţe şi de drepturile lor cetăţeneşti. E mai degrabă ce fac orcii când te joci Warcraft cu orcii.

warcraft2
It is a good day to die, uăi. Glittering prizes. Make it so. Pş-ia io?

Brusc, nu mai e ok să faci glume cu incestuoşii pe fondul consumului de alcool din Vaslui pentru că la Vaslui sunt numa’ eroi, puzderie de eroi care protestează împotriva ălora pe care ei, nu eu, i-au votat. Ei bine, nu, eu unul îmi rezerv dreptul de a nu-i vedea ca pe nişte eroi, ci ca pe nişte oameni atât de simpli că doare, cărora li s-a spus că peste deal e un balaur.

Că şi-a bătut numa’ cineva joc de ei spunându-le că-i un balaur acolo sau că chiar e un balaur acolo, asta mă depăşeşte. La noi la Bucureşti circulă multe basme despre balauri şi fiecare spune altceva.

The end.

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, mecenatul cre' că se poate chiar şi deduce din impozitul pe profit. Ar fi un gest care te-ar umple de karmă sau bulan la păcănele. Scrie-mi!

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net