Utopia Balcanica

Istoria pe care istoricii ţi-au ascuns-o! Samuraiul român (II)

În care temutul Vlăduţ din Osaka (1510 – ?), primul – şi probabil singurul – samurai român, ajunge la bordul unei caravele portugheze şi purcede într-o lungă expediţie spre misterioasa şi îndepărtata Japonie.

Aicişa e toată povestea cunoscută până acum: partea I, partea a II-a, partea a III-a, partea a IV-a.

samurai2_2

1541. Vlăduţ ajunge la Lisabona, unde i se promisese un loc de muncă pe şantierul naval, cu perspectiva emigrării în Lumea Nouă. Plata e mizerabilă, împarte baraca cu nişte mauri care încearcă să-l convertească la islam, peste tot miroase a peşte iar şeful de şantier i-a confiscat paşaportul.

Cu toate acestea, aerul oceanic îi prieşte: curând, îi iniţiază pe portughezi în tainele uscării şi întinderii băşicii de porc. Mulţumită ingeniozităţii lui Vlăduţ, un nou capitol în istoria navigaţiei europene se scrie în acel an: caravela cu hublouri. Vlăduţ primeşte sarcina de a le monta hublouri din băşică de porc celor trei caravele de ultimă generaţie comandate de Coroana portugheză: Feijão, Chouriço şi Santa Pirose.

1542. Deşi încă îşi revine după o indigestie devastatoare, Vlăduţ lucrează de zor în cala caravelei Chouriço. Pe când finisa ultimul hublou, o durere puternică de stomac îl obligă, după cum scriu jurnalele epocii, “să scoată târtiţa pre geam întru a-şi face fireasca nevoie.” Cu posteriorul înţepenit în hubloul de la babord şi vintrele răvăşite de lamoste, Vlăduţ adoarme buştean iar corabia e lansată la apă cu Vlăduţ cu tot.

Mai multe domniţe leşină după ce observă rotunjimea ivită din bordajul navei, notează un cronicar. “Pasămite că nu le mai fusese dat să vadă o corabie cu cur, însă eu am văzut la Ceuta şi Melilla, în vremea holerei, o galeră cu patruzeci de cururi.”

Trei zile mai târziu, la câteva zeci de mile de port, Vlăduţ se trezeşte după ce un val deosebit de rece îi izbeşte fesele goale. Fără să intre în panică, îl caută pe căpitan şi îi explică situaţia. Căpitanul vasului, exploratorul Fernão Mendes Pinto, hotărăşte iniţial să îl arunce pe Vlăduţ peste bord. Se înduioşează abia când află că Vlăduţ provine din Tuluceşti, pentru că şi el are un văr alături, la Folteşti.

Cu o viteză medie de 4 noduri, Feijão, Chouriço şi Santa Pirose se îndreaptă spre Extremul Orient.

Va urma.

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, mecenatul cre' că se poate chiar şi deduce din impozitul pe profit. Ar fi un gest care te-ar umple de karmă sau bulan la păcănele. Scrie-mi!

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net